Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 27. června 2022

Zlobí vás zažívání? Na vině může být potravinová intolerance

 

Trápí vás potíže s trávením? Intolerance potravin brzdí tělo ve výkonu. Trpí jí téměř polovina lidí.

Jsme každý jiný, originál se vším všudy. Každému prospívá a škodí něco jiného. Organismus každého člověka má obrovské rezervy a vydrží hodně dlouho konzumaci špatných potravin. Musíte v konzumaci potravin doslova kličkovat a řešíte potravinové intolerance?

Že je určitý typ potravinové intolerance váš problém, poznáte tedy zejména podle problémů s trávením. Můžete mít zácpu, nebo naopak průjem. Dalším příznakem je nadýmání, plynatost, nevolnost, zvracení nebo bolest či křeče břicha. Může vás rovněž trápit reflux nebo nepříjemný zápach z úst.

Co to vlastně je a jak takové omezení mění člověku běžný stravovací režim? V audiu na toto téma povídá odborník - pan Petr Fojtík z Centra péče o zažívací trakt Nemocnice AGEL v Ostravě-Vítkovicích.

Je to zajímavý rozhovor s panem primářem, protože "nějakou" potravinovou intoleranci má každý. 

Potraviny, zahrnuté ve skríninkovém testu 20 nejrizikovějších potravin: 

200 testů 1

Jak vzniká potravinová intolerance?

Potravinová nesnášenlivost vzniká tehdy, když tělo nemá dostatek enzymů potřebných k trávení jednotlivých složek potravy.
Enzymy plní v lidském těle základní funkce, například rozkládají velké živiny na malá sousta, chrání tělo před škodlivými látkami, přispívají k hojení ran a mnoho dalšího.
Mnoho lidí však trpí nedostatkem některých enzymů. Nedostatek může být způsoben současným životním stylem, změnou stravovacích návyků i dalšími vnějšími vlivy a může se projevit právě ve formě potravinové nesnášenlivosti.

Jaký je rozdíl mezi potravinovou intolerancí a potravinovou alergií?

Při potravinové intoleranci tělo nedokáže vstřebat (metabolizovat) určité složky potravy z důvodu nedostatku enzymu. Potravinová intolerance může nastat kdykoliv, často se vyvíjí v průběhu času. Obtíže jsou často závislé na dávce požité potravy. To znamená, že malé množství potravin mohou být konzumováno bez problémů. Příznaky se objevují po konzumaci velkého množství a často až po určitém čase.

Naproti tomu v případě potravinové alergie dochází při styku s určitou potravinou k okamžité a často silné reakci imunitního systému, která se může projevovat různými příznaky. Alergii na potraviny lze diagnostikovat pomocí vhodných testů na protilátky.

Co stojí za potravinovou intolerancí?

Za nesnášenlivostí může stát genetika i špatně složený jídelníček. Problémy mohou vzniknout také v důsledku přejídání, nedostatečného rozžvýkání jídla nebo jeho nevhodné úpravy, jako např. časté smažení či fritování. Intoleranci spouští i prodělání těžší nemoci nebo dlouhodobé užívání některých léků. V tomto případě se však může po čase tvorba potřebných enzymů opět obnovit.

Typickými příznaky potravinové alergie jsou:

– vodnaté oči, rýma
– dýchavičnost
– bolesti hlavy
– zažívací potíže (průjem, zvracení)
– závrať
– svědivé vyrážky, podrážděná pokožka, otoky
– únava a mnoho dalších.

Trávicí enzymy

Trávicí enzymy patří mezi nejdůležitější enzymy. Jak již název napovídá, podílejí se na rozkladu živin na malé části. Jsou přítomny ve střevě, například ve slinách, slinivce břišní a žaludku. Trávicí enzymy se specializují na specifické živiny. Například peptidázy nebo proteázy štěpí bílkoviny v potravě.
Naproti tomu amylázy jsou zodpovědné za zpracování uhlohydrátů – zahrnují také enzym laktázu, která štěpí mléčný cukr (laktózu).
Dalším úkolem enzymů v trávicím traktu je zabránit tomu, abychom trávili složky potravy, které pro nás nejsou dobré. Tyto ochranné enzymy zahrnují diaminooxidázu (DAO enzym), který zajišťuje rozklad nadbytku histaminu.

Jak se projevuje nedostatek enzymu?

Nedostatek enzymů se může projevit různými způsoby: zažívací problémy, bolesti hlavy, změny kůže, svědění,  astmatické záchvaty, horečka, deprese, únava, hyperaktivita, závratě, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšená hladina lipidů v krvi nebo nealkoholové ztučnění jater. Symptomy se mohou objevit jednotlivě nebo v různých kombinacích, obvykle po konzumaci určitého typu potravy.

Co znamená nedostatek enzymů?

Potravinová intolerance většinou vzniká, pokud organismu chybí schopnost strávit určitý druh potravy kvůli absenci nebo nedostatečnému množství trávicích enzymů. Proto se taková nesnášenlivost často označuje jako nedostatek enzymů.

potravinová intolerance

Další problematické potraviny a koření

  • oříšky
  • vejce
  • luštěniny
  • houby
  • brambory
  • celer
  • cibule
  • česnek
  • paprika
  • korýši
  • jahody
  • med
  • karob
  • kakao
  • skořice

Problematické přísady

  • sladidla
  • konzervační látky
  • stabilizátory
  • barviva

I když se příznaky potravinové intolerance liší, nejčastěji postihují trávicí systém, kůži a dýchací systém.

Mezi běžné příznaky patří

  • Průjem
  • Nadýmání
  • Vyrážky
  • Bolesti hlavy
  • Nevolnost
  • Únava
  • Břišní bolest
  • Rýma
  • Reflux jícnu
  • Zčervenání kůže

Nejčastější intolerance

 

1. Mléko

Laktóza je cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. V těle je štěpen enzymem zvaným laktáza, který je nezbytný pro správné trávení a vstřebávání laktózy. Laktózová intolerance je způsobena nedostatkem enzymů laktázy, což způsobuje neschopnost trávit laktózu a má za následek zažívací potíže. Příznaky intolerance:

  • Bolesti břicha
  • Nadýmání
  • Průjem
  • Nevolnost

Nesnášenlivost laktózy je dosti častá. Ve skutečnosti se odhaduje, že 65 % světové populace má potíže s trávením laktózy. Intoleranci lze diagnostikovat několika způsoby, včetně testu tolerance laktózy, dechového testu laktózy nebo testu PH stolice. Pokud si myslíte, že můžete mít intoleranci na laktózu, vyhněte se mléčným výrobkům. Zralé sýry a fermentované produkty, jako je kefír, mohou být pro osoby s intolerancí laktózy snáze tolerovatelné, protože obsahují méně laktózy než jiné mléčné výrobky.

2. Lepek

Lepek je obecný název pro bílkoviny nacházející se v pšenici, ječmeni, žitu apod. S lepkem souvisí několik stavů, včetně celiakie, neceliakální citlivosti na lepek a alergie na pšenici. Celiakie zahrnuje imunitní odpověď, a proto je klasifikována jako autoimunitní onemocnění. Když jsou lidé s celiakií vystaveni působení lepku, imunitní systém napadne tenké střevo a může způsobit vážné poškození trávicího systému. Alergie na pšenici je často zaměňována s celiakií kvůli podobným příznakům. Liší se tím, že alergie na pšenici vytváří alergii produkující protilátku proti proteinům v pšenici, zatímco celiakie je způsobena abnormální imunitní reakcí zejména na lepek. Mnoho lidí však pociťuje nepříjemné příznaky i při negativním testu na celiakii nebo alergii na pšenici. Toto je známé jako neceliakální citlivost na lepek, mírnější forma intolerance lepku, která podle odhadů postihuje 0,5 až 13 % populace.

Příznaky neceliakální citlivosti na lepek jsou podobné jako u celiakie a zahrnují:

  • Nadýmání
  • Bolesti břicha
  • Průjem nebo zácpu
  • Bolesti hlavy
  • Únavu
  • Bolest kloubů
  • Vyrážku
  • Depresi nebo úzkost
  • Anémii

Jak celiakie, tak neceliakální citlivost na lepek se řeší bezlepkovou dietou. Zahrnuje dodržování diety bez potravin a produktů, které obsahují lepek.

3. Kofein

Kofein je hořká chemikálie, která se nachází v široké škále nápojů, včetně kávy, sody, čaje a energetických nápojů. Je to stimulant, což znamená, že snižuje únavu a zvyšuje bdělost. Činí tak blokováním receptorů pro adenosin, neurotransmiter, který reguluje cyklus spánku a bdění a způsobuje ospalost. Většina dospělých může bezpečně konzumovat až 400 mg kofeinu denně bez jakýchkoli vedlejších účinků. To je množství kofeinu asi ve čtyřech šálcích kávy. Někteří lidé jsou však na kofein citlivější a reakce se u nich objevují i ​​po konzumaci malého množství. Tato přecitlivělost na kofein je spojena s genetikou a také se sníženou schopností metabolizovat a vylučovat kofein. Citlivost na kofein je jiná než alergie na kofein.

Lidé s přecitlivělostí na kofein mohou po konzumaci i malého množství kofeinu zaznamenat následující příznaky:

  • Rychlý tlukot srdce
  • Úzkost
  • Nervozita
  • Nespavost
  • Neklid

Lidé s citlivostí na kofein by měli minimalizovat svůj příjem tím, že se budou vyhýbat potravinám a nápojům obsahujícím kofein, včetně kávy, sody, energetických nápojů, čaje a čokolády.

4. Salicyláty

Salicyláty jsou přírodní chemikálie, které jsou produkovány rostlinami jako obrana proti environmentálním stresorům, jako je hmyz a nemoci. Salicyláty mají protizánětlivé vlastnosti. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že potraviny bohaté na tyto sloučeniny chrání před určitými nemocemi, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku. Tyto přírodní chemikálie se nacházejí v široké škále potravin, včetně ovoce, zeleniny, čajů, kávy, koření, ořechů a medu. Kromě toho, že jsou přirozenou součástí mnoha potravin, salicyláty se často používají jako konzervační látky a lze je nalézt v lécích. Zatímco nadměrné množství salicylátů může způsobit zdravotní problémy, většina lidí nemá problém konzumovat normální množství salicylátů, které se nacházejí v potravinách. Někteří lidé jsou však na tyto sloučeniny extrémně citliví a při konzumaci byť malých množství se u nich rozvinou nežádoucí reakce.

Příznaky intolerance salicylátu zahrnují:

  • Ucpaný nos
  • Sinusitidu
  • Astma
  • Průjem
  • Kolitida
  • Kopřivka

Přestože úplné odstranění salicylátů ze stravy není možné, lidé s intolerancí by se měli vyhýbat například: rozinkám, pomerančům, ale také kávě, některým lékům, nebo dokonce i některé kosmetice, která tyto látky také obsahuje.

5. Aminy

Aminy jsou produkovány bakteriemi během skladování a fermentace potravin. Ačkoli existuje mnoho typů aminů, histamin je nejčastěji spojován s potravinovou intolerancí. Histamin je chemická látka v těle, která hraje roli v imunitním, trávicím a nervovém systému. Pomáhá chránit tělo před infekcí vytvořením okamžité zánětlivé reakce na alergeny. To spouští kýchání, svědění a slzení očí, aby se tělo zbavilo nežádoucích vetřelců.  U lidí bez intolerance je histamin snadno metabolizován a vylučován. Někteří lidé však nejsou schopni histamin správně odbourávat, což způsobuje jeho hromadění v těle. Nejčastější příčinou histaminové intolerance je narušená funkce enzymů odpovědných za odbourávání histaminu — diaminoxidázy a N-methyltransferázy.

Mezi příznaky histaminové intolerance patří:

  • Zčervenání kůže
  • Bolesti hlavy
  • Kopřivka
  • Svědění
  • Úzkost
  • Žaludeční křeče 
  • Průjem
  • Nízký krevní tlak

Lidé s intolerancí na histamin by se měli vyhýbat potravinám s vysokým obsahem této přírodní chemikálie, například: fermentované potraviny, sušené ovoce, citrusy, avokádo, sýry, uzené ryby, nebo ocet, dále nakyslé potraviny jako podmáslí, fermentované alkoholické nápoje jako je pivo a víno.

7. Siřičitany

Siřičitany jsou chemikálie, které se primárně používají jako konzervační látky v potravinách, nápojích a některých lécích. Mohou se také přirozeně nacházet v některých potravinách, jako jsou hrozny a zrající sýry. Siřičitany se přidávají do potravin, jako je sušené ovoce, aby oddálily hnědnutí a do vína, aby se zabránilo kažení. Většina lidí snese siřičitany obsažené v potravinách a nápojích, ale někteří lidé jsou na tyto chemikálie citliví. Citlivost na siřičitany je nejběžnější u lidí s astmatem. 

Mezi běžné příznaky citlivosti na siřičitany patří:

  • Kopřivka
  • Otok kůže
  • Ucpaný nos
  • Hypotenze
  • Průjem
  • Kašel

Siřičitany mohou dokonce způsobit zúžení dýchacích cest u astmatických pacientů s citlivostí na siřičitany a v těžkých případech mohou vést k životu ohrožujícím reakcím. Příklady potravin, které mohou obsahovat siřičitany, zahrnují: sušené ovoce, víno, jablka, jablečný mošt, konzervovaná zelenina, nakládané potraviny, některé koření, brambory a hranolky, nebo pivo a čaj.

8. Fruktóza

Fruktóza je jednoduchý cukr, který se nachází v ovoci a zelenině, stejně jako ve sladidlech, jako je med, agáve a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Spotřeba fruktózy, zejména z nápojů slazených cukrem, za posledních čtyřicet let dramaticky vzrostla a souvisí s nárůstem obezity, onemocnění jater a srdečních chorob. Kromě nárůstu nemocí souvisejících s fruktózou došlo také k prudkému nárůstu malabsorpce a intolerance fruktózy. U lidí s intolerancí fruktózy není fruktóza účinně absorbována do krve. Místo toho, malabsorbovaná fruktóza cestuje do tlustého střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi, což způsobuje zažívací potíže.

Příznaky malabsorpce fruktózy zahrnují:

  • Reflux jícnu
  • Průjem
  • Nevolnost
  • Bolesti břicha
  • Zvracení
  • Nadýmání

Aby bylo možné zvládnout příznaky související s malabsorpcí fruktózy, je třeba se vyhnout následujícím potravinám: sodovky, jablečný džus a jablečný mošt, agáve, potraviny obsahující kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, určité ovoce jako meloun, třešně a hrušky, některé druhy zeleniny, jako je hrášek.

učebnice Potravinová alergie a intolerance - Martin Fuchs

Je léto a tak konzumujeme i to, co během roku ne - např. pivo nebo zmrzlinu. Ale pozor!

Proč zrovna pivo?

Rizikovou surovinou, která je v pivu obsažena, jsou kvasnice. Pokud máte intoleranci na kvasnice, měli byste se vyhnout jak konzumaci piva, tak dalších alkoholických nápojů. Nejvíce kvasnic obsahuje právě pivo, ale také víno, nejméně jich naopak najdete v destilátech. Ptáte-li se, které alkoholické nápoje naopak smíte, odpověď zní: výroba všech alkoholických nápojů vychází z kvasinek, i když nynější destilování a filtrování má tendenci odstranit většinu kvasinek. Destiláty jako je gin nebo vodka budou mít nejnižší úroveň přítomných kvasinek v porovnání s vínem či pivem. Ty vám tedy vadit tolik nebudou.

Pozor na pečivo

Kvasnice jsou obsaženy také v pečivu, a pokud reagujete na kvasnice pivovarské, budete reagovat i na ty pekárenské. Jsou dobrým zdrojem vitaminů ze skupiny B, proto je při intoleranci třeba konzumovat jiné potraviny, které jsou na ně bohaté. Vitaminy B-komplexu najdete například v masu, rybách, obilovinách, ořechách a v tmavé zelenině. Růstu kvasinek v organismu také zabrání omezený příjem cukru.

Proč se vyhnout zmrzlině

Mezi hůře snášené potraviny se řadí také mléko a vejce. Mléko je obsaženo ve většině druhů zmrzliny, některé druhy obsahují i vejce. U obou těchto potravin se vyskytuje intolerance, a proto je třeba věnovat jim zvýšenou pozornost a dodržení kázně.

Intolerance mléka se projevuje především nadýmáním, plynatostí, průjmem a bolestmi břicha. Jde o neschopnost těla absorbovat mléčný cukr – laktózu – do trávicího traktu. Ta pak začne v těle kvasit a způsobovat zmíněné potíže. Ještě více lidí pak trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Oboje lze otestovat speciálním testem.

Jestliže máte reakci na vejce, rozhodně se před nákupem zmrzliny ujistěte, zda vejce neobsahuje. Nejjistější je vyzkoušet domácí výrobu zmrzliny například z ovoce a ovocných šťáv. Taková zmrzlina osvěží nejlépe a vyhnete se potravinám, které vám můžou způsobovat zdravotní potíže.

Zdroj: ostrava.rozhlas.cz, interesting.cz, jimvsechno.cz, facestar.cz

8 komentářů:

  1. Naštěstí v současnosti nesnášenlivost na žádnou potravinu nemám. Ale v pubertě jsem nesměla kofeinové nápoje, nedělaly mi dobře, naštěstí je to už v pořádku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, to je dobře, ale já ve tvém věku taky nic nepozorovala, jen v dětství kopřivka z jahod. Držím palce, aby toho, co se později projeví, bylo co nejméně a v lehké formě. ☺

      Vymazat
  2. Já jsem v pohodě, ale když to čtu, citliví lidé to nemají jednoduché. Těch 20 "nej" potravin mě opravdu překvapilo, zajímavé, že třeba banán je v jedné partě s krevetami, u těch bych i čekala, ale ten banán...
    Hani, děkuji za zajímavé čtení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to individuální a hodně různé. Já jsem zjistila, že nemohu jíst syrové broskve, takové to "chlupaté ovoce" mi vadí, kdysi to nebylo. Intolerance vznikají během života a člověk je překvapen. Krevety mi nevadí, ty jsem jedla jednou a nemusím je.
      Děkuji a přeji pohodový závěr června. ☺

      Vymazat
  3. Hani,to je velmi zajímavý příspěvek.Určitě se k němu ještě vrátím.Na zažívací problémy netrpím,ale dost se nadýmám po kupovaném pečivu.Proto si peču doma chleba a housky.Po těch jsem v pohodě.A nesnáším kofein a proto jsem musela vynechat i čaje.Co mám pít nevím asi jenom vodu a bylinkové čaje.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, ty problémy máš "odjakživa" nebo v poslední době? Existují i testy, ovšem placené a pochopila jsem, že je třeba zjistit, zda jde o alergii nebo intoleranci. K tématu se určitě někdy vrátím.
      Ať se Ti dobře daří, ahoj. ☺

      Vymazat
  4. Velmi přínosné a mohu napsat, že mnohé překvapivé. Mléko nevyhledávám(zřejmě mé tělo ví),jogurt ano, čokoláda a sýry ve větším množství startují u mě migrénu. Tak vše s mírou, bez čokolády se obejdu a sýry v omezeném množství.Vše jistí mátový čaj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi dobře jsi to napsala. Ani já od dětství nejsem na mléko, ale tvaroh nebo jogurty si občas dám. Naštěstí migrénu nemívám, ale na co si musím dávat pozor, je slunce - dovede způsobit pěknou alergii. Je dobré vědět, jak si pomoci.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Školní výstavka jako bonus podzimního výšlapu

Za podzimem jsme se vydali do Dolních Datyní . Bylo příjemné počasí a my jsme mohli obdivovat překrásné barvy podzimních stromů a keřů. Došl...