Podle historiků gastronomie byl řízek známý už zhruba od 9. století. V původním italském trojobalu byla mouka, rozšlehané vejce a strouhanka smíchaná se strouhaným parmezánem.
Důležité je vždy kvalitní maso, ale i to, na čem řízky smažíme. Populární je teď takzvané přepuštěné máslo – ghí, které se nepřipaluje a dodá jídlu zajímavou chuť.
Budete potřebovat:
- 8 plátků kuřecích prsíček
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 kelímek bílého jogurtu
- pikantní grilovací koření
- pepř a sůl
Postup:
- Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
- Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a pikantního grilovacího koření.
- Pak maso vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici.
- Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme. Řízky jsou velmi křehké.
Tip: Do receptu se může použít i vepřová kýta, která je po této jogurtové úpravě parádně šťavnatá. (Recept Apetýtu)
Řízky nikdy nezklamou, zrovna v neděli byly k obědu. Tu marinádu určitě vyzkouším, je to hodně lákavé. Díky za tip. Zdravím ☺
OdpovědětVymazatPřesně tak, komu nevadí smažené věci, občas se řízek hodí. ☺
VymazatMarinádu znám a řízkem nikdy nepohtdnu ☺
OdpovědětVymazatOsobně mám nejradši kuřecí řízek, přítel má rád řízky naruby. ☺
Vymazat