K poslechu

pátek 3. listopadu 2023

Podzimní foto-výzva 7: Arboretum Nový Dvůr

 

Ve foto-výzvě představuji méně známá místa Moravskoslezského kraje a dnes se vydáme na Opavsko. Je tady už vidět značný posun k barvám podzimu v přírodě. Na minulých fotkách, i když foceno na podzim, vlivem pěkného, téměř letního počasí listí na stromech moc zbarveno nebylo. Dnes už ty podzimní barvy jsou nepřehlédnutelné. 

Navštívili jsme Arboretum Nový Dvůr, který je místní částí obce Stěbořice. Je to západně od Opavy. Arboretum patří pod Slezské muzeum v Opavě. Historie arboreta sahá až do roku 1906, kdy získal novodvorské panství Quido Riedel a na nevelké ploše 1,8 ha postupně vytvořil přírodně-krajinářský park. Po druhé světové válce určitě byly jiné starosti, vždyť Opavskem prošly boje tzv. Ostravské operace. Poválečný život byl naprosto jiný a park se dostal do správy řady institucí. Arboretum musí mít určitý řád a chce odborníka. Proto v roce 1958 byl park postoupen Slezskému muzeu, které zde zřídilo současné arboretum. 

 

V arboretu v Novém Dvoře může návštěvník na ploše 23 hektarů zhlédnout bohatou dendrologickou sbírku Dřeviny pěti světadílů. Roste zde na 7 000 druhů rostlin, dřevin a bylin, jejich variet, kultivarů a zahradních odrůd.

Můžete zde vidět rostliny vřesovišť, rašelinišť, písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska a rozsáhlé sbírky dřevin a bylin z východního a západního pobřeží a středozápadu severní Ameriky.

Arboretum proslavila velká sbírka rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším sbírkám v ČR. V expozici se nacházejí i zástupci obřích "mamutích stromů" sekvojí, borovice osinaté z Arizony.
 
Prohlídku arboreta jsme zahájili u zámečku, což je jednopatrová stavba empírového typu a jak ukazuje fotografie, na pravé straně při čelním pohledu je dvoupatrová "věž". Do r. 1945 ho užíval Quido Riedel s rodinou, pak byl zkonfiskován státem a jednu dobu využíván jako strojní traktorová stanice a později sídlo místního národního výboru. Ale je fakt, že v 60. letech proběhla rozsáhlá rekonstrukce.
 























































14 komentářů:

  1. Zdravíčko! Obloha je v určitých okamžicích pravděpodobně stejně modrá na celém světě. Ještě že už je po dušičkách a nemusím už svítit. Chození do kopce už mě zmáhá budu muset dát na lucernu kromě samovypínacího výpínače i samozapínací spínač. Náš kocour to však ponese nelibě, protože rád se mnou chodí na procházky když se setmí. Ve službě mě však nevystřídá. Arboretum zřejmě stojí za návštěvu, ovšem já už dojedu autem tak akorát do našeho okresního města. A stejně už jsem několikrát využil raději autobus. Léta covidu si vybrala svou dan a nadělal z lidí mrzáky...:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám Tě po delším čase na blogu. Je mi líto, jestli si i na Tobě covid vybral svou daň. Člověk se snažil dodržovat veškerá doporučení a opatření, byli jsme na očkováních, ale člověk ztratil dva roky nějakého aktivního života. Jenže, nestěžuji si, bylo dost takových, kteří to nepřežili. Tak se drž a hlavně se udržuj na duchu, protože psychika je důležitá, aby člověk dobře fungoval. Ať se Ti daří a zase se někdy ozvi. ☺

      Vymazat
  2. Hanko,podzimní návštěva Arboreta je určitě dobrým tipem. My tam byli v období covidu,ve vnitřním prostoru byla předepsaná rouška. Je tam vždy co obdivovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to sice dost daleko, ale hodně se mi tam líbí. Je fajn, že to znáš. Člověk je v přírodě, jsou tam tabulky, tak se poučíš a chodíš po cestičkách, nemusíš mít boty od bláta, to je něco pro mne. ☺

      Vymazat
  3. Škoda, že je to od nás tak daleko. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pravda, ale to mě vždy napadne, když dáváš Prahu. Ty si jen odskočíš a my to máme nejméně 400 km! ☺☺

      Vymazat
  4. Krásné fotografie. Překvapil mě ten rozkvetlý koniklec. Arboretum je krásné a javor klen svými červenými listy nikdy nezklame stejně jako přísavníky. V arboretu by se mi moc líbilo. Děkuji za účast ve výzvě a odkaz opět přidávám k ostatním. Hezký víkend Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Jari. V arboretu jsou druhy, které běžně v přírodě nepotkáš a je to tam příjemné. Děkuji za zařazení do výzvy.
      Přeji dobrý vstup do nového týdne. ☺

      Vymazat
  5. Hani,nádherné fotografie z krásného místa.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu příspěvku, Jituš. Je to tam krásné.
      Přeji úspěšný nový týden. ☺

      Vymazat
  6. Krásné místo. Chce se mi povzdechnout jako Jiřince - hned bych se tam rozjela...
    Haničko, měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jak jsem už napsala Jiřince, já si také kolikrát povzdechnu, jak my to do mnohých vámi uváděných míst máme daleko, taková Praha na otočku je náročná až vysilující akce fakt na celý den. Ale kolikrát jsem to tak absolvovala. Člověk tam přijede a je unavený už tou cestou a má hned něco podnikat. ☺
      Děkuji a přeji, aby v novém týdnu všechno šlo jak na drátku. ☺

      Vymazat
  7. Hani moc hezké místo i Tvoje podzimní fotografie. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je tam moc hezky a myslím, že dost lidí o tom ani neví. Děkuji za pochvalu fotografií a přeji příznivé listopadové dny. ☺

      Vymazat