Recepty si můžete poslechnout a zapsat takto:
Kraslická liškajda
Krásně hustá a vydatná polévka, která vás zasytí a zahřeje nejen v chladných dnech.
Suroviny:
2 velké oloupané brambory
2 lžíce másla + máslo na dochucení
sůl
lžíce hladké mouky
ocet
2 vejce
3 lžíce smetany
kmín
750 ml kyselého mléka
200 g lišek
Postup:
Brambory nakrájejte na kolečka a dejte vařit do hrnce do ½ l lehce osolené vody.
Očištěné lišky osmažte na části másla s kmínem a přidejte k bramborám.
K tomuto základu vlijte kyselé mléko a smetanu, zahustěte moukou, rozmíchanou v troše studené vody nebo jíškou, a mírným varem vařte asi 10 minut. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce.
Do každého talíře dejte po lžičce zbylého másla a pak vlijte polévku. Dochuťte octem a polévkovým kořením.
Karlovarský knedlík
Suroviny:
270 g másla
špetka soli
6 vajec
½ l mléka
560 g mouky
200 g housky
20 g rozpuštěného másla na potření potravinářské fólie
hrst nasekané petrželky
Postup:
70 g másla utřeme se žloutky (bílky zatím odložíme stranou) a se solí do hladké pěny. Potom po lžících postupně vmícháme mléko, mouku a nasekanou petržel. Housky nakrájíme na kostky a na dvou stech gramech másla je krátce osmahneme, aby zrůžověly.
Mezitím vyšleháme z bílků hustý sníh. Přidáme osmažené housky do těsta a nakonec opatrně vmícháme sníh.
Potravinářskou fólii potřeme rozpuštěným máslem, vytvarujeme knedlík, srolujeme a pevně provázkem zavážeme okraje, aby vznikl pevný váleček. Vaříme jej ve slané vodě asi 30 minut, zhruba v polovině varu je opatrně otočíme.
Jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě
Suroviny:
500 g vepřového masa
3 vejce
strouhanka
špek na omastek
400 g polohrubé mouky
100 ml vody
sůl
pepř
Postup:
Nejprve si připravíme nudlové těsto: mouku se špetkou soli dáme na vál a do středu uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme tenkou placku a necháme proschnout.
Proschlé, ale ne moc suché těsto nakrájíme do požadovaných tvarů.
Vepřové maso omyjeme pod horkou vodou, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky,které promícháme se strouhankou a vejcem. Směs masa zabalíme do nudlového těsta a vytvoříme tak plněné knedlíčky.
Bochánky musíme pevně uzavřít, aby nám maso při vaření z knedlíčku nevypadlo. Ty dáme vařit v osolené vodě. Na talíři omastíme bochánky vyškvařeným špekem a posypeme strouhankou.
Jesenické masové knedlíčky podáváme nejlépe s Frýdeberským salátem, případně s bramborami v různých úpravách.
Hovězí s chlebovou omáčkou
Suroviny:
500 g předního hovězího masa nebo 1 kg oháňky
150 g chlebových kůrek
3 ks hřebíčky
2 ks větší stroužky česneku
1 l vývaru
1 ks cibule
1/2 ks bobkového listu
1 lžíce sádla
petrželka
majoránka
pepř
voda
sůl
Postup:
Hovězí maso opereme a vložíme do mírně osolené vody, přidáme půlku cibule i se slupkou, snítky zelené petrželky a vaříme doměkka.
Do hrnce dáme lžíci sádla a na něm dočervena opečeme chlebové kůrky, přidáme lžíci jemně rozkrájené cibule, hřebíčky, bobkový list, pepř a ještě chvíli restujeme
Opečené kůrky zalijeme vývarem z masa a necháme je rozvařit.
Maso naporcujeme, vložíme do hrnce a propasírujeme omáčku z rozvařených kůrek přímo na maso.
Přidáme sůl, prolisovaný česnek, ještě krátce povaříme, omáčku nezapomeneme míchat, aby se nepřipálila.
Nakonec ji zasypeme majoránkou, případně přisolíme, zamícháme a už nevaříme.
Vozkova housková polévka
Suroviny:
2 housky
1 cibule
1 lahůdková cibulka
5 stroužků česneku
kousek pórku
1 větší mrkev
máslo
1 vajíčko
pažitka
větvička libečku
1 lžička polévkového koření
zeleninový vývar
sůl
Postup:
Do hrnce si dáme máslo a na něm opečeme pokrájené housky na kostičky, za chvilku dáme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a necháme osmažit do světla.
Vše si pokrájíme na menší kousky, jen mrkev si nastrouháme.
Housky s cibulí zalijeme 2 litry zeleninového vývaru, polévkovým kořením a vaříme.
Po chvilce přidáme připravené suroviny, pórek, mrkev, lahůdkovou cibulku, libeček a vaříme tak dlouho, dokud se housky nerozvaří - netrvá to dlouho.
Kdo chce, může polévku rozmixovat, já jsem jí prošlehal metličkou a stačilo to.
Do vypnuté polévky pomalu pouštíme našlehané vajíčko a posypeme pažitkou.
Naložené syrečky
Suroviny:
2 balíčky kulatých olomouckých tvarůžků
1 střední cibule
sladká paprika
bobkový list
pár kuliček černého pepře
špetka kmínu
špetka soli
stolní olej
1 uzavíratelná sklenice na zavařování
Postup:
Olomoucké tvarůžky nakrájíme na kostičky tak 1x1x1cm. Smícháme s červenou paprikou a nasekanou cibulí a ještě jednou důkladně promícháme. Na dno sklenice dáme bobkový list, pár kuliček pepře, na to položíme hmotu z tvarůžků, zasypeme špetkou kmínu, zalejeme stolním olejem a mírně posolíme (pozor, ne moc, protože sůl se v oleji rozleží).
Podle nálady je možné navrch přidat feferonku nebo olivy.
Sklenici uzavřeme a dáme uležet na jeden den do lednice.
Pomazánka z olomouckých tvarůžků
Suroviny:
12 dobře uzrálých tvarůžků
100g změklého másla
100g tvarohového sýru
1 červená cibule na velice jemno nakrájená
2 lžíce posekané čerstvé pažitky
1 lžíce mleté, červené sladké papriky
trochu pálivé mleté papriky podle chuti (nemusí být)
sůl podle chuti
1 lžička kmínu
pivo podle potřeby
Postup:
Našlehejte si máslo a tvarohový sýr na krém. Rozmačkejte tvarůžky spolu s cibulí a pažitkou, přidejte je do máslového krému. Přilijte pivo, ale jen tolik, aby se pomazánka dala dobře natírat. Dochuťte solí, paprikou, pálivou paprikou a kmínem. Nejlepší je pomazánku podávat s režným (žitným) chlebem, ředkvičkami a chcete-li s pivem.
Kousky ryb po staročesku
Na dvě porce ryby po staročesku budeme potřebovat:
350 g filetů ze pstruha i s kůží (3-4 kousky) nebo jiné ryby (například lína)
50 g ochucené chlebové strouhanky
4 lžíce oleje
2 polévkové lžíce hladké mouky
sůl
pepř
citrón
1 ks pečícího papíru
Nejprve si připravíme ochucenou chlebovou strouhanku.
Na přípravu ochucené chlebové strouhanky budeme potřebovat:
100 g chlebové suché strouhanky
1-2 stroužky česneku rozdrcené na pastu s trochou soli
1 polévkovou lžíci jemně nakrájené petrželky
3 polévkové lžíce olivového oleje
Do misky dáme strouhanku, česnekovou pastu, nasekanou petrželku a olivový olej. Konečky prstů všechny suroviny v misce promneme a necháme odstát.
Postup přípravy rybích kousků postaročesku.
Rybí filety opereme a osušíme. Nakrájíme je na libovolný počet kousků a tvarů. Ryby osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
Do pánve nalijeme olej a necháme jej rozpálit. Současně zapneme troubu na 200°C.
Ryby vložíme do rozpáleného oleje a pečeme 2 minuty z každé strany.
Po osmažení ryby lopatkou vyjmeme a ihned je pokládáme do misky s ochucenou chlebovou strouhankou. Bohatě je strouhankou zasypeme a klademe obalené kousky na plech pokrytý pečicím papírem.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 10 minut.
Upečené kousky ryb přendáme na talíř a každý kousek zakápneme citronem.
Jako vhodná příloha jsou různě upravené brambory nebo pečivo.
Tak jsem si početla a dostala jsem hlad. Na jednom zájezdě v Klatovech nám udělali steak s liškovou omáčkou a to bílo luxusní. Jen tady v okolí lišky moc vidět není
OdpovědětVymazatRecepty vypadají chutně a řekla bych, že i levně.
O to právě jde, že ze z toho dá něco vybrat a pokud je to levné, je to bonus. Lišky jsou výborné, ale říká se, že v posledních letech málo rostou, u nás tady asi vůbec. ☺
VymazatNo, inspirace to rozhodně je. Mamka dělala liškovou omáčku, to byla dobrota :o)
OdpovědětVymazatHaničko, děkuji a přeji příjemný den. Helena
Jde právě o tu inspiraci, je to rozčleněno na díly a to se dá poslechnout.
VymazatTaké děkuji, Helenko, a přeji úspěšný už poslední prázdninový den. ☺
Hani, jů to je receptů a inspirace ! Kouknu na ně podrobněji, děkuju. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, pokud se Ti bude aspoň něco hodit, budu jen ráda!
VymazatMěj se hezky a ať se daří. ☺