Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 13. dubna 2022

Na škaredou středu se nemračte + recepty na jidáše

 

Škaredá středa, Sazometná středa či Svatá středa je den před Zeleným čtvrtkem a má několik lidových pojmenování. Pro křesťany je prvním důležitým dnem tzv. Pašijového týdne (známého i jako Svatý či Tichý týden), který připomíná poslední chvíle Ježíše Krista. Je to zrovna dnes.

Škaredá středa je připomínkou Jidášovy zrady, přesto byste se ale v tento den neměli mračit. Na Škaredou středu „škaredé“ jídlo je připomínkou dne, kdy Jidáš Iškariotský, jeden z dvanácti Kristových učedníků, zradil podle legendy Ježíše za 30 stříbrných. Svého skutku později litoval a ze zoufalství se oběsil.

Některé prameny dokonce hovoří o tom, že jídlo, které dnes budeme jíst, by mělo být škaredé, potrhané, nevzhledné. Často se tak připravovaly trhance nebo placky na způsob bramboráků, které se po osmažení natrhaly vidličkami.

Ve sbírce starých pranostik z 16. století je nakazováno trápit v tento den své tělo kyselým, a jíst tedy zelí. A taky kroupy.

Zvyky a tradice Škaredé středy

Velikonoční období je také pohanskou oslavou probouzejícího se jara, s liturgickými slavnostmi se tak pojila i řada lidových zvyků. A ty se nevyhnuly ani Škaredé středě.

  • Vymetání sazí mělo kromě praktického také symbolický význam, z domu se úklidem vyháněly zlé síly.
  • Podle pověry se na Škaredou středu lidé neměli mračit, aby další rok neměli zamračené a škaredé všechny středy.
  • Na Škaredou středu bylo zvykem připravit „škaredé jídlo“ – většinou šlo o bramborové či jiné placky a různé „trhance“, tedy pokrmy, které na talíři vypadaly neupraveně.

Tradičně se také připravovalo velikonoční pečivo známé jako jidáše. Dělalo se ve tvaru písmene J nebo uzlu, aby připomínalo Ježíšova zrádce (či jeho oběšení).

Ve středu se pečou jidáše, aby ve čtvrtek byly na snídani

Pověra praví, že kdo se do pochoutky zakousne ještě před svítáním, bude celý rok zdráv.

Medové jidáše

Medové velikonoční jidáše

INGREDIENCE
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g lučního medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g droždí
  • 1 žloutek
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 120 g rozpuštěného másla nebo sádla
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • 1 hrst rozinek (nejlépe předem namočených v rumu)
  • 1 bílek na potření

POSTUP:

  • Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  • Když je kvásek hotový, přidáme zbylé vlažné mléko smíchané s lučním medem, rumem, žloutkem, rozinkami a vše promícháme, přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  • Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
  • Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (přibližně 10 minut).
  • Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem. 

  • Tradiční jidáše

    INGREDIENCE
    • 500 g polohrubé mouky
    • 200 ml polotučného mléka
    • 100 g květového medu
    • špetka soli
    • půl kostky droždí
    • 150 g másla
    • 2 žloutky 
    • hřebíček na dozdobení
    • rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování
    • mandle na posypání

    POSTUP:

  • Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidáme máslo a vše vymícháme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké.
  • Necháme hodinu v teple kynout, poté propracujeme a rozdělíme na 18 menších kousků.
  • Z každého vytvoříme uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžeme je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapícháme jako oči.
  • Necháme půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřeme vajíčkem nebo bílky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.

Tip: Pro milovníky sladkého lze místo potírání bílkem před pečením natřít jidáše medem ihned po vyndání z trouby.

Nekynuté jidáše

Nekynuté jidáše

  • INGREDIENCE
    • 1 kg hladké mouky
    • 1 a půl hrnku cukru moučky
    • 1 a půl hrnku oleje
    • 4 celá vejce
    • 2 vanilkové cukry
    • 2-3 prášky do pečiva
    • 500 mg měkkého tvarohu
    • Z uvedených surovin zpracujeme těsto, můžeme z něj vytvářet různé tvary – šneky, houstičky, jidáše nebo i celé bochánky.
    • Rozložíme na plech (vymaštěný nebo vyložený pečicím papírem), potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 stupňů).

Jidáše z pohankové mouky

Jidáše z pohankové mouky

INGREDIENCE
 Na těsto
  • 500 g bio pohankové mouky
  • 70 g  másla pokojové teploty
  • 2 ks žloutků
  • 300 ml smetany
  • 80 g třtinového cukru
  • 25 g droždí
  • kůra z citronu
  • špetka soli a muškátového květu
 Na potření
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

POSTUP:

  • Do malé mísy vložíme droždí a lžíci cukru. Pomocí vidličky je rozmícháme na kaši.
  • Do směsi přidáme 100 ml vychladlé smetany, lžíci mouky a na teplém místě zakryté utěrkou necháme vzejít kvásek.
  • Následně smícháme ve větší míse všechny ostatní ingredience. Platí zde pravidlo: nejdříve suché suroviny, následně máslo, žloutky a smetanu.
  • Na závěr přidáme kvásek. Promícháme a zpracujeme těsto. Po 10-15 minutách by mělo být hladké a pružné.
  • Následně ho vytvarujeme a vložíme do mísy, kterou překryjeme potravinovou fólií a dáme na hodinu kynout na teplé místo.
  • Posléze těsto vyndáme a chvíli hněteme. Pak jej rozdělíme tak, abychom měli 24 stejných dílů. Z každého vytvarujeme váleček o délce asi 25 cm a tloušťce prstu. Poté z nich vymodelujeme uzlíky, potřeme je vejcem a necháme ještě chvíli vykynout.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Vykynuté jidáše ještě jednou potřeme vejcem a dáme péct asi na 15 minut, dokud nebudou mít zlatou barvu.
  • Mezitím si připravíme med – ten ohřejeme, do něj vložíme přiměřený počet kousků másla, aby vznikla omáčka. Tou následně potřeme jidáše ihned po vyndání z trouby.

 Zdroj: vitalia.cz, novinky.cz

6 komentářů:

  1. Zapomněla jsem se a byla dnes za škaredou,ale jen chvilku. Určitě to nikdo nepoznal. Namísto pečení Jidášu koupím mazanec a bude vymalováno. Dnes je nádherný den,přehrada skoro bez lidí,jen zvuky přírody nám dělaly společnost. Hani,přeji zdraví a pohodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mírné zamračení určitě nebylo na škodu. Mít americký úsměv celý den ani nejde. ☺ Já také letos nepeču ani Jidáše, ani mazanec - ten fakt koupím v Globusu. U přehrady muselo být výborně, dnes se počasí snad také rýsuje, je dobré toho využít.
      Děkuji, Marti, zdraví a pohodu přeji i vám oběma. ☺

      Vymazat
  2. Jé Hani, to je zase krásný článek a ač jsem to nevěděla, tak po včerejším pěším výletu byl manžel tak utahaný, že měl chuť právě na bramboráky, tak že jsme měli květákovou polévku, bramboráky a k tomu bílou kávu z melty...A to jsem Tvůj článek četla až teď odpoledne. Recepty jsou zajímavé, ale já už mám dva beránky a víc toho dělat už nebudu. Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Jaruš, to jídlo jste měli dobré, bramboráky (u nás placky) mají lidé většinou rádi a za škaredé jídlo je asi nepovažují.
      Dva beránky stačí, ale vás je hodně, tak nevím... ☺
      Přeji výborný Zelený čtvrtek.

      Vymazat
  3. Nemračila jsem se, to jsem nestihla :o)
    Jidáše budou dnes!
    Hani, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, takže dodržuješ předvelikonoční scénář a to se počítá ☺. Ať Ti všechny velikonoční přípravy vyjdou podle představ.
      Přeji příjemný Zelený čtvrtek. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pojďte se mnou na Vyšehradský hřbitov

Proč jsem si vybrala Vyšehradský hřbitov? Je to příspěvek k Památce zesnulých a kdybych psala o kterémkoliv hřbitově z našeho regionu, pravi...