Je to prověřený recept známého kulináře pana Petra Stupky.
- 500 gramů hladké mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- 100 gramů ztuženého tuku, nebo másla
- 150 gramů moučkového cukru
-
100 gramů medu (asi 5 velkých lžic rozpuštěného medu, pokud je zcukernatělý - rozpustit)
- 3 žloutky a ještě jedno celé vejce
- 2 lžičky koření do perníku
- 1 lžíci kvalitního kakaa (pokud chcete perníčky tmavé)
Je důležité všechny ingredience dobře prohníst, aby na těstě nebyly šmouhy ani flíčky.
Doporučuji
nejprve vše sypké promíchat s moukou a teprve potom přidat rozehřátý
tuk s medem a vejcem. Když toto těsto necháte do druhého dne uzrát,
uvidíte, jak se vám bude při rozvalování a pečení vše dařit. Nezapomeňte zabalit do potravinářské fólie.
Poté necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 3-4 mm silnou a vykrajujeme tvary.
Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5-10 minut, dle trouby. Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda. Pokud by se vám perníčky při pečení propadaly uprostřed, je třeba teplotu zvýšit. Pokud by pukaly, pečete příliš zostra, tudíž troubu zmírněte.
Aby
byly perníčky lesklé a hladké, je třeba po upečení potřít povrch
vajíčkem rozšlehaným s trochou citrónové šťávy. A to hned, dokud jsou
ještě teplé.
Perníčky podle tohoto receptu jsou poměrně brzy měkké, nemusíte je tudíž připravovat měsíc dopředu, ale jako každý solidní perník jsou trvanlivé.
Ahoj Hani perníčky jsem už napekla a i rozdala... Víc jsem zatím nepekla, mám hotová jen těsta, dál jsem se nedostala. Jsem se synem čtvrtý den v Praze, kde je na vyšetřeních. Dnes se vracíme domů, tak pak budu péct. Pozdravuju, Lenka
OdpovědětVymazatLeni, máš můj obdiv, Ty tím žiješ. Já jsem kdysi perníčků pekla několik stovek. Pro dobrou věc. Ale myslím, že běžná domácnost má na pečení ještě čas. Já kupříkladu začnu až po neděli. Tobě se synem přeji, aby ta vyšetření dobře dopadla a také ježdění v tomto počasí je náročné. Ať se daří, Leni! 🍀
VymazatHanko s perníčky mám veselou příhodu,dnes veselou. Je to už hodně dávno co jsem získala recept, mimo jiné přednost měla být jejich okamžitá měkkost. Výsledek byl příšerný,hotový beton🙈 namísto SODY jsem si napsala VODY🥰 Přeji pohodové dny.🍀
OdpovědětVymazatMarti, zdravím Tě ... Příhodu jsem si dvakrát přečetla, no, stane se leccos, ale možná ty perníčky šlo použít jako "věčné" ozdoby na stromek. ☺ Já jsem se naučila péct perníčky ve svém zaměstnání, doma se to u nás nepeklo. Můj nadřízený mě vyzval k podpoře Adopce na dálku a tam bylo třeba získat dost peněz. Ale bavilo mě to.
VymazatPohodové dny přeji i Tobě, ať se daří. 🍀
Zdravím Hanko.Perničky u nás už čekají na zdobení. Ty píšeš v článku polevu vymíchat lžící, ve videu používá pán šlehač. Už jsem zaznamenala, že někteří radí, šlehač nikdy a jiní zase radí, použít šlehač. Tak nyní co? 😊S polevou se vždycky peru a tak často kupují i Královskou glazuru ve speciálním obchodě. Prášek, který se jen rozmíchá ve vodě. Chutná to stejně. Máš pěkné perníčky.
OdpovědětVymazatMaruško, jsem ráda, že jsi to o polevě tak napsala. Uvědomila jsem si, že to může být matoucí. Jenže... pánové Paulus a Stupka jsou šéfkuchaři, tak respektuji jejich rady a je na každém, co si vybere. Já mám s perníčky docela bohaté zkušenosti, nebylo vlastně možné se s někým poradit, ale vždy se mi to povedlo. Udělat dobrou polevu je takovou "hodinou pravdy". Rozhodně jsem to vždy míchala ručně vařečkou! Do misky jsem dala bílky a dobře prosátý moučkový cukr, trochu citr. šťávy a míchala na koleně a míchala, dokud to nebylo podle představ. Několikrát vyzkoušíš, jestli poleva drží a nerozlévá se. Kupovala jsem sáčky s trubičkou a zdobila po nocích. Na videu je vidět, že pan Paulus to šlehá el. šlehačem, to se mi osobně neosvědčilo, poleva pak obsahovala moc vzduchu a nedrželo to. Ale neodvažuji se takového odborníka kritizovat.
VymazatSe svými perníčky jsem byla vždy spokojená. Přeji, ať se Ti to vše podaří, ale jestli mohu radit, míchej to ručně a trpělivě. Pak nechej na vzduchu dobře zaschnout. 🍀
Hani, mám letitý recept. Letos jsem ale nepekla, protože to máme rozdělené - já je napeču a Terka nazdobí, letos na to nebyl čas...
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den. Helena
Helenko, pokud máš svůj léty prověřený recept, je to výhra a neměnit! Perníčky patří k časově náročnému cukroví, zabere to nejen čas, ale i prostor v bytě, pokud se toho dělá více. Každý rok perníčky také nepeču.
VymazatAť se daří, přeji příjemný čtvrtek. 🍀
Perníčky jsou nádherné.Jsou to malá umělecká díla.Obdivuji každého,kdo to umí tak krásně nazdobit.
OdpovědětVymazatJá bych perníčky pekla,ale kdo by zdobil.Když mně to šlo,hodně mě to bavilo,protože jsem vždy hezky kreslila.
Dostanu od dcery a snachy.Hani,měj hezký den
Jituš, děkuji za pochvalu. Vím ze svého okolí, že nazdobit perníčky každý neumí, mně se to docela dařilo. Záleží na polevě, aby držela a nerozlévala se. Pak jsem si raději koupila sáčky s trubičkou, ustřihnout rožek sáčku je nouzové řešení. Pokud to u vás dělá dcera a snacha, co by ses s tím dělala, tohle je lepší. Ať se mladé holky vydovádí. 🥰
VymazatJituš, měj příjemné předvánoční dny. ☺