Všude je v nabídce obchodů plno jahod, můžeme z nich vyrobit tunel. Je to nepečený "dort" a výbornému dezertu stačí jeden den chlazení a bude tak dobrý, že ho sníte na posezení. Postup je názorně vidět na videu:
Dezert:Ušleháme smetanu na šlehání.
Ušlehanou smetanu smícháme se zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
Ve větší míse metličkou promícháme vodu s želatinovým ztužovačem.
Přidáme nakrájené jahody a promícháme.
Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinářskou fólií (musí přesahovat na všechny strany) a na dno položíme dvě řady piškotů.
Na piškoty dáme část směsi.
Uhladíme, položíme další vrstvu piškotů a pokryjeme krémem.
Jemný dezert připomíná pacholíka.
Ingredience
- 300 g jahod
- 400 g zakysané smetany
- 1 smetana ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 želatinový ztužovač za studena
- 100 ml vlažné vody
- 1 balíček dětských piškotů
Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky.
Formu na biskupský chlebíček si vyložíme potravinářskou folií (musí pokrývat všechny strany a přesahovat přes okraje) a na dno naskládáme dvě řady piškotů.
Ve větší míse metličkou promícháme vodu se želatinovým ztužovačem. Poté po lžících přidáme ušlehanou smetanu, kterou jsme zároveň smíchali se zakysanou smetanou a moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme nakrájené jahody a dobře promícháme.
Takto připravenou
polovinu směsi dáme do formy na první vrstvu piškotů. Uhladíme,
vyskládáme další vrstvu piškotů, kterou zakryjeme druhou polovinou
smetanové směsi s jahodami. Nakonec vyskládáme třetí vrstvu piškotů.
Zabalíme fólií a dáme do lednice na 24 hodin.
Zdroj: pardubice.rozhlas.cz
Tento dort znám, ale želatinu za studena jsem tady dlouho neviděla. Znám podobný recept ještě s tvarohem a pudingem.
OdpovědětVymazatMyslím, že dortů bez pečení je hodně druhů a snad každého ta jednoduchá příprava zlákala to vyzkoušet. ☺Také mám "svůj" malakov a jednou ho tady zveřejním.
VymazatI já dělám tuhle dobrotu ve formě dortu a s různým ovocem (i když s jahodama je nej :o)). Mám zkušenost, že želatina není potřeba.
OdpovědětVymazatHaničko, přeji krásný den. Helena
Nabídka sezónního ovoce je pestrá, takže vždy může být tento dort jiný, určitě jsou finty, jak želatinu obejít.
VymazatDěkuji a krásný den přeji i Tobě, Helenko. ☺
Nepečené dorty občas dělám, nejvíce s podušenými jablky a v létě právě s jahodami. Je to velká dobrota. Měj se dobře Hani. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, pro vaši velkou rodinu jsi těchto dortů už musela vyrobit! Je to jednodušší příprava než pečení a zvládnou to vlastně i děti. Dá se to upravit podle dostupných surovin, ale s podušenými jablky mě to nenapadlo, takže Ti děkuji za nápad. Lepší jsou ale jahody ze zahrádky, když je možnost, ty z řetězců nám doma nechutnají, je to hmota bez chuti, už jsme letos měli a přítel už to nechce. Ale tam se hodí i kompotované ovoce.
VymazatDěkuji, Leni a také se měj co nejlépe. ☺
Nepečené dorty mám moc ráda.Ale do tohoto receptu bych musela dát asi maliny.Mám velkou alergii na jahody ☺
OdpovědětVymazatMyslím, Evi, že se tam může dát i jiné ovoce, já dávám i kompotované a to je neškodné, také moc jahod nesmím - kopřivka, ale pár se hodí. ☺
VymazatMomentálně mají Hani výborné jahody z Řecka, voňavé a chutné. K dostání jsou v Horní Suché - prodejna brambor- směr na Stonavu. Doplňkově tam prodávají výborné kysané zelí z Maďarska, jablka, rajčata a pod. vše čerstvé. Hned vedle je vietnamská prodejna a kousek zpět prodávají vynikající uzené, to hřešíme dvakrát do roka - vánoce a velikonoce. Jinak k danému tématu, nepečené dorty dělám častěji do skleniček, ale jahody jíme jen tak.
OdpovědětVymazatMarti, odpovídám teď, byli jsme týden na dovolené v Jeseníkách. Tu prodejnu asi znám, tedy viděla jsem to z auta, jak tam někdy jezdíme. Je dobré vědět o tom, moc děkuji.
OdpovědětVymazatS těmi skleničkami je to výborný nápad, já někdy dělám do kompotových misek, ale většinou dávám kompotované ovoce, tou šťávou se dají polít piškoty. ☺