Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 14. dubna 2022

Jednoduchý recept na velikonočního beránka krok za krokem

 


Beránek k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Peče se ze sladkého těsta a existuje nespočet druhů. Tenhle je biskupský s kandovaným ovocem a čokoládou. Máte-li formu, můžete začít.

Recept na velikonočního beránka krok za krokem
 
 Rychlý velikonoční beránek

1) Na biskupského velikonočního beránka si připravíme následující suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce a 1/2 hrnku mléka.

Dále budeme potřebovat citron, 1 lžíci kandované pomerančové kůry, 1 lžíci míchaného kandovaného ovoce, 1 lžíci sušených brusinek a 2 řady hořké čokolády.

2) Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a pečlivě promícháme, přidáme cukr a nastrouhanou citronovou kůru z půlky citronu.

3) Mléko vlijeme do misky a společně s rozklepnutými vajíčky prošleháme.

4) Vaječnou směs vlijeme do misky s moukou a dobře promícháme, vznikne nám hladké těsto na beránka.

5) Do těsta přisypeme kandované ovoce, překrájené brusinky a rozdrcenou čokoládu. Znovu dobře promícháme.

5) Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

5) Těsto nalijeme do hlubší formy a následně přikryjeme. Formu položíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.

Velikonočního beránka pečeme zhruba 35 - 45 minut, záleží na velikosti formy. Já jsem pekla v menší formě, takže stačilo 35 minut a těsto vyšlo na dva beránky.

6) Upečeného beránka vyjmeme z trouby, položíme na podložku a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme chladnout. Díky této fintě nám půjde lépe vyklopit, pak už stačí jen lehce formou zatřást.

Beránka před úplným vychladnutím nestavíme, mohl by se nám rozlomit. Poté už stačí jen dozdobit. Můžeme pocukrovat, přidat mašličku ze stužky a pomocí rozinek a bílku přilepit očka.

7) Velikonočního beránka pečeme asi v sobotu večer před Velikonocemi, aby nám do pondělí vydržel pěkně čerstvý. 
Zdroj: vareni.cz

12 komentářů:

  1. Hani,to jsi sem dala kvůli mně.Já budu péct beránka po dlouhé době v sobotu,taky aby byl čerstvý,mladí přijdou v pondělí na oběd.Musím si dojet ke švagrové pro formu,máme ji po tchyni a půjčujeme si ji.Mám recept od sestry,budu mít i od švagrové a možná zkusím i tvůj.
    Hlavně,abych ho vyklopila.
    Díky a měj hezké Velikonoční svátky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, recept na beránka k Velikonocům patří a já ho chci mít na blogu ☺. Dá se to použít i během roku, když to dáme do bábovkové formy a jako bábovka se to hodí. Ovšem u vás by klidně mohli být dva beránci, pro tolik strávníků, protože formu na nějak zvlášť velkého beránka jsem neviděla.
      Hlavně, ať se podaří, nejen vyklopit, ale chuťově a také přeji co nejlepší velikonoční svátky. ☺

      Vymazat
  2. Hani, velikonoční beránky peču a rozdávám. Mám několik forem velkých a pak takovou mini na maličkého, tak akorát ke kávě, ty dávám dětem. Velikonoce strávíme na chalupě, je tam klid, pohoda, chalupa je na samotě. Akorát mě nebaví to balení a převážení věcí sem tam... Hezké Velikonoce přeje Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Ty musíš mít moc dobré srdíčko, jak to tak čtu... ☺ ♥ Trávení Velikonoc na chalupě umístěné v takovém prostředí, jak popisuješ, by se mi moc líbilo. Jsem raději pro ten klid, ale problém s balením věcí chápu, také to občas podnikáme s přítelem a to je to "nejhorší".
      Děkuji a také vám na chaloupku posílám přání těch nej Velikonoc, hlavně ve zdraví a pohodě. ☺

      Vymazat
  3. Beránka jsem pekla, ale protože mu každé ráno chyběla hlava, snědl ji tajemný" pan někdo", tak jsem ho přestala péci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to "zvláštní", když ve vlastní rodině někdo mámě dělá takové naschvály. Tvoje rozhodnutí je jediné správné - mohli jste mít, tak nebudete mít nic. Tohle si neumím představit.

      Vymazat
  4. Hani, beránka peču ze šlehačkového těsta, tolik nevysychá. U nás jsou daleko oblíbenější mazance :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, věřím, že každá, tedy ta, která beránka peče pravidelně, má svůj vyzkoušený recept, který vyhovuje. Po pravdě napíšu, že u nás se doma, ani za maminky mazanec nepekl, nepeču ho ani já, už jsme jeden koupili v Globusu a bude stačit. ☺
      Ať Ti všechno velikonoční pečení vyjde podle představ.

      Vymazat
  5. Hanka,
    super receptík, každý rok pečiem v kameninovej forme zloženej z dvoch častí niekoľko barančekov, každý rok iné a rozdám ich rodine a priateľom... Tento rok bude aj bezlepkový pre mňa :-) A vyskúšam aj Tvoj recept.
    Pekné sviatky jari!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Adi,
      Ty jsi šikovná hospodyňka a často pečeš, já už minimálně, ale každý to má tak, jak to doma vyhovuje.
      Mějte se moc pěkně, přeji příjemné Velikonoce a hodně jarní pohody. ☺

      Vymazat
  6. Kde jsou ty časy,kdy jsem pekla beránka, zajíčka,formy zapůjčené dle vypracovaného harmonogramu majitelky těchto forem. Jednou se stalo,že beránkovi zmizela hlava,děti mlčely a mlčely,nakonec jsem za pár dní našla hlavu od beránka v jejich knihovně. Přiznaly se,nechtěly si pochutnávat na hlavičce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vzpomínky jsou po letech úsměvné, že? ☺ Já mám formu kameninovou, velkou a hliníkovou na malého a už to nepeču, není zájem (vůbec mi to nevadí ☺).

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Do Strakonic na křižácký hrad

Slyšeli jste někdy o křižáckých hradech? Víte, že takový byl i u nás? Jsou to Strakonice!  Strakonice - to není jen Švanda Dudák se svým me...