Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i čočková.
- 1 hrnek čočky červené
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- kurkuma mletá
- kari koření
- zázvor čerstvý
- citronová šťáva
- 1 konzerva konzervovaných rajčat
- vývar zeleninový
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky
V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.
Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt“. Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.
Možná to bylo také tím, že byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Proto se přinášela často na stůl již ráno, aby dodala na dlouho energii mužům, ženám i dětem, kteří se pak vydávali pracovat celý den na pole.
Postup:
Čočku
dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci
rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek,
asi 5 minut opékejte.
Poté přidejte kari a najemno nastrouhaný
zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata
a zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu.
Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Dochuťte pepřem a solí a případně i šťávou z citrónu.
Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.
Jak polévka pomáhá tělu
Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organismus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den. I oni ji nejednou servírují na svůj stůl již zrána jako zdravou a dobrou snídani.
Dalším pozitivním přínosem je, že organismus zavodní a snědené množství polévky se započítává do celkového denního pitného režimu.
Lidské tělo ocení na polévce i to, že je teplá. Organismus lépe tráví potraviny, které nejsou studené.
Dobrou chuť!
Červenou čočku máme, ale používám trochu jiný návod a polévku nemixuji. Tuto možná vyzkouším. Díky za recept.
OdpovědětVymazatJá, po pravdě, čočku také nemixuji. Ale ponorný mixér máme, stačí vyzkoušet.
VymazatMěj se pěkně, Jaruš. ☺
Hani,polévku z červené čočky mám hrozně ráda a dělám si ji každý týden.Je hned hotová.A dělám z ní i další pokrmy.Luštěniny miluju všechny na rozdíl od manžela.To mu vařím klasiku.Měj se hezky
OdpovědětVymazatV tom případě, Jituš, jsi z nás tady nejzkušenější s čočkou. Teď je zrovna v akci v Globusu, tak jsme koupili dva balíčky. Asi málo lidí ji zná a budou překvapeni, jak se s ní pracuje.
VymazatMoc děkuji a přeji pohodový pátek. ☺
Hanko, já občas dělám polévku z obyčejné čočky, ale tuhle také vyzkouším. Změna je život, pá 😊😀
OdpovědětVymazatEvi, u nás bývají luštěniny k obědu pravidelně, přítel to má rád, tak dělám i normální čočku a hrachovou polévku. Ano, vyzkoušej, myslím, že nebudeš zklamaná. Měj se fajn. ☺
VymazatČervenou čočku jsem zatím nepoužila a některé ingredience mne překvapily. Třeba zázvor, kari a kurkuma.
OdpovědětVymazatMaruš, červená čočka není na našem trhu dlouho, já to kupuji v Globusu, jako většinu potravin. I ty ingredience tam mají, ale zrovna včera jsem hledala sušený zázvor - koření různých značek je tam plno, ale zázvor jsem nenašla. Ale dá se koupit v zelenině čerstvý. ☺
VymazatU nás je polévka oblíbená jakákoli,čočkovou polévku vařím trochu jinak a používám klasiku.Oblibenou máme také z červené řepy.
OdpovědětVymazatJasně, Marti, člověk sklouzne ke stereotypu a vaříme to, co je osvědčené. Červená řepa u nás nefrčí, já tak salát, ale přítel by to nejspíš nejedl. I klasickou čočku lze vařit různě, jak jsem zjistila, my tam nedáváme ani mrkev a brambory už vůbec ne. ☺
VymazatU nás se taky vaří polévky, hlavně v tomto období! Tu z červené čočky vařím hodně, buď italskou nebo indickou, tohle je taková kombinace obou.
OdpovědětVymazatHani, přeji pohodový den. Helena
No bezva, Helenko, já moc neholduji jiným kuchyním, nejsem na to zvyklá, ale polévky mají mezi lidmi úspěch, to vidíme při našich výletech, kolik lidí si polévku dává.
VymazatDěkuji a přeji úspěšný pátek. ☺
Hani, u nás jsou polévky oblíbené celoročně a luštěniny taky. Čočku mám moc ráda, všechny druhy, hodně ji vařím. Přeju Ti hezký víkend, měj se dobře. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, u vás je určitě radost se stravovat. A počítám, že všem chutná, nikdo nedělá s jídlem cavyky a tak to má být. Tak přeji, ať se daří, také popřeji už dobrý pátek a pohodový víkend. ☺
VymazatMám rada šošovičku, ale červenú som robila len zo 2krát, tvoj receptík sa mi páči, určite si takú uvarím.
OdpovědětVymazatPaaaaaa
Neviem prečo mi nepíše moje meno, iba anonym 🥺
VymazatDaniela
Ahoj, Danka,
Vymazatněkdy to fakt blbne a já dokonce některým nemohu napsat komentář. Ale poznám Tě, jsem ráda, že ses ozvala. Polievočka z červenej šošovičky Ti bude chutiť.
Ďakujem a prejem pekné dni. ☺