Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 15. května 2024

K Mezinárodnímu dni muzeí - Slovácké muzeum Uherské Hradiště

 

18. květen  je Mezinárodní den muzeí. Článek dávám v předstihu, aby si zájemci mohli případnou návštěvu promyslet. Osobně mám muzea moc ráda, protože k historii tíhnu od dětství, to jsem zdědila po tatínkovi.

Dnešní významný den vznikl tak, že Mezinárodní rada muzeí (ICOM) vyzvala muzea celého světa, aby 18. května 2002 oslavila Mezinárodní den muzeí, pro nějž bylo letos stanoveno téma "Muzea, vzdělávání a výzkum", které zdůrazňuje ústřední roli kulturních institucí při poskytování ucelených vzdělávacích zkušeností. Mezinárodní den muzeí přitahuje stále více muzeí po celém světě. V loňském roce se této akce zúčastnilo více než 37 000 muzeí ve 156 zemích.

Tento svátek všech světových muzeí a galerií se slaví každoročně od roku 1877 a bývá všeobecně spojován se dnem otevřených dveří. Některá muzea vyhlásila vstup pro návštěvníky zdarma, např. Národní muzeum v přírodě, my to nejbližší známe jako Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, ale je i Zubrnice nebo Veselý Kopec. 

Je třeba si najít třeba něco blízko bydliště, např. pracovníci z Muzea Beskyd zase předvedou něco ze své práce na hradě Hukvaldy, aby zabavili, představí to zábavnou formou workshopů, pro malé i velké návštěvníky. 

Jsou to i dny volného vstupu do Národní galerie v Praze, informace najdete ZDE.
Většinou se historický objekt zpřístupní jinak než obvykle, že uvidíte i prostory, případně exponáty, které se jinak nepředvádějí.

 Slovácké muzeum pořádá Muzejní noc
Pod hlavičku muzea patří: 
Památník Velké Moravy - Cyrilometodějské centrum.  
Muzeum v přírodě Topolná
Muzeum lidových pálenic - ZDE.

 

 

 

 

Hlavní budova ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti je věnována expozici Slovácko a národopisným, archeologickým a historickým výstavám.
 

 

Chudý jako dráteník – říkávaly naše babičky. O drátenících se psaly veselohry i písničky. Po 2. světové válce ale dráteníci málem vymřeli. Dráteníci v minulosti putovali dům od domu. Opravovalo se hospodářské náčiní, nářadí domácí a nádobí, protože keramické nádobí bylo drahé. A zároveň se vyráběly velice důležité věci pro venkov.

 

 

 

 

 

 

 

 "Šel dráteník po ulici, bájo, selka za ním volala... " 😎

Technikou drátkování se dá vyrobit leccos: 

Chcete mít drátěnou podprsenku nebo snad košilku?

Nebo motýli doplněni korálky nebo jinou technikou:

Toulky českou minulostí

K Mezinárodnímu dni muzeí - Slovácké muzeum Uherské Hradiště

  18. květen  je Mezinárodní den muzeí. Článek dávám v předstihu, aby si zájemci mohli případnou návštěvu promyslet. Osobně mám muzea moc r...