Nedávno jsem tady měla recept na Jahodový tunel.
Jahodová sezóna vrcholí, to vidím u Globusu, kde je "Jahodový stánek" a v neděli tam o zájem kupujících neměli nouzi. Recept je v původním znění, jak byl napsán v dobové kuchařské knize.
Ingredience
- 1,5 dcl podmáslí
- 1,5 dcl mléka
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- 10 dkg rozpuštěného másla
- ½ kg polohrubé mouky
- 3 dkg čerstvého droždí
- jahody
- strouhaný tvaroh
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
-
případně kysaná smetana
- Knedlíky skvěle chutnají s jahodami, ale můžete je naplnit i meruňkami nebo borůvkami. Jen pro doplnění, kdybyste jahody nestihli.
Do mírně ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky, cukr a necháme vzejít, zaděláme kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme
kvásek, podmáslí, mléko, vejce a máslo a zaděláme těsto. Necháme
vykynout. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále. Nakrájíme na čtverce a na každý položíme jahodu/jahody. Zabalíme do úhledné
koule. Chvíli necháme nakynout a pak uvaříme v páře 6-8 minut, podle
velikosti. Po zvednutí pokličky rychle každý knedlík propíchneme
vidličkou nebo špejlí, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Na
talíři posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem podle
chuti, pokapeme rozpuštěným máslem, můžeme přizdobit lžící kysané
smetany.
Zdroj: liberec.rozhlas.cz, bezvamama.cz
Já už jsem připravená, tentokrát u nás budou tvarohové meruňkové knedlíky. Už se na ně těším 😉
OdpovědětVymazatZnám tvarohové těsto, to dělávala už maminka, ale babička dělala zásadně knedlíky z bramborového těsta, to se někdy i ohřívalo. Ještě dnes cítím tu chuť babiččiných švestkových knedlíků. ☺ ☺
VymazatTak to je dobrá kalorická bomba :-)
OdpovědětVymazatRobievam z tvarohového cesta.
O tom, že taková a podobná jídla jsou kalorické bomby, není sporu ☺. My doma sladká jídla téměř neděláme. A tvarohové těsto je asi na provedení nejsnadnější a dobře chutná.
VymazatZmiňovaný stánek s jahodami jsem míjela v úterý, naposledy koupené jahody u stavebnin byly bez chuti. Hanko, na fotografii knedlíky jedna báseň.
OdpovědětVymazatJo, Marti, dovedu si ty koupené jahody představit. Je velký rozdíl mezi jahodami ze zahrádky, třeba nejsou vždy velké, ale mají CHUŤ a není to jen "hmota". Ono to v prodejně vypadá strašně lákavě, už dříve měl přítel velkou chuť na jahody, ale snědli jsme pár kousků a zklamání. Zase jsme z jahod na čas vyléčeni.
VymazatDěkuji a přeji pěkný čtvrtek. ☺
Hanko v Suché směrem na Stonavu jsme koupili výborné voňavé a chutně jahody. To už je snad tři týdny,ovšem u stavebnin pod Globusem nechutné. Uvidím, jaké budou mít v Suché,mají mít opět otevřeno
VymazatMarti, kup chutných a voňavých jahod je šťastná náhoda ☺. Tam v Suché, jak popisuješ, jsme nikdy nestavěli, ale občas tam jezdím k příteli, tak je dobré o takové prodejně vědět. O stánku u stavebnin vím také, ale v současné době to tam je rozkopané a dnes jsem stánek viděla v zahradě toho nejbližšího domu. Ani včera se tam neprodávalo, tak nevím, jak to tam vlastně je.
VymazatMusím říct, že tady vzpomínám na mamku mého muže. Jednou za rok, spousta másla a moučkového cukru, strouhaný tvaroh, zakysaná smetana a čerstvé rozmačkané jahody ještě navrch - prostě mana nebeská!
OdpovědětVymazatHani, děkuji za připomenutí a přeji hezký den. Helena
Helenko, to byla kuchyně těch "starých kuchařek a hospodyněk", všechno poctivé suroviny, nic se neošidilo a hlavně se nehledělo, jestli to je kalorická bomba. Odmítnout ani nešlo, protože to do krku přímo "skákalo" ☺.
VymazatDěkuji za kulinářskou vzpomínku a přeji úspěšný čtvrtek. ☺
Takétokysnuté ovocné knedličky robila moja maminka, brat ich zjedol na posedenieaj 10 😀
OdpovědětVymazatPaaaa
Ahoj, Danka,
Vymazatmaminka určitě nelitovala času s kynutím a chtěla vám "dopřát", proto dodnes na ovocné (protože tam může být různé ovoce) stále vzpomínáš.
Díky a zdravím na Slovensko. ☺