Abyste rozuměli, v rozhlase probíhá pořad "Pochoutkový rok". Je to zajímavý pořad o vaření, do kterého se mohou posluchači přihlásit se svým receptem. Pořad uvádí pan Patrik Rozehnal a možná jste některý díl také slyšeli. Porota, v níž je např. herečka p. Konvalinková, vybere recept posluchače, ke kterému se pak štáb vypraví domů a tam je pořad natočen při vaření vybraného jídla.
Několik dílů pořadu jsem slyšela, ale kde by mě napadlo, že mezi posluchači vyhraje tento "kozičkový" dort! Opravdu zírám 😮. Ani bych si ho na blog nedala, ale všichni to chválí, tak možná dort někdo z návštěvníků blogu vyzkouší. Tedy... až budou kozičky, že? 😋 Ale to bude na konci léta, takže čas.
Posluchačský recept roku 2021 - kozičkový dezert z černého bezu a hrušek od paní Evy Mlčochové
Pan Rozehnal píše: "Za Evou Mlčochovou do Seloutek u Prostějova nás poslala porota Pochoutkového roku, abychom se naučili jednoduchý sladký dezert, a ještě k tomu plný zdraví prospěšných látek. Kozičkový dezert získal své jméno od plodů černého bezu, na Hané mu říkají „kozičky“. Je to jako sladká marmeláda s tvarohem navrchu. Dokonalé!"
- 2 litry koziček – plodů černého bezu
- 5 sladkých hrušek
- 5 lžic cukru
- 5 lžic strouhaného perníku
- 500 g tvarohu
- 150 g másla
-
moučkový cukr na posypání
Postup na videu:
Do hrnce vložíme otrhaný černý bez, který začneme rozvářet na ohni. Nepodléváme, kuličky bezu pustí šťávu samy.
Mezitím si nastrouháme hrušky, jsou-li měkké, můžeme i se slupkou. Nastrouhanými hruškami pak osladíme a zahustíme rozvařený černý bez.
Přidáme cukr, zamícháme a vaříme do změknutí, až má směs konzistenci marmelády s kousky ovoce. Na závěr dezert zahustíme strouhaným perníkem a necháme to společně krátce povařit.
Směs vlijeme na talíř a necháme lehce zchladnout. Pak kozičkový dezert posypeme měkkým tvarohem (můžeme z něj udělat hezké nočky), pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem.
Paní Eva Mlčochová recept získala od své tchyně, která ho dělávala pokaždé, když na konci léta dozrávaly plody černého bezu, kterému na Hané neřeknou jinak než „kozičky“. Všem moc chutná, a tak se v rodině dělává dodnes.zdroj: dabpraha.rozhlas.cz
No, páni! Já bych si tedy pochutnala.
OdpovědětVymazatPosílám pozdravy, Helena
Myslím, Helenko, že takový recept zná málokdo a třeba si to někdo v létě připraví. ☺
VymazatBrrrr, už jsem si představovala vše,především kozí sýr a ten já nemusím ☺. Nakonec bych si pochutnala také ☺
OdpovědětVymazatMarti, s kozím sýrem s Tebou nebudu souhlasit. Já taky nesním cokoliv, ale jezdívala jsem častěji do Francie a tam jsem si koupila i kozí sýr, ze zvědavosti, moje babička kdysi dááávno chovala kozu, tak jsem ochutnala pravý francouzský kozí sýr. Byla jsem překvapena jeho lahodností. A nedávno měli v Lidlu francouzské výrobky, tak jsem příteli nadhodila, aby koupil kozí sýr a oběma nám to chutná. Také to nikdy nejedl a pochválil. ☺
VymazatBeautiful blog
OdpovědětVymazatMerci bien.
VymazatPlease read my post
OdpovědětVymazatMňam, to musí byť dobré, i keď na úvod som to zavrhla, lebo nič "kozie" na jedlo nemusím :-)
OdpovědětVymazatAdi, trochu se divím, protože Ty na svém blogu kolikrát zveřejňuješ potraviny, které já vůbec neznám a také bych některé asi neochutnala. Kdybys ochutnala pravý francouzský kozí sýr, možná by ses divila, rozhodně tam žádnou "kozinu" neucítíš. ☺
VymazatČerný bez mám ráda, sbírám květy i plody. Určitě dobrota, mňam ! Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, také mám ráda černý bez, někdy dělám limonádu, ale tento dort by byl možná i pro vnučky. ☺
VymazatKdysi jsem černy bez sbirala v.okoli je ho hodně a i teď vidim,že ho ženske ze sidluště pořad sbiraji.Protože mam rada sladke,určitě bych si na dortu pochutnala.
OdpovědětVymazatUf,to je děs psat na mobilu.
Hani,hezke dny
Jituš, děkuji za komentář, psaný na mobilu, já na mobilu nepíšu ráda. Vím, že máš PC odpojený.
OdpovědětVymazatNa bez se chodí i ve městě, je to výborná bylina, má více použití.
Ať se vám přestavba bytu daří! ♥