K poslechu i četbě

středa 13. dubna 2022

Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami krok za krokem

 

Velikonoční nádivka je tradičním pokrmem a každý ji připravuje po svém. Někdo přidává více masa, někdo ji doplňuje houbami, ale v žádné nechybí čerstvé bylinky. Může to být čerstvá petrželka, medvědí česnek, mladé kopřivy apod.

1) Na recept si připravíme maso (1/2 kg uzených žeber, 20 dkg uzeného bůčku, 20 dkg vepřové rolované plece). Dále budeme potřebovat: 7 rohlíků, 1/2 l polotučného mléka, 5 vajec, 25 g másla, 1 hrst čerstvých kopřiv, 1 lžíci čerstvé petrželky, muškátový oříšek, mletý pepř a sůl podle chuti.

Nejdříve uvaříme uzená žebra, potřebujeme na to asi 2 hodiny varu, aby maso odpadávalo od kosti. Uvaříme také uzený bůček a rolovanou plec (stačí vařit 1 hodinu). Maso z kostí obereme a společně s ostatním masem nakrájíme na kousky. Právě toto vaření masa je časově nejnáročnější.

2) Rohlíky nakrájíme na kolečka nebo kostičky a zvlhčíme je vlažným mlékem. 

3) Vaječné žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

4) Zelené bylinky (kopřiva, petrželka) opláchneme, necháme okapat a nasekáme.

5) Rohlíky rozmačkáme téměř na kaši, přidáme žloutky a koření. Podle chuti použijeme sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.

Pozor, uzené maso bývá dost slané, proto raději se solí šetříme. Směs na velikonoční nádivku pořádně promícháme, přidáme i kousek rozpuštěného másla.

6) Přisypeme nakrájené maso a znovu promícháme.

7) Nakonec přidáme bílkový sníh, který zlehka vmícháme nadzvedáváním vařečky, aby směs zůstala nadýchaná.

8) Zapékací formu vymažeme máslem a velikonoční nádivku do ní rovnoměrně rozprostřeme.

9) Velikonoční nádivku pečeme 30 - 40 minut na 180 °C.

10) Upečenou velikonoční nádivku s mladými kopřivami nakrájíme a podáváme. Na talíři můžeme dozdobit zelenými bylinkami.

Dobrou chuť!
zdroj: vareni.cz

6 komentářů:

  1. Nádivku dělám,mám ji moc ráda.A třeba udělám tu podle tebe.Kopřivy ale dávat nebudu,ještě jsem je neviděla.Dávám místo nich špenát.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, nádivku máme hodně rádi. Já také jsem nikdy kopřivy nedala, ani nemám zdroj. Ale dá se to nahradit, třeba špenátem, pokud je dostupný.
      Přeji příjemný Zelený čtvrtek a nádivka ať se povede! ☺

      Vymazat
  2. Jo, jo. Kdyby mně ji tak někdo udělal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není špatný nápad, my si ji občas koupíme v Globusu, tedy pokud ji mají. ☺

      Vymazat
  3. Nádivku dělám hodně podobně, jen méně uzeného a přidávám mandličky.
    Už se všichni těší!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta Tvoje nádivka bude určitě moc dobrá, nepochybuji. Těch možností přípravy je hodně, u nás s uzeným vede, to je lepší než kopřivy. ☺
      Přeji úspěšný Zelený čtvrtek.

      Vymazat