Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 28. října 2024

K Dušičkám: Poslech vyprávění o Vyšehradském hřbitově

Hřbitovy v těchto dnech ožívají ruchem. Patříme k těm, kteří pravidelně navštěvují hroby, a to nejen na Svátek zesnulých. Nepamatuji si, že by mi rodiče nebo někdo jiný uložil "musíš se starat o ty naše hroby". Nebylo to třeba, brala jsem to jako samozřejmost, pokud je k tomu člověk veden od dětství. Kdo nemá představu, to není jen donést svíčku nebo květinu. Obnáší to i mytí hrobu a jeho úklid, také placení hrobového místa. Někdy musí zasáhnout kameník, protože třeba náš hřbitov je poddolovaný a na těch pomnících je to znát, jak to ujíždí. Pro mnohé je tabu, bavit se v takovém případě o penězích, ale píši to pro představu těm, kdo vůbec netuší, jak to je. V Ostravě oplacení hrobu dělá několik tisíc za jeden (podle plochy místa), jasná věc. Já mám takové hroby dva a partner také dva tady a pak na Šumavě. Takže my si hlavně přejeme hezké dušičkové počasí.

K Dušičkám chci připomenout hřbitov v naší republice patrně nejznámější - Vyšehradský. Je hodně navštěvován turisty a možná jste tam také zavítali. Kdy jsem ho navštívila poprvé? Vím to přesně, chodila jsem do 9. třídy a naše třídní nás v rámci výletu do Prahy zavedla právě tam. Dnes ocením, že to byly kvalitní výlety. 👍 Za tři roky, to jsem byla už na gymplu, byl školní výlet opět do Prahy, a naše třídní profesorka opět vybrala toto místo. Jak by ne, učila nás český jazyk, literaturu a dějepis. Blížila se maturita, z těchto předmětů jsme maturovali a na tomto hřbitově odpočívají desítky těch, o kterých jsme se učili. Nenásilnou formou jsme si je tam právě u jejich hrobů připomněli. Taková netradiční "výuka" pod širým nebem. Po letech jsem tam byla s maminkou, když jsme se jely podívat na korunovační klenoty. 

Před pár lety jsem jako dárek dala kamarádce k Vánocům "den strávený v Praze", s manželem se nikam nedostane. Jely jsme začátkem listopadu, aby nebyl sníh. Zvolila si mj. Vyšehrad, že od těch gymnaziálních let tam nebyla a tak jsme nejdříve zašly na hřbitov. Totiž, každá měla v tašce dva balíčky svíček (já jich měla dvacet) a některým osobnostem jsme svíčku rozsvítily. Najednou k nám běží postarší muž a volá: "Ženský, vidím, že dáváte na hroby svíčky, heleee (rukou ukazuje) ... táámle leží Pepi Bican, moc prosím, dejte mu tam svíčku, von si to zaslouží!" Bylo to milé zpestření, těch svíček bychom musely mít aspoň sto, ale pánovi jsme přání splnily. Možná i on si příště, při návštěvě nějakého hřbitova, nějakou svíčku strčí do kapsy. Kdo neví, tak Pepi Bican byl náš slavný fotbalista. 

Na vyšehradském hřbitově je dnes uloženo přibližně 600 významných osobností – spisovatelů, vědců, básníků, výtvarných umělců, skladatelů, herců, lékařů nebo politiků. Pozoruhodnou zajímavostí je, že jejich náhrobky jsou také  vynikajícími uměleckými díly. (zdroj: vltava.rozhlas.cz, encyklopedie.praha2.cz)

 Můžete si zapnout poslech, není to časově omezeno a jednotlivé díly trvají zhruba 5 a půl minuty. Pokud se vám některý díl nezobrazí, klávesou F5 pokyn opakujte.

 
Snad vás to zaujme.  😎 Příště spolu navštívíme některé vybrané hroby.

3 komentáře:

  1. Od dětství mám hřbitovy ráda a i dnes nezapomenu v každé "dědině", kterou navštívím, okouknout i hřbitov. Bohužel, majitelům hrobu to bývá podezřelé a už se mi několikrát stalo, že za mnou přišli "vyzvídat", co tam hledám!! V dušičkový čas podezřelá nejsem, tak se zase projdu ..... Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Hřbitovy a nejen ty,kde máme uložené naše rodiny navštěvuji ráda.Asi mě k tomu přivedla babička,která s námi hodně cestovala a první co bylo,jsme všude navštívily hřbitov.U nás jsou podzimní hřbitovy zabarvené do žluta,vypadá to moc hezky.
    Bohužel pokaždé odklízím listí,hroby jsou zapadané.Na Vyšehradském hrbitově jsem byla naposledy od práce a tak si ho ráda připomenu s tebou.Hani,hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Hani, děkuji. Tohle si moc ráda poslechnu, na Vyšehrad jdu vždycky moc ráda.
    Přeji krásný sváteční den. Helena

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

K Dušičkám: Poslech vyprávění o Vyšehradském hřbitově

Hřbitovy v těchto dnech ožívají ruchem. Patříme k těm, kteří pravidelně navštěvují hroby, a to nejen na Svátek zesnulých. Nepamatuji si, že ...