K poslechu i četbě

pondělí 7. března 2022

2. postní neděle je pražná

 

Kdo by chtěl postní jídla dodržet, měl by mít naklíčenou pšenici, aby ji mohl v druhou postní neděli upražit. Proto příspěvek vkládám s předstihem. 2. postní neděle připadá letos na 13. března.

Pro pražení se výborně hodí třeba zrnka pšenice špaldy, která necháte několik dní naklíčit a potom je  zpracujete. Výborná na klíčení obilí se speciální klíčící miska, která vám usnadní práci.

Druhou neděli se hospodáři scházívali, aby rokovali o zemědělských pracích. K pohoštění jim ženy chystaly starodávný postní pokrm ,,pražmo“. Bylo to jídlo upravené z nedozrálých zrn obilí, z upražených i neopálených klasů. Dokladem obliby tohoto jídla jsou četné archeologické nálezy velkých pražnic.

 

Snadná kmínová polévka - praženka

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 kostka bujonu
  • 600 ml vody
  • 1 lžíce kysané smetany
  • na ozdobu: kopeček kysané smetany, zelené bylinky a krutony z celozrnného pečiva

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme chviličku kmín. Přidáme hladkou mouku a opražíme dozlatova. Tímto si vyrobíme jíšku, která nám slouží jako základ této polévky. Zalijeme vodou, přidáme sůl a pepř, podle chuti a kostku bujonu. Kdo má domácí vývar, tím lépe, samozřejmě.

Těsně před odstavením z plotny přidáme smetanu, kterou rozmícháme v polévce.

Na talíři zdobíme kopečkem zakysané smetany, krutony a kouskem zelených bylinek – petrželkou nebo pažitkou.

TIP

  • Výborná je tato polévka také s nějakou zavářkou. S ovesnými vločkami, klasickými nudlemi, s drobením.
  • Kdo si chce pohrát, může před vyrobením jíšky přidat ještě nastrouhanou mrkev nebo nadrobno nakrájenou cibuli. Polévka tak bude ještě lepší.
Druhé postní neděli se též říkalo Sazometná. O Pražné neděli bývalo také zvykem smýčit, bílit, uklízet a z každého komínu vymést saze, odtud pochází ten přívlastek "Sazometná". Naši předkové se stejně jako my dnes snažili svá obydlí "provonět" čistotou, kterou vítali přicházející jaro. Můžete si připravit záhonky na bylinky a zeleninu, zamést terasu, ostříhat keře, začít s pletím záhonků, hnojit. 
zdroj: zena-in.cz

6 komentářů:

  1. Haničko, děkuji za zajímavé čtení. Připomněla si mi Karafiátovy Broučky - tam maminka Broučkovi dělala polívčičku zapraženou, s kmínem...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Helenko, na Broučky bych nepřišla, přitom pan Karafiát má hrob na Valašském Slavíně v rožnovském skanzenu, co jsem tam byla, vždy jsem tam zašla. Tak tu polívčičku si budu pamatovat.
      Děkuji a přeji příjemný a úspěšný den. ☺

      Vymazat
  2. Hezký článek Hani. Jen já se letos nějak k tomu úklidu moc nehrnu. Záhonky jsou zmrzlé z části po sněhem , v bytě budu moci začít od stropu až bude možné opravit místo na střeše, kudy nám do bytu kolem komínů zatéká. Dřív se nedá nic dělat, protože při opravách se bude prášit všude. Tak vyčkávám i když bych se mohla připravovat. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, člověk to dělá doma tak, jak mu to vyhovuje. Pokud zatéká do bytu, je to hodně nepříjemné, naštěstí nebydlíme pod střechou, to bych ani nechtěla. Komíny na domě nemáme, je vidět, že majitel domu to bude muset nechat opravit.
      My doma využíváme tento čas velice aktivně, zrovna jsme upravili sedací soupravu a pořád je co dělat. Nuda tu nemá místo a to je dobře.
      Měj se také co nejlépe. ☺

      Vymazat
  3. Polívčičku obdobnou občas udělám s přidáním zeleniny a troškou krupice, většinou na nás čeká při návratu ze zimních, či podzimních výletů ☺ Jsme dosti na polévky a vývar stále mít, to ne, je potřeba změny. Ani nevím zda jsem o pražné neděli byla pilná ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dobrá polívčička dovede zahřát nebo postavit na nohy po návratu z výletů. A pozor - pražná neděle teprve bude, jak píši v úvodu, teď v neděli 13. března. Takže... času dost. ☺

      Vymazat