- 300g mladé cukety
- 250 g žampiónů
- česnek
- 4 nožičky pikantní klobásy
- 6 menších rajčat
- 2 velké brambory
- 2 chilli papričky
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 velká cibule
- polohrubá mouka
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté uzené papriky
- sůl
- pepř
Cuketa pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.
Cuketám se také říká cukíny, oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.
Cukety jsou bohaté na některé vitamíny a minerální látky. Zajímavé jsou například obsahem vápníku, železa nebo hořčíku. Najdeme v nich také vitamín C, vitamín A a některé vitamíny ze skupiny B. Vzhledem k tomu, že má cuketa velmi nízkou kalorickou hodnotu, můžete si dopřát i větší porci jídla, kde bude tvořit jednu z hlavních ingrediencí.
Pozor! Hořká chuť prozradí nebezpečné toxiny.
Velmi dobré a zdraví prospěšné cukety se však mohou poměrně jednoduše proměnit v nebezpečnou až jedovatou potravinu. Přítomnost jedovatých toxinů prozradí výrazně hořká chuť. Ta může být buď v rámci celého plodu, ale například i pouze v části blíže ke stopce, odkud se bude dále šířit do zbývajících částí cukety. Předtím, než si tedy z cukety připravíte chutný pokrm, raději jí opatrně zkontrolujte, jestli není hořká. Pokud se totiž v cuketě budou vyskytovat toxické látky, může se to projevit nevolnostmi, průjmem, ale i závažnějšími obtížemi podle množství toxinů.
Postup:
Ve velké pánvi rozpálíme sádlo na kterém podusíme do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli.
Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka asi 3 mm silná, přihodíme do pánve.
Papriky a papričky (třeba i feferony) nakrájíme na nudličky a přisypeme do pánve.
Žampiony očistíme, nožky odkrojíme a překrájíme na plátky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve.
Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině. Vyberte klobásu, která vám chutná.
Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená slupky.
Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme
Přidáme obě mleté papriky, zarestujeme, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut.
Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve, povaříme, dochutíme solí a pepřem.
Hani, cukety mám vlastní a ráda je v kuchyni používám. Dělám polévku, nákyp, placičky s vločkami, grilovaná zelenina se bez nich taky neobejde. Moc ráda dělám ratatouille, což je vlastně tebou zmiňovaný guláš bez klobásy, mouky, sádla a jinak okořeněný.
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den. Helena
Helenko, já žasnu, co všechno s použitím cukety děláš! Nepochybuji, že to je dobré a zdravé, ale já bych s některým jídlem doma neuspěla.
VymazatDěkuji za výčet jídel s cuketami a přeji příjemnou neděli, i když jsem dnes přišla v promočené bundě. 😀
Recept se mi líbí asi vyzkouším. Dneska jsem si přinesla cuketu z farmářského trhu, máme rádi cuketovou nádivku, takže už se těším. Měj se hezky, zdravím 😀
OdpovědětVymazatEvi, ráda bych někdy váš farmářský trh viděla, znám tedy ten náš, ale srovnala bych tu nabídku zeleniny a potravin v hlavním městě. ☺
VymazatS pozdravem "cuketám zdar" přeji pěkný zbytek neděle. 😀
Hani,díky za inspiraci.Cukety mi nosí syn,mají pěknou úrodu na zahradě a někdy už nevím,co s ní.Udělám guláš.
OdpovědětVymazatNaštěstí manžel cuketu jí.
Měj se hezky
Jituš, pokud máš cukety od syna, dostaneš je čerstvé a asi mladé, na tom hodně záleží. Snad vám guláš bude chutnat, můžeš to ochutit podle své chuti. A dodatek, že to jí i manžel, je důležitý, přítel např. nejí syrové okurky. ☺
VymazatMěj se dobře a hezký zbytek neděle přeji. 😀
Siamo nel pieno della stagione delle zucchine e continuiamo a mangiarle cucinate sempre in modo differenti.
OdpovědětVymazatGrazie per le nuove ricette
Vítám Tě, Stephanie, cuketová sezóna vrcholí a ještě nějaký recept nabídnu.
VymazatDěkuji a přeji pěkný srpen. 😊 🍀 🌞
Hani, já většinou cukety dostanu 😊
OdpovědětVymazatA máme je rádi. Hodně dělám cuketové zelí. Dá se i buchta, na tu se chystám o víkendu. Polévky a i smažená, všechno mám vyzkoušené. Smazenou dělám málo, protože nerada obaluji😂 ale, když už, tak ji ani nesolim, není pak jak hubka 😁 Pozobávat ji pak, je dobrota😁
Někde jsem četla recept na cuketovou hořčici, taky to může být zajímavé. Posílám pozdravy 😊🍀🌞 Alena
Alenko, vítám Tě zase po čase. ☺ Cuketové zelí nám chutná, buchty už téměř nepeču. Náš hodně zajímavých nápadů, určitě je výsledek dobré, tj. chutný. 😀
VymazatDěkuji a také posílám pozdravy. 🍀
Hani, cukety máme rádi a připravuju z nich všechno možné, i tu hořčici jsem jednou dělala. Měj se hezky, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, Ty jsi příkladný domácí typ, pro rodinu vše uděláš. 😊 🍀 🌞
VymazatPřeji příjemný a úspěšný nový týden.
Fukcarinka - cuketu máme rádi na všechny způsoby,nejraději s těstovinami. Posypané sýrem,nejdříve však cuketu na proužky odkrajim škrabkou na brambory- pruhy, zpenim na oleji cibuli,česnek pokrajeny na tenké plátky, pridám na pánev k cibuli proužky cukety a opecu.Koreni pepř,sůl,tymián a kari, zakapnu sójovou omáčkou a tuto směs zjemnim kouskem másla,promícháme a navrším na uvařené těstoviny,posypu sýrem.
OdpovědětVymazatJůů, to mě zaujalo, to musí být dobré. Těstoviny máme rádi a s tím sýrem ... tohle vyzkouším, až koupím cuketu. Možná by to šlo i zapéct v misce simax, i s těmi těstovinami. Moc děkuji za recept a nápad. 😊
Vymazat