Je léto, už jsou na trhu meruňky. Dá se to dělat s kompotovaným ovocem. Je to recept od porotce soutěže Pochoutkový rok p. Jaroslava Sapíka. Skvělou chuť nákypu dodá vrstva tvarohové
náplně a meruňkové marmelády. Celý postup na videu:
Ingredience
- pro 4 osoby:
- 150 g kulatozrnné rýže
- 750 ml mléka
- 60 g cukru krystal
- 1 citron
- špetka soli
- 3 vejce
- 200 g kompotovaných (nebo čerstvých) meruněk
- máslo na vymazání
- 4 lžíce meruňkové marmelády (nejlépe domácí)
- Na tvarohovou vrstvu:
- 150 g tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 50 g krásně napařených rozinek
- 150 ml smetany (33 % tuku)
- Na omáčku:
- 5 půlek kompotovaných meruněk
- 100 ml šťávy z meruňkového kompotu
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- 1 panák meruňkového (nebo pomerančového) likéru
Postup
Do hrnce dáme propláchnutou rýži. Přilijeme mléko, přidáme strouhanou citronovou kůru, trošku citronové šťávy, špetku soli. Nepřidáváme cukr, aby se nám rýže při vaření nepřipalovala.
Vaříme doměkka. Od bodu varu minimálně 20 minut, až z toho vznikne mléčná kaše. Odstavíme, promícháme, přikryjeme a necháme čtvrt hodiny hezky odpočinout, aby se zbytek mléka vsákl do rýže.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, napařené rozinky a vše zalijeme smetanou. Promícháme.
Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Bílky osolíme a vyšleháme z nich tuhý sníh.
Do vychladlé rýžové kaše vmícháme žloutky a krystalový cukr. Pak tuto směs po částech zlehka vmícháme do vyšlehaného sněhu.
Do pekáčku vymazaného máslem přendáme polovinu ochucené rýžové kaše a uhladíme ji.
Povrch potřeme meruňkovou marmeládou a do ní těsně vedle sebe lehce zatlačíme půlky meruněk, jako bychom je skládali na koláč. Meruňky zatřeme tvarohovou náplní a nakonec vše završíme druhou polovinou rýžové kaše.
Povrch nákypu uhladíme a vložíme ho do trouby. Pečeme 40 minut při 170 °C.
Mezitím si připravíme ještě omáčku, kterou pak nákyp při servírování přelijeme. Z kompotu oddělíme zvlášť meruňky a zvlášť šťávu. Meruňky dáme do vysoké sklenice a zalijeme šťávou. Přidáme šťávu z citrónu. Mixérem vše vyšleháme.
Rýžový nákyp je velká dobrota,dlouho jsem ho už nedělala.Moc teď sladké nedělám,ani nepeču.
OdpovědětVymazatJíme hodně ovoce a hlavně zmrzlinu,bylo by toho moc.
Ale určitě zase někdy udělám.
Hani,měj se hezky
Jituš, nákyp jsem nedělala už pár let, omezili jsme sladké a ani na tom ovoci neujíždím. Meruňky jsou výjimkou a za zmrzlinu teď taky utratím, ale hlavně na dovolené.
VymazatPokud budeš nákyp dělat, přeji, aby se povedl a všem chutnal. Přeji pěkné "prázdninové" dny. ☺
Parádny, aj keď nie som na sladké, občas by porcia nezaškodila, ale ako niet manžela, takéto nerobím.
OdpovědětVymazatPrajem krásne leto!
Páááá
Zdravím Tě, Danka, po dlhšom čase ☺. Máš výhodu, že nejsi na sladké, já jsem hodně byla a pak je to znát. S přítelem jsme si dali "konec", ono jde "žít" i bez sladkostí a vypekávání, no snad nám to vydrží. Sladké obědy vůbec nedělám.
VymazatI Tobě, Danka, přeji krásné léto! Užívej si to. ☺
Fukcarinka - Hanko, to jsi tomu dala,mňam to musi být dobrota.Ja jej snad upeču🥰
OdpovědětVymazatMarti, já to také "zkusím", už pár let sladké obědy nebyly. ☺
VymazatHani, malou porcičku bych si dala, ale dělat ho nebudu. Manžel ani syn sladká jídla nemusí...
OdpovědětVymazatMěj příjemný den. Helena
Helenko, to vůbec nevadí, nakonec je "výhoda", že chlapi sladká jídla nechtějí. Přítel to také nevyhledává, tak aspoň ta představa, jak to chutná ☺ ☺.
VymazatPřeji i Tobě, Helenko, příjemné červencové sváteční dny.
Rýžový nákyp miluji, ale nedělám, protože bych ho jedla sama. Manžel ho nejí. Dokud byli kluci doma, tak jsem ho dělávala i s jiným ovocem. Jen nedávám tvaroh, ale na vrch pokladu vyšlehaný sníh s cukrem, ale až před koncem pečení. Je to také dobrota. Ten tvaroh mi tamoc nesedí, ale může to být také dobré. Hezký den
OdpovědětVymazatJari, je pravda, že je více verzí rýžového nákypu, není to jen použitým ovocem. Nejčastěji se právě nahoru navrší ten vyšlehaný sníh. Já tam právě ten tvaroh ráda vidím, u nás doma tvaroh "frčí".
VymazatTo, že taková jídla někdo nejí, vůbec nevadí, aspoň nepřibere. Omezit sladkosti se dá a je to ku prospěchu. ╬ ╗
Hani zdravím. Rýžový nákyp dělala hlavně moje babička, ovoce byl plný sad tak se to nabízelo. A my to jako děti milovaly, cpaly jsme se tim až jsme měly boule za ušima :o). Teď ho někdy taky dělám, hlavně pro vnučky nebo pro Jani. Chlapi chtějí hlavně maso, nákyp berou jako dezert :o). Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatLeni, mám dojem, že rýžový nákyp se dělával spíše dříve, také ho znám z dětství, třeba se švestkami. Je to taková připomínka starého receptu, po pravdě, kdybych si měla vybrat, také si dám maso. ☺ ☺
VymazatMěj hezký víkend, Leni.