"Červený šátečku, kolem se toooč...", ano, dnes si u práce můžeme zpívat, ale šátečky budeme mít hezky vypečené 😎.
Kolik?
Tvarohové těsto se připravuje ze tří stejných váhových dílů mouky, tvarohu a tuku. Mouku používáme hladkou nebo polohrubou. Tvaroh stačí polotučný, ale z balíčku, v tvarohu ve „vaničce“ je víc tekutiny než tvarohové hmoty. Jako tuk je asi nejlepší máslo nebo osvědčená Hera.
Tento recept si tedy hned zapamatujete, protože potřebujete jen tři suroviny a něco na náplň, nemusí být jen povidla. A aby to bylo ještě jednodušší, od všeho je potřeba stejné množství 👍.
- Asi na 30 menších šátečků:
- 250 g másla
- 250 g tvarohu v alobalu
-
250 g hladké mouky + na podsypání
- povidla
- Postup: Změklé máslo smícháme s tvarohem a přisypáváme mouku (možná trochu víc, těsto se lepí). Zpracujeme ve vláčné těsto, které vyválíme na plát vysoký asi 3 mm.Skleničkou vykrajujeme kolečka, která plníme lžičkou povidel. Kraj poloviny kolečka potřeme zlehka bílkem, přiklopíme a přimáčkneme, aby při pečení povidla nevytekla. Výborná pomůcka: Šátečky uložíme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 17 minut, vychladlé pocukrujeme.
Tip: Pokud neholdujete sladkému, můžete si upéct: Slané taštičky z tvarohového těsta
Z tence vyváleného těsta nařežeme čtverce nebo obdélníky. Ze čtverců budeme skládat trojúhelníkové pirožky, z obdélníků čtverhranné taštičky. K jedné straně položíme kousek slané náplně podle vlastní volby: kousek sýra, dobré paštiky, jemně sekaného uzeného masa, lžičku tužšího dušeného špenátu… Náplň přeložíme, okraje dobře stiskneme (třeba pomocí vidličky). Taštičky potřeme bílkem a můžeme posypat třeba kmínem nebo nějakým kořením. Pečeme zvolna při 170 °C, až jsou zlaté.
zdroj: rozhlas.cz, internet
Hani to je zajímavý recept. Já peču podobné, ale že šlehačkového těsta. Šátečků je kolem stovky, podle toho jak jsou velké. Recept je jednoduchý. 51 dkg hladké mouky, 1 Hera, 1 smetana ke šlehání 33%, 250 ml. Špetka soli.
OdpovědětVymazatJaruš, děkuji za tip, šlehačkové těsto je určitě fajn. Jsou to jednoduché recepty, to ano, ale pro nás 100 šátečků je moc, ale z poloviční dávky by to šlo. Jo, sůl také dávám, to mi maminka vždy připomínala. Není tam uvedeno. ☺
VymazatHaničko, i já dělám šlehačkové těsto, dá se použít stejně na slané i sladké dobroty. Ráda vyzkouším i tohle.
OdpovědětVymazatMěj hezkou neděli, Helena
Helenko, je výhoda, že se to dá dělat na sladko i na slano. Já trochu omezila sladké.
VymazatDěkuji a přeji příjemný týden. ☺
Hani, šátečky vypadají luxusně a já už si recept poznamenala a příležitostně vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj prima podzimní dny. 🍂🍀
Děkuji, Ali, šátečky jsou fakt jednoduché a celkem rychle to jde.
VymazatTaké přeji příjemné podzimní dny, dnes bylo krásně. ☺
Šátečky dělám ze stejného těsta a nejraději je máme plněné ořechovou nádivkou.
OdpovědětVymazatHani,měj hezký večer
Jituš, to těsto je dosti známé a můžeš dát náplň podle chuti nebo co zrovna máš. V tom je výhoda.
VymazatPřeji úspěšné pondělí. ☺
Mám dojem, že tento recept dělala maminka, ale používala opravdu tuhou domácí marmeládu, která nevytékala, protože si ji vařila sama a opravdu tuhou právě na buchty, koláče a podobné pečení. Proto také dělala šátečky maličké a jen přeložením dvou růžků čtverečku přes sebe. Upečené pak cukrovala a dělávala nám to, když jsme jeli někam na výlet. Byla to výborná pochoutka. Protože maminka už není a recept jsem nenašla, nikdy jsem to nedělala a jen vzpomínala. tu chuť mám právě na jazyku. Ale jsem hodně přesvědčená, že je to ono. To udělátko mám doma ve třech velikostech a tak to zkusím. Raději použiji to udělátko, protože moje domácí marmeláda by teplem vytekla. Jo a jak píše Jitka, tak ořechů máme hodně zkusím i tu ořechovou nádivku. moc vám děvčata děkuji. M.
OdpovědětVymazatMaruško, díky za návštěvu. Píšeš to dobře s tou marmeládou, asi to chce vyzkoušet, ale pečicí papír je výhoda. Já dělávám i tvarohové, právě ty a povidlové má přítel nejraději. Já to udělátko taky mám, jinak je možné použít ke stlačení vidličku. Ořechy, děvčata, využijte, než nám je ta vrtule zničí. ☺
VymazatRecept určitě vyzkouším,mám takový pocit, že jsem podobný již zkoušela. Nejsem si jistá.
OdpovědětVymazatAhoj, Marti... Já myslím, že jsi to už mohla péct, možná jako štrůdl. Je to rychlé a jednoduché. Náplně se mohou měnit. Ať se daří. ☺
VymazatHani, stejné těsto a šátečky taky dělám. Nejvíc jsou oblíbené s povidly a tvarohem, tak už ani jinou náplň nedělám. Dělám je hodně na cesty. Měj se hezky. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, to těsto je hodně známé, někdy z toho dělám štrůdl. U nás také ty dvě náplně nejvíc "jedou". Na cesty už nepeču, dříve ano, ale pak se někde stavíme, tam se něco koupí a to doma připravené zůstalo. ☺
Vymazat