Tipuji, že dnešní recept dost lidí nebude znát (výjimky budou). Tohle se kdysi peklo na Vánoce. Samozřejmě v krajích, kde se pěstovala cukrová řepa a hospodyně si mohla vyrobit sirob. Dnes pečeme cukroví jiné, trend jde k "dokonalosti". Blogu můžeme využít i k troše osvěty. Navazuji na včerejší článek, ze kterého vybírám:
" Cukroví se také peklo z vánočkového těsta. Hospodyně z něho tvarovaly malé bochánky a naplnily je mákem. Upečené buchtičky se namočily v horkém mléce nebo v horké vodě s rozpuštěným medem. Pak byly posypány skořicí, cukrem, strouhaným perníkem nebo drcenými křížalami z hrušek, kterým se říkalo pracharanda. Tyto vánočkové buchtičky se nazývaly kutelky a pekly se u nás do druhé světové války. Dnes se podobné vánoční pečivo peče v Polsku."
O Vánocích většinou připravujeme tradiční rodinné recepty a přes změny většinou "vlak nejede". Na makových buchtičkách je výhodné, že si na nich můžete pochutnat celoročně. Autorka receptu je z Pochoutkového roku a připravuje je hlavně na Vánoce. Upečená dobrota se
máčí v másle a řepném sirobu a následně obaluje ve strouhaném perníku.
Buchtičky tím získají další chuť navrch. Celá příprava je na videu:
- Vánoční buchtičky:
- ½ kg hladké mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru
- 1 kostka droždí (42 g)
- 250 ml mléka
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- ½ lžičky soli
- Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 100 g cukru krystal
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce rumu
- rybízová marmeláda
- 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění
Postup
Připravíme si kvásek z jedné kostky droždí, pár lžic mléka a lžíce cukru. Zamícháme a necháme 15 minut vzejít v teple.
Po vykynutí kvásek nalijeme do ½ kg hladké mouky, přidáme 10 dkg másla a cukr, vejce a žloutek a půl lžičky soli. Vařečkou zaděláme řidší těsto tak, aby se nelepilo. Těsto přikryjeme utěrkou, dáme do tepla a necháme cca 1 hod. vykynout.
Těsto přikryjeme utěrkou, dáme do tepla a necháme asi hodinu vykynout.Mezitím si připravíme makovou náplň. Na sporák dáme hrnec s mlékem, nasypeme mletý mák, přidáme cukr, skořici a rum. Když hmota zhoustne a mák změkne, přidáme perník na zahuštění (případně marmeládu), aby náplň z buchtiček nevytékala.
Na sporák dáme hrnec s mlékem, nasypeme mletý mák, přidáme cukr, skořici a rum. Když hmota zhoustne a mák změkne, přidáme perník na zahuštění.Těsto po vykynutí zpracujeme, vyválíme plát silný asi půl centimetru a rádýlkem nakrájíme čtverečky cca 5 x 5 cm. Na čtverečky dáme náplň (můžeme použít cukrářský sáček), těsto zabalíme do uzlíčku a klademe vedle sebe na plech vymazaný máslem (spojenými rohy dolů).
Jednotlivé buchtičky už na plechu jednotlivě pomažeme máslem z boku, aby se od sebe dobře oddělily po vyndání z trouby. Pečeme při 170–180° C cca 30–45 minut.
Obalení buchtiček
250 g másla
250 ml řepného sirobu
strouhaný perník na obaleníRozehřejeme ¼ másla, nalijeme 250 ml řepného sirobu. Zchladlé buchtičky do hmoty namočíme a rychle obalíme v nastrouhaném perníku. Skládáme na sebe, aby se v nich držela vlhkost z másla a sirobu. Tím také déle vydrží čerstvé.
Beautiful blog
OdpovědětVymazatPlease read my post
OdpovědětVymazatHanko, sirob si pamatuji z mládí u babičky na Strakonicku.Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko, sirob právě dělávaly naše babičky, i když ty moje asi ne. Chce to mít cukrovou řepu. Dneska se to dá koupit ve zdravé výživě. 🎄
VymazatBeautiful blog
OdpovědětVymazatDěkuji.
VymazatHanko,určitě. budou buchtičky výborné
OdpovědětVymazatPřeji pohodové dny.
Marti, přesně tak, recept je výhodný, že se dá uplatnit i během roku a kdo nemá sirob, nevadí. ☺
VymazatZrovna jsem teď o těch buchtičkách četla na internetu .Myslím,že je dělávala teta,pamatuji si na ten řepný sirob.Chutnal mi.
OdpovědětVymazatHani,hezký den
Právě internet nám připomene něco, co by jinak zapadlo v zapomnění... Já to z dětství neznám, ale naši předkové byli moudří a špatné věci nepoužívali.
VymazatJituš, přeji Ti klidné předvánoční dny. 🎄
Tak na tohle se zeptám mamky, u nás se tedy nic takového rozhodně nepeklo. Z řepy dělaly babičky jen řepánky, to byla tedy velká dobrota.
OdpovědětVymazatHani, děkuji za rozšíření obzorů a přeji hezký den. Helena
Helenko, ani u nás se nic podobného nepeklo, možná neměli přístup k řepě cukrovce. Je to oživení našich tradic.
VymazatPřeji klidné předvánoční dny. 🎄
Neznám chuť toho sirobu, ale stačily by mi buchtičky s nádivkou. S tí tím perníkem to musí být mňamka.
OdpovědětVymazatMaruško, přesně jsi to napsala, já sirob dělat nebudu, leda bych to koupila. I bez toho to bude výborné. 🎄
Vymazat