K poslechu i četbě

úterý 5. dubna 2022

Příběhy slavných značek: Velkopopovický Kozel

 

"Jeden zlatavý mok, který zdobí načechraná čepička!" 
Často slýcháme, že Češi jsou národem pivařů. Je to pravda? Tuzemské pivovary v r. 2019 podle zdroje vyrobily 21,3 milionu hektolitrů piva. Jen 135 litrů na hlavu v roce 2020, tedy o 1,5 milionu hektolitrů méně. Tak se na oblíbeném českém „sportu“ podepsala pandemie koronaviru. Znovu se ale snížil podíl konzumace čepovaného piva v restauracích a hospodách. Prý bychom měli ještě více přemýšlet, jak podpořit českou hospodskou kulturu a zastavit přesun pití piva z hospod do domácností. Na obyvatele se v ČR loni vypilo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více. Tak za mne někdo pořádně "nasává", protože tolik piva jsem nevypila za celý život a ne za rok!! Tak jen si dejte 😆. Takže rozhodně nejsem znalec, ovšem v létě si ráda dám po obědě černé pivo značky Velkopopovický Kozel. Je to pivo "vagonových králů" s kozlem ve znaku. To mi chutná. 
 
Kolem černého piva koluje poměrně dost mýtů, z nichž jeden říká, že je to pivo pouze pro ženy. Není to pravda. I když pravdou je, že mnoha ženám černé pivo chutná více než světlý ležák, protože je sladší, často s karamelovými tóny. Ale pozor, mnohá černá piva jsou naopak velice těžká a silná. Černému pivu škodí i názor, že je to pivo na zimní měsíce. Ne, není to zimní pivo. Směle se přidejte k jeho milovníkům a dejte si jej kdykoliv a kdekoliv. To je názor odborníků. A co "pivní psychologie"? Výrobci piva již ví, jak zapracovat také na ženské poptávce. Elegantní sklenka na stopce, lákavý obal a zejména nové barvy a chutě. Vedle toho příjemná obsluha  – důvody, proč do spotřeby piva začínají stále více promlouvat i ženy. Nemáte náhodou Cenosillicafóbii? Pokud nevíte, co to je, zjistíte v testu dole.

 
 https://www.kampocesku.cz/jpg/galerie/velky/10982_kozel.jpg 
Jméno Kozel se ujalo po první světové válce a registrovanou značkou se stalo 1. března 1922. Od té doby podporuje značku ve Velkých Popovicích již několikátá generace živých kozlů. 

Původ názvu Kozel se přičítá dolnosaském městu Einbeck, kde se vařil tento typ piva již ve 14. století. Název města měl být zkomolen na Ein Bock, tedy v němčině kozel. Typovým názvem se dodnes označují silné ležáky německého původu.

Ikonické zvíře
V té době procházel Velkými Popovicemi potulný francouzský malíř, kterého natolik dojala pohostinnost místních lidí, že se rozhodl jim z vděku vytvořit emblém pivovaru. Malíř se nechal inspirovat postavou Kozla a vtiskl jeho podobu do emblému. (Wikipedia)

Symbol Velkých Popovic

První živý kozel se v pivovaru chová od třicátých let 20. století. "Symbolem kraje kolem Velkých Popovic je mohutný černý kozel, jenž je chován u vchodu do krásného parku pivovaru. Popásá se na trávě, přivázán na silném řetězu, který mu nedovoluje nabrati na pořádné rohy každého obdivovatele, jenž by se k němu přiblížil trochu blíže. Je to pořádný - starý - černý klacek, ohromné síly, s bradou, která mu zakrývá celou šíji. Kozel, jenž je ve znaku pivovaru ve Velkých Popovicích, dává obživu mnoha rodinám v místě i okolí a s jeho obrazem setkáváme se nejen na chutných výrobcích tohoto podniku, nýbrž i na dresech místního sportovního klubu," uvádí se v článku z Národní politiky 15. 10. 1939.

První zmínky o vaření piva v Popovicích pocházejí z 16. století. Zlatý věk ale v Popovicích nastal, když panství v roce 1870 získal podnikatel František Ringhoffer. Moc mu chutnala místní voda, a tak ho napadlo znovu založit Velkopopovický pivovar. První várka tmavého ležáku se tu uvařila roku 1874.

https://www.aurea.cz/f/1200-630/img/catalog/img/PBKPVVel.jpg

Všechno to začalo v centru Prahy v polovině 18. století. Tehdy bývala v samém srdci města, v Platnéřské ulici kousek od Mariánského náměstí, kovářská dílna. Založil ji v roce 1769 burgenlandský kotlář František Ringhoffer. Po jeho smrti roku 1827 dílnu převzal jeho syn Josef. Ten si navíc zřídil hamr v Kamenici u Jílového a začal vyrábět i cukrovarská zařízení.

http://www.letovair.cz/admin/pictures/orig/Pivovar_Velke_Popovice.JPG 

Pivovar Velké Popovice

http://www.schooltour.cz/wp-content/uploads/2015/09/pivo_velke_popovice.jpg

Podnikání se rozjíždělo zlehounka, jenže když k prosté kovařině přibyla výroba pivovarských kotlů, začalo toho být na staroměstské usedlíky už moc. Ten hluk, lomoz a šrumec už nebyli ochotni snášet. Josefův syn František tedy továrnu přestěhoval na Nové Město do dnešní Opletalovy ulice. Roku 1852 však zakoupil pozemky v polích na opačném břehu řeky, v obci zvané Smíchov, a rozjel podnikání ve velkém.

Vagonoví králové

Příběh rodiny Ringhofferových

Bez Františka Ringhoffera II. by Smíchov nebyl tím, čím se stal. Byl to právě on, kdo položil základ slavné smíchovské vagonky i samotného města Smíchova. Do dvou let na zakoupených pozemcích vyrostl areál továrny, která začala vyrábět železniční nákladní vagony, zanedlouho přibyly také lokomotivní tendry, osobní vozy a pak ve spolupráci s Křižíkovou firmou i tramvaje.

Příběh rodiny Ringhofferových

František se stal starostou města Smíchova, od císaře pána dostal Rytířský řád, byl poslancem Českého zemského sněmu, a byl dokonce povýšen do šlechtického stavu s titulem baron. Když 23. března 1873 v pouhých šestapadesáti letech zemřel, odkázal svým třem synům továrny, rozsáhlá panství a několik zámků.

Vagony a pivo

Příběh rodiny Ringhofferových

Průmyslové impérium Ringhofferů nemělo v tehdejším Rakousku-Uhersku obdoby.  Během 1. světové války vyrobila vagonka přes dvacet tisíc vagonů. Později firma koupila i automobilku v Kopřivnici a postupně ovládala i další vagonky v Československé republice. Stala se tak vůbec největším výrobcem vagonů na světě.

František Ringhoffer si ze všech svých panství obzvlášť oblíbil to Velkopopovické. Nejen proto, že mělo výhodnou polohu poblíž staré císařské cesty do Vídně. Zamiloval si také tamní přírodu. V lesích poblíž Štiřína nechal zřídit anglický park s honitbou, vodu z Mariánské studánky si dokonce nechával posílat až do svého smíchovského sídla… A právě jakost a vydatnost zdejších vodních pramenů ho přiměly k tomu znovu založit zde Velkopopovický pivovar.

Příběh rodiny Ringhofferových

 zdroj: dvojka.rozhlas.cz, ctidoma.cz, frekvence1.cz, zivotvcesku.cz, Wikipedie

18 komentářů:

  1. Tak já se přiznám bez mučení:-),že černé malé pivo si dopřeji vždy,když párkrát do roka jdeme na oběd,tedy, pokud ho čepují. No a lahev černého Kozla si tak jednou za čas dám k večeři, pokud se hodí.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, s tím černým pivem Ti to věřím. Já nejsem pivař, to ani náhodou, ale V LÉTĚ jsem si někdy pivo dala, to je lepší než nějaká limonáda. Černé pivo mě nelákalo, ale jednou jiné nebylo, tak jsem si v restauraci černého Kozla dala a od té doby po obědě bylo vždy výborné. Ale kolik já toho vypiju, že ... ☺

      Vymazat
  2. Takové dobře vychlazené a hlavně dobře uvařené vždy přijde k chuti. Jsme přece jen národ pivařů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Národ pivařů jsme, v úvodu jsou i údaje, ale já vypiju pivo jen v létě. ☺

      Vymazat
  3. No, nevím, jestli už to neskoupil Pilsner, minule mi ho tu nabízeli jako "naše" pivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, já jsem to doplnila, je to v závěru textu, ale píšou, že Kozel se vaří v Popovicích...

      Vymazat
  4. Hani to je moc zajímavý článek a my si " Velkopopovického kozla" kupujeme domů, ale černého. Po obědě s manželem na polovic je super. Nepijeme pivo na opití, ale na pochutnání a to "kozel" opravdu je. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Jaruš, pivo po obědě, stačí trocha, ale dám si jenom já, přítel nepije vůbec. Kozel je moje značka, ani ten náš tady co máme "za rohem" mi tak nejede.
      Děkuji a také se měj výborně. ☺

      Vymazat
  5. Ač pivo vlastně vůbec nepiju, ráda jsem si historii pivovaru pročetla.
    Haničko, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také, Helenko, pivo nesnášela dlouhá léta, ale Velkopopovický kozel mi chutná v létě, v horku, je lepší než sladké "vody", po obědě je černé pivo výborné. Chutě se mění a člověk lecos objeví.
      Děkuji a přeji také úspěšný den. ☺

      Vymazat
  6. Velkopopovickeho kozla znam tak z reklamy z televize.Ma zajimavou historii.Jsem abstinent a uz me ani vychlazene nelaka.Manžel je pivař,ale pije značku od nas,Svijany.
    Hani,hezky den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi abstinent, Jituš, jako můj přítel, to u něho fakt hodnotím. U nás se neotevře flaška ani na narozeniny, my si nepřipíjíme ani na svátky. Na Nový rok si koupíme sekt, o půlnoci si ťukneme a zbytek dopíjím já, po pravdě letos jsme asi polovinu vylili. Co mi chutná, je víno suché červené, ale už jsem dlouho neměla. U nás se zkrátka nepije. Kozla si dám někdy v létě, když je horko, černého občas po obědě.
      Děkuji a přeji příjemný večer. ☺

      Vymazat
  7. Kozlíka máme rádi, vlastně se u nás zabydlel, zkoušeli jsme různé druhy,ale Kozlík vyhrál a po takovém knedlu,zelu ,vepřu je sklenička super a když je venku pařák, taky nepohrdneme. Černé samotně moc nepijeme,lae řezanou máme taky rádi. Nejsme sice závisláci, ale jednou za čas je to dobrotka. Miluji reklamy na Kozlíka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, Kozlíka jsem objevila náhodou v restauraci v Petřvaldě a když mi jednou nabídli černého, moc jsem zvažovala, jestli si to objednám. Nelitovala jsem, po obědě je to fakt dobré pivo. Přítel pivo nepije a tvrdý alkohol my nepijeme vůbec. Zkrátka, s námi "nic není" ☺, ale Kozel mi ze všech piv asi chutná nejlépe. ☺

      Vymazat
  8. Ahoj Hani, se zájmem jsem si přečetla další příběh značek. Abstinent nejsem, ale pivo nepiju, ani v zimě ani v létě, ale můj taťka a muž si rádi dají. Přeju hezký víkend. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, děkuji za zájem o další značku, tentokrát pivní ☺. Já vypiju pivo v létě, to mám i chuť, když je člověk vyprahlý. Také se nepočítám mezi abstinenty, i když doma se nějaké likéry vůbec nepijí, my si neťukneme ani na narozeniny. Ale já nepohrdnu suchým červeným vínem, mám svoje značky.
      Děkuji a přeji také pohodový víkend. ☺

      Vymazat
  9. Zajímavé informace o Kozlíkovi,dávám přednost po dobrém jídlu Zlatému bažantu,v horkém létě pak sklenička Lávového piva v zahradní restauraci zažene žízeň znamenitě, opravdu Lávové,ne lahvové. Posezení s přáteli v letní podvečer nemá chybu u sklenky piva,dávám vsak přednost vinnému střiku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že Zlatého bažanta znám jen podle názvu, ale stejně jsem ho neochutnala. Lávové pivo vůbec neznám, ale je fakt, že v horkém létě dobré pivo pomůže. Vinný střik je taky dobrý, ale já upřednostňuji suché červené. Přítel si dá kofolu a já vínko. ☺

      Vymazat