Možná vás to překvapí, ale původně v kečupu rajčata nebyla. Ta se kdysi dokonce považovala za jedovatá. Co tedy tvořilo přísady dávného kečupu?
Teorií o tom, odkud se vzal kečup, je více. Pravdpodobně to byla Asie. Kde přesně vznikl, to se neví, ale nejčastěji se mluví o Číně, Indii, Malajsii, Vietnamu nebo třeba Japonsku. Slovo kečup vzniklo pravděpodobně ze slova kesijap (ke-tsiap) a šlo o kvašenou rybí omáčku s kořením, která se používala jako přísada k různým jídlům. Ale pozor! Rajčata se v ní objevila až v 19. století.Svého času se o kečupu dokonce tvrdilo, že je to lék. Co měl léčit? Jak se vůbec dostal z Asie do Evropy? A kdo vyrobil první „moderní“ láhev kečupu, jak ho známe i dnes? Zapněte si poslech.
zdroj: junior.rozhlas.cz
To jsou mi věci :o)
OdpovědětVymazatHani, měj hezký den. Helena
Je vidět, Helenko, že i kečup má svou historii.
VymazatDěkuji a přeji úspěšný nový týden. ☺
Zajímavé.Kečup si vařím doma bez konzervantů a ryby nepoužívám. prostě u mně je to naopak. O rajčatech se ví, že v syrovém stavu jsou zásaditá, ale jakmile přejdou varem, prekyselují žaludek a nezralá prý v době jakýsi jed mají. Hezkou neděli.
OdpovědětVymazatMaruško, to byl původní kečup kdesi v Asii s tou rybí omáčkou, rajčata se tam dávala od 19. století. Ale nebudeš věřít, já jsem kečup doma nikdy nevařila a asi to dělat nebudu. Tu trochu, co my doma během roku spotřebujeme, si koupím a stačí, rajčata také kupujeme čerstvá i během zimy, ale v malém množství.
VymazatDěkuji a přeji dobrý start do nového týdne. ☺