Dnešní recept můžeme chápat jako možnost upéci (si) něco jednoduchého a dobrého ke kafi nebo jako malé pohoštění k zítřejšímu MDŽ. Ať "to" slavíte nebo ne, jednoduchý recept se vždy hodí 👍. Myslím, že to zvládne i větší dítě. Recept je z Pochoutkového roku.
Je to švédský koláč (když už jsme tu měli včera bitvu se Švédy 💁). Není potřeba míchat předem žádné těsto. Vše se spojí až pečením v troubě a vznikne náramně dobrý koláč. Je to chuťový návrat k pochoutkám našich babiček a tetiček. Nemusí se nic vážit, suroviny se odměří na hrnky 300 ml nebo odměrkou na potraviny.
Postup (sledujte video)
Do mísy dáme 3 hrnky mouky, přidáme hrnek cukru,
kypřicí prášek do pečiva a špetku soli. Všechny suroviny promícháme a
rozdělíme na dvě poloviny sypké hmoty.
V další míse si připravíme náplň. Dáme do ní tvaroh, vejce, hrnek krystalového cukru, přilijeme mléko a přidáme trochu kokosu. Vše rozšleháme šlehačem na nejvyšší otáčky, abychom získali tekutou náplň.
Na plech bohatě vymazaný máslem nasypeme polovinu sypké směsi. Zatřeseme jí, abychom ji srovnali do roviny. Na to nalijeme tvarohovou směs a posypeme rozinkami namočenými v rumu. Potom náplň zasypeme druhou polovinou sypké směsi. Sypeme jako když moučíme vál.
Hanko, skvělý recept pro cukrářky mého typu. To určitě vyzkouším, díky 😀
OdpovědětVymazatVyzkoušej, Evi, všichni, kdo to dělali, jen chválili. Tohle musí zvládnout každý, kdo má troubu 😀, teď myslím spotřebič 😀. Když tak, dej vědět, jaký z toho máš dojem. Díky.
VymazatMňam !!! Miluju tvaroh a tenhle recept rozhodně vyzkouším.
OdpovědětVymazatDnes jsem po obědě upekla dva štrůdly, čímž jsem si šplhla u pána domu. 😀
Měj hezké dny.
Mně se líbí, Ali, Tvé nadšení do pečení 😀. Vyzkoušej, četla jsem v komentářích, že někdo ten tvaroh kombinuje i s jablky. U nás ze všech náplní tvaroh vede a přiznám se, že i já, když někdo nabídne, sáhnu po tvarohovém koláči.
VymazatŠtrůdly asi děláš z listového kupovaného těsta? Já už listové doma nedělám, dá se koupit kvalitní, ale někdy udělám i to tvarohové těsto.
Ať se daří a přeji pěkný den.
Hani,jdu ze sladkého do sladkého.Byla jsem na jiném blogu,kde se také peklo.
OdpovědětVymazatTuhle sypanou buchtu znám,ale dávám jablka,manžel nemá rád tvaroh.Je to rychlé a dobré.
Měj se hezky
No jo, Jituš, každý peče a pak nemáme být my, Češi (a Moravané a Slezané) tlustí, že? 😀 Ale sranda to zase není, z toho důvodu jsme doma nějak spontánně omezili pečení buchet a bábovek, nekupujeme sladkosti a je to vidět. To jen malá odbočka.
VymazatV komentářích bylo, že někdo místo tvarohu dává jablka, ovšem z cenového hlediska je to jedno, tedy pokud někdo nemá vlastní ze zahrady. V Globusu je cena nejlevnějších jablek zhruba v ceně vaničky tvarohu.
Ovšem ta jednoduchost a rychlost přípravy může mnohé inspirovat. Děkuji a přeji výborně prožitý den. 👍
Hani vypadá moc hezky, určitě je moc dobrý, ale také vyjde docela draho, když napočítám všechny ingredience a pokud se některé musí dokoupit, protože je běžně doma nemívám...např. kokos, rum, rozinky, tvaroh - a tam přijdou hned tři, tak nevím, jestli bych se do něj pustila.
OdpovědětVymazatJaruš, já Ti rozumím a po pravdě se v poslední době na recepty dívám i z této stránky. Ale co dnes nevyjde draho, že? Vezmi si máslo ještě, ale dá se koupit trochu levněji, když se natrefí možnost. Já třeba kokos a rozinky mám od Vánoc, takže mám a rum jsem koupila do čaje, jinak se u nás nepije. A tvaroh máme rádi oba, já si občas koupím vaničku a mám to na těstoviny. Po pravdě řečeno/napsáno, já moc nepeču, my jsme dost omezili sladké, tak občas se tohle dá. A co kdybychom udělali poloviční dávku, dali dva tvarohy nebo jeden a jablka k tomu, jak píše Jitka? To může být také dobré. Nemusíme dělat celý plech. Ale já dost nakupuji v Globusu a vlastně vanička tvarohu je v ceně asi 1 kg jablek. Takže...
VymazatHani, to musí být dobrota. Peču hodně, ale tento recept jsem nezkoušela. Vytisknu si, děkuju. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, mám radost, jestli tento moučník u vás "zabere". Přece jen pečeš hodně, tak bude ve správných rukou. ☺
VymazatDěkuji a přeji pěkný sváteční den.
Hani, švédský koláč peču spoustu let, u nás ho milujeme. Nepoužívám tedy kokos a s máslem pracuji trochu jinak - struhám chladné na tenké plátky.
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den. Helena
Tak vidíš, Helenko, i jiný způsob, ale hlavně, když se to podaří. Přiznám se, že poprvé, když jsem recept na koláč viděla, bylo tam popisováno máslo tak, jak uvádíš. Možná to rozpuštěné máslo je jednodušší, ale uvidíme.
VymazatDěkuji a přeji také příjemný den a sváteční k tomu. 👍