Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 22. května 2021

Nezapomínejme na Slezsko

 

 

O napsání tohoto článku uvažuji už dávno. Teď jsem chtěla počkat, až skončí sčítání lidu, aby si někdo nemyslel, že "bojuji" za slezskou národnost. To ne. Občas slyším nebo čtu nesrovnalosti v médiích, kdy redaktor si plete Moravu a Slezsko. Vždy mě udiví, jak např. obyvatel z Č. Těšína napíše, že posílá pozdrav ze Severní Moravy. Myslím, že bychom měli mít jasno, ve které části republiky žijeme, pokud se nepletu, tohle se děti učí už ve vlastivědě ve 4. třídě:

Česká republika je stát s přibližně 10,6 miliony obyvateli, který je rozdělen na čtrnáct správních jednotek – kraje – a hlavní město Prahu. Je složen ze tří historických zemí: Čech, Moravy  a Slezska.

Velký státní znak

Na státním znaku ve třetím  poli je znak Slezska – černá orlice se stříbrným perisoniem (půlměsícového tvaru), uprostřed s křížkem, ukončeným trojlístky, se zlatou korunou a červenou zbrojí na zlatém podkladu.

Protože na svém blogu uveřejňuji a budu dále uvádět (mimo jiné) články "Z našeho kraje", je to kraj Moravskoslezský - má Slezsko i v názvu. 

  

Silniční most přes řeku Ostravici

Slezsko je nejmenší a nejméně lidnatá historická část naší země, tedy z těch, které jsou součástí našeho státu. Jeho rozloha 4456 km2 dosahuje plochy menšího kraje. 

https://www.pocasicz.cz/data/blob/unknown-image_jpeg-20170105112029-1574-1.jpg

Kde vlastně přesně leží? Když začneme na jeho jižní hranici s Moravou od západu, táhne se od Rychlebských hor po hlavním hřebeni Jeseníků, horou Praděd, poté vede těsně pod Bruntálem až k městu Odry. Dále pokračuje víceméně severním směrem po řece Odra do Ostravy až k soutoku s řekou Ostravicí, po které pokračuje proti proudu do Frýdku-Místku. Poslední dvě jmenovaná města jsou tedy rozdělena řekou na moravskou a slezskou část.

Tedy konkrétně: Řeka Ostravice dělí Ostravu na části Moravská Ostrava a Slezská Ostrava. Podobně ve Frýdku -  Místku: opět řeka Ostravice dělí město - Frýdek je ve Slezsku, Místek na Moravě. 

Lysá hora - královna Moravskoslezských Beskyd

Nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd leží ve Slezsku

Hranice poté pokračuje proti toku Ostravice, přehrady Šance a konečně i Černé Ostravice až k hranicím Slovenska, kde se obrací k Polsku. Severní hranice Slezska je zároveň hranice naší republiky s Polskem.

Něco z historie

Jak vlastně české Slezsko vzniklo? To bychom museli daleko a dlouze do historie. Podívejte se na mapu, že Slezsko bylo součástí území už za Lucemburků: 

 https://skolnimapy.cz/wp-content/uploads/zem%C4%9B-%C4%8Desk%C3%A9-za-karla-IV..jpg

Daleko větší území patřilo až do roku 1742 k Zemím Koruny České. Hlavní město bylo Vratislav (dnes polský Wroclaw) a plochou bylo desetkrát větší, než dnešní „malé“ Slezsko. Důvodem ztráty území byla prohraná válka Habsburské monarchie s Pruskem, které si 90 % Slezska vzalo jako územní zisk. Jak se říká - Marie Terezie prohrála Slezsko:

 

Země Koruny české před rokem 1742, kdy velká část Slezska připadla Prusku

To jen na vysvětlení, proč k naší republice patří jen malá část historického Slezska. 

https://www.cklub.cz/assets/images/60/60c329_Opava.jpg
Významným  městem Slezska je Opava (na obrázku Slezské divadlo)

Největší slezská města a přibližný počet obyvatel:

Ostrava (slezská část)  121000
Havířov   74000
Opava   57000
Karviná   55000
Třinec   35000
Frýdek   32000
Orlová   29000
Český Těšín   24700
Krnov   23800
Bohumín   21200
Bruntál  16400

Zkuste si kvíz:
Jak znáte turistické cíle severní Moravy a Slezska

ZDE 

Zdroj: Magazin.cz, Wikipedie, internet 

8 komentářů:

  1. Hanko,dávám palec nahoru, velmi vydařený příspěvek,který jak doufám mnohé obohatí o takto získané poznatky. Mnohým dá tip na výlet, či dovolenou, máme zde plno zajímavostí a krásných míst. Testem jsem prošla,aby taky ne. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji, ten příspěvek jsem promýšlela delší dobu a vím, že i mnozí obyvatelé Slezska si neuvědomují, že tam žijí a myslí, že Slezsko je část Moravy. Se zajímavými místy máš pravdu, o některých tady budu psát. Za test dostáváš pochvalu. ☺ ♥ ☺

      Vymazat
  2. Hani, báječný článek. 👍👍👍 Ono to spojení Severní Morava bude asi pozůstatkem dřívějšího rozdělení naší země, kdy bylo Slezko zahrnuto do tehdejšího Severomoravského kraje. V roce 2019 jsme ve vašem kraji týden pobývali, spoustu míst navštívili a moc se nám tam líbilo. Pohledy dětem jsme poslali, ale psali jsme, že zdravíme z Beskyd. 😀
    Test jsem si udělala, 9 z 10 otázek jsem zodpověděla správně. To abych se taky pochlubila. 😂🤣
    Měj prima dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, to je od Tebe velká pochvala, moc děkuji. Máš pravdu, že dříve to byl Severomoravský kraj a ty staré názvy máme pořád v povědomí. Je fajn, že i z Prahy jste si udělali do našeho kraje dovolenou, dá se tu navštívit dost míst, která stojí za poznání.
      Test jsi zvládla na 1*, já tedy také, ale já tady žiju, takže Tvůj výsledek chválím. Děkuji a také se měj prima. ☺

      Vymazat
  3. Hani to je opět velice zajímavý článek a je vidět, že i ve svém věku je dobré, doplnit si znalosti ohledně složení a územního uspořádání naší země. Myslela jsem si původně , ze Slezsko sahá ještě vic k jihu a tak jsem ráda že teď i vím která města tam patří. Děkuji za tento vzdělávací článek a moc se těším , co zajímavého se dozvím příště. Krásnou neděli Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti, Jari, děkuji za pochvalu článku. I ve věku nás, blogerů, se pořád dají rozšiřovat vědomosti a když je člověk déle ze školy, mnohé věci se zapomínají. Ta města jsem uvedla proto, že pro představu je to asi lepší, než popis té hranice a tak zase něco "vzdělávacího" vytvořím.
      Také přeji krásnou neděli. ☺

      Vymazat
  4. Hani,děkuji za vyjasnění,asi bych v tom tápala.
    Před lety jsme byli na dovolené v Beskydech a nějaká města navštívili.Je to krásný kus naší země.
    Děkuji za poučný příspěvek
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, jsem ráda, že Tě článek zaujal. Beskydy jsou tady nejbližší hory, na opačnou stranu ještě Jeseníky, ale je tam moc hezky.
      Děkuji za pochvalu článku a také přeji pěknou neděli. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...