Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 16. prosince 2023

Škvarkové ... cukroví a pagáčky

 

Co vy a škvarky? Určitě jsou lidé, kteří by podobné věci nevzali do úst, ale jiní zase po škvarkách vyloženě "jdou". Víte, že se dají přidat do cukroví a hodí se i mimo Vánoce? Tím lépe. Vybrala jsem koláčky velmi jednoduché na přípravu a pokud není po ruce meruňková marmeláda, dáme jinou. 😌

Tuk z rozemletých škvarků těsto krásně propojí, škvarky ale z cukroví nejsou vůbec cítit, když je ochutnáte. Kdo o nich neví, ani je v cukroví nerozpozná.

25 dkg mletých škvarků
2 vejce
20 dkg moučkového cukru
50 dkg hladké mouky
14 dkg vlašských ořechů
kůra a šťáva z citronu
meruňková marmeláda

Zpracujeme těsto, vytvoříme váleček, nakrájíme dílky. Vytvoříme kuličku, do níž vtlačíme náprstek nebo třeba konec vařechy, abychom získali důlek. Vzniknou malé koláčky. Do důlků lžičkou vložíme meruňkovou marmeládu a upečeme.

_____________________________________________________

Recept na pagáčky je tradiční. Není to cukroví, dá se využít během celého roku samostatně jako "chuťovka" nebo jako příloha k hustší polévce. Pusťte si video a celý postup tam názorně uvidíte. 

Jsou velmi dobré k vínu 😎. Budou se hodit pro návštěvu nebo na Silvestra. 🍷 🍻

 https://i.ytimg.com/vi/4JXuOMiEgIU/maxresdefault.jpg?sqp=-oaymwEmCIAKENAF8quKqQMa8AEB-AH-CYAC0AWKAgwIABABGDwgZShKMA8=&rs=AOn4CLDgsEBe9aY7XMTlwIeEz7lcdV8E8Q


9 komentářů:

  1. Hanko, škvarkové placky pekla moje tchyně, byly výborné. Hezký den, zdravím 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vidíš, Evi, vzpomínka na tchyni skrz její škvarky ☺. Ovšem ty pagáčky jsou fakt výborné.
      Měj sobotu jak vyšitou, předvánoční. ☺

      Vymazat
  2. Znám obojí a více mně chutná to slané.A mohla bych ho udělat,až se po Štědrém dni k nám nahrne naše rodina.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, pokud ty pagáčky uděláš, věř tomu, že budou chutnat, každý bude mít toho sladkého už dost. A když se všichni nahrnou, po tom se zapráší. ☺
      Přeji skvělý finiš do toho předvánočního reje.

      Vymazat
  3. Škvarky si občas dám, kdysi jsem si je i sama škvařila, ale manžel mi to zakázal, protože jako astmatik, nesnášel ten doprovodný smrad. Dají se přece koupit. Ale cukroví z nich neznám. Maminka dělávala podobné ze sádla s místo marmelády tam dala lískový oříšek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, manžel má asi pádné důvody, ale je fakt, že škvarky se sice dají koupit, ale není nad ty domácí. Osobně mi více chutnají ty pagáčky, ty jsou fakt výborné a chutné. ☺

      Vymazat
  4. Škvarky si občas dám, kdysi jsem si je i sama škvařila, ale manžel mi to zakázal, protože jako astmatik, nesnášel ten doprovodný smrad. Dají se přece koupit. Ale cukroví z nich neznám. Maminka dělávala podobné ze sádla s místo marmelády tam dala lískový oříšek.

    OdpovědětVymazat
  5. Pagáčky občas dělám, škvarkové cukroví dělala babička - to už je dávno...
    Měj příjemný den, Hani. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, a je vůbec něco, co Ty neděláš? ☺ ☺ Vzpomínka na babičku je většinou hezká a příjemný den přeji i Tobě, zítra už budeme stát na startovní čáře. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

K meandrům Lučiny až k vyhlídce na Beskydy

Možná si také z dětství pamatujete nějakou řeku, se kterou vás pojí vzpomínky. Řekou mého dětství byla Lučina, i když jsem ty její vody &quo...