Vanilkové
rohlíčky patří k vánoční klasice, každý je zná a existuje spousta
receptů. Není kumšt je najít. Také jsem dělávala jiné, ale byly "tvrdé",
i po rozležení. Pak jsem objevila tento recept a od té doby je dělám,
"rozplývají se na jazyku".
Pokud chcete vyzkoušet, dodržte přesné dávkování a nepoužívejte Heru, jen máslo.
Na 1 dávku:
200 g prosáté hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g másla
70 g mletých loupaných mandlí
1 žloutek
Na obalení: moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem
Na
vál prosijeme mouku a cukr, přidáme mleté mandle. Nožem rozkrájíme
máslo na kousky, přidáme žloutek (nedávejte celé vejce, s bílkem je to
tvrdší). Zaděláme těsto na vále a dáme do ledničky ztuhnout.
Mezitím si připravíme plechy, na které vložíme pečicí papír.
Těsto
rozdělíme na polovinu, na vále rychle propracujeme a vytvoříme váleček
(hada), který nakrájíme na menší stejné kousky. Z každého kousku rukou vyválíme váleček, který zformujeme do rohlíčku.
Přeneseme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi na 170°C.
Rohlíčky trochu nabudou (nakynou), jako na obrázku. Horké obalujeme v moučkovém cukru ochuceném vanilkovým.
Uložíme nejlépe do skleněné nádoby a nechte odležet.
Doporučení:
S těstem na vále pracujeme rychle, ruce jsou teplé a máslo se pak
rozpouští a rohlíčky se lámou. Těsto má být pružné.
Ahoj,
OdpovědětVymazatvyzerajú výborne. Ja mám napečené vanilkové rohlíčky s opraženými lieskovými orechami :-)
Pekné dni,
A.
Ahoj, Aďka, předně Tě chci přivítat na svém novém blogu a díky, že jsi přišla. Ty máš náskok, já k tobě chodím už pár let, tak věřím, že i Ty tu najdeš něco zajímavého. H. ☺
OdpovědětVymazatUž mám napečené aj rohlíčky z môjho vyrobéného lineckého orechového cesta. Snáď budú chutiť tak ako chutili vždy. 🌞
OdpovědětVymazatVierko, myslím, že máš osvědčené a léty prověřené recepty, ty určitě chutnat budou! ☺
VymazatHaničko,já tě našla.Děkuji za návštěvu a písmenka u mě.Jsem ráda,že jsi se dala taky na blogování.Máš krásné rohlíčky,sbíhají se my sliny♥
OdpovědětVymazatMaruško, díky, žes mě našla a díky za návětěvu. Pochvala mě potěšila a přeji příjemné předvánoční dny. Hanka ☺
VymazatHaničkoo, přesně tento recept mám a již dva roky jej dělám. Akorát nemusím těsto nechat moc ztuhnout, protože mám formu na 42 rohlíčků, do níž je "zatřu" a mám pak sice menší, ale také výborné. Jenže se nestačí uležet, proto je peču až na poslední chvíli-zrovna zítra asi ze dvou dávek.♥
OdpovědětVymazatRuženko, tento recept je opravdu výborný, u nás doma se osvědčil, i kamarádky řekly, že se to rozplývá na jazyku. Ta vaše forma je výborná a určitě jeden jako druhý. Je to docela rychlá příprava, palec nahoru. H. ☺
Vymazat