Naši předkové věděli, co je pro člověka dobré. Z hlediska stravy upřednostňovali zelí. V Beskydech a ve Slezsku nebyl nikdy jednoduchý život, bylo třeba v chudobném kraji šetřit a zároveň mít sílu na práci. Proto tam platilo a platí: brambory a zelé, živobytí celé.
Lidé žili chudě, tak měli často zelí a zemáky (brambory), přitom ani netušili, že jsou tam vitamíny. V zelí je hodně vitaminu C, obsahuje vit. B12, vápník, hořčík, draslík i železo. K pokrytí denní dávky vitaminu C stačí sníst asi 200 g kysaného zelí.
Valašská kyselica byla polévkou nejchudších horalů a když jsem ve skanzenu v Rožnově, dám si ji v restauraci s velkým preclíkem.
_________________________
Na zelňačku si připravte 400 gramů kysaného zelí. Z něj vymačkejte
nálev, ale já ten nálev nevylévám, jako na videu. Jsou tam vitamíny. Zelí překrájejte, dejte jej do hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo
ponořené, a dejte jej vařit. Do jiného hrnce si dejte vařit 2 větší
brambory nakrájené na kostičky. A konečně ve třetím, největším hrnci
rozehřejte 2 lžíce sádla, na něm vypečte 50 gramů slaniny a jakmile
zhnědne, orestujte na ní jednu větší najemno nakrájenou cibuli. K cibuli
přidejte lžíci mouky a utvořte jíšku. Do ní přijde jeden bobkový list,
několik kuliček pepře a 20 gramů sladké mleté papriky. Krátce zarestujte
a zalijte asi 100 mililitry vody. Nechte ji odpařit, mezitím si slijte
uvařené zelí a přidejte k základu. Přidejte také brambory a případně
také houby a osmaženou klobásu. Vlijte 300 mililitrů smetany, podle
chuti osolte, opepřete a dokyselte octem. Polévku podávejte ideálně
horkou. Vše je na videu.
Hani, tuto zelňačku s klobásou také vařím, ale raději máme tu zcela bílou, se smetanou, kdy se do talíře při servírování ještě přidá vařené vajíčko.Naladila jsi mě...jdu do sklepa pro zelí a uvařím ji. Měj se pěkně .
OdpovědětVymazatJari, jak vidět, já to se smetanou neznám a s vajíčkem už vůbec ne. Ale nepochybuji, že to je chutné a jste zvyklí. U nás se vaří ta běžná, spíše slezská zelňačka. ☺
VymazatMáme ji rádi a dělám ji přesně tak.Tohle mrazivé období je na ni jako stvořené.
OdpovědětVymazatHani,hezký večer
Přesně tak, Jituš, v těchto mrazivých dnech chutná nejlépe.
VymazatAť se daří! ☺
Hanko, možná mi to nebudeš věřit, ale zrovna dneska říkal manžel, že by si dal zelňačku. Máme ji rádi oba, takže určitě bude. Měj se hezky, pá 😀
OdpovědětVymazatEvi, pokud to sám "vymyslel" manžel, je dobré to uvařit a chutnat bude ještě víc. 😀
VymazatTaké se měj co nejlépe.
Tak zelňačku vařím dost často, ale houby do ní nedávám.Ale jinak mrkev, petržel a celer jako do bramboračky ano, v tom ostatním se shodneme. Dobrou chuť. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko, u nás také bez hub, my hřiby nesbíráme. My to vaříme bez té kořenové zeleniny, brambory na kostičky ano.
VymazatAť se daří a chutná vám. 😀
Hani, zelňačka je u nás hodně oblíbená, milujeme jí všichni. Jak tu bílou, té se u nás říká couračka, tak tu s klobásou a houbami.
OdpovědětVymazatMyslím, že jí co nejdřív uvařím, do tohoto počasí jako dělaná.
Posílám pozdravy, Helena
Tetkapernikarka
OdpovědětVymazatTak u nás je dnes taky zelňačka a z vlastního naloženého zelí😄 To si nakládáme každý rok , letos 20 kg😊
Máme ji ale bez smetany a i bez hub. Ale s kořenovou zeleninou. Každý podle svých chutí 😄 Pozdravuji, Hanko😊 Alena
Ali, vy tedy hospodaříte ve velkém, jak koukám 😄. My doma do zelňačky nedáváme ani houby, nechodím na ně, ani kořenovou zeleninu. Je to zvyk, nám chutná to tradiční podání, jednoduše a nějakou klobásku do toho pokrájet.
VymazatMěj pěkné lednové dny, Ali. 😎
Hanko, u nás má zelnačka také příznivce. Bez hub, bez smetany,ale s klobásou a kousky z uzeného kolene. Já jediná mám ráda se sušenými švestkami navrch
OdpovědětVymazatMusí se povařit v polévce a tím pádem je zelňačka trochu odlišná a tak vařím tuto minimálně.
Marti, Ty víš, že já na houby nechodím a kromě žampionů je vlastně nemám a nejím je. Ovšem to uzené koleno to je jiná věc a výborná. 😎 Se švestkami jsem to asi vůbec neslyšela, je to možná krajová zvláštnost, ale ne ze Slezska. Kysané zelí je na zimu výborná surovina k vaření.
Vymazat