Je léto a to je doba ovocných koláčů. V rádiu jsem slyšela, že teď je meruňkobraní, tak toho můžeme využít. Něco rychlejšího, protože proč trávit dlouhé hodiny v kuchyni, když můžeme za chvilku vykouzlit výborný koláč!
- Na těsto: 150 g hladké mouky
- 75 g cukru moučka
- 75 g másla
- 1 celé vejce
- ¾ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- trochu nastrouhané citrónové kůry
- Na náplň: 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- cukr podle chuti
- Na drobenku: máslo
- polohrubá mouka
- cukr
- 500 g měkkých meruněk
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme chvíli v chladu odpočinout. Potom ho vtlačíme do sádlem vymaštěné koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozetřeme rozdělaný tvaroh, který poklademe půlky meruněk, předem omytých a osušených. Celý povrch koláč posypeme drobenkou.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžového zabarvení.
Příprava tvarohové náplně: Tvaroh rozděláme se žloutky a cukrem, podle potřeby naředíme smetanou nebo jogurtem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Příprava drobenky: Změklé máslo smícháme s cukrem a moukou. Cukru dáme podle chuti, mouky podle toho, jak sypkou drobenku chceme mít.
Hani koláč vypadá opravdu krásně a jistě i perfektně chutná. Já se přesto chystám na víkend upéct kynutý s tvarohem, meruňkami a drobenkou. Prostě klasiku i když o dost pracnější. Přeji Ti krásný a pohodový večer.
OdpovědětVymazatJaruš, koláče s meruňkami mají výbornou chuť. Kynuté koláče jsou podle mne jednička a každý není s kynutým těstem kamarád. Trvá to sice déle, ale výsledek je prostě lepší, tak přeji, aby se Ti povedl a hlavně - všem chutnal! ☺
VymazatPodobných koláčů upeču bezpočet, meruňkový patří k těm hodně oblíbených...
OdpovědětVymazatVypadá úžasně!
Hani, měj příjemný den. Helena
Obdivuji, Helenko, že pečeš takové množství koláčů, ale asi máš pro koho, protože já bych se pak asi neunesla. ☺
VymazatDěkuji a přeji příjemný páteční podvečer, víkend se blíží... ☺
Čekáme až budou borůvky,pak bude koláč 😱
OdpovědětVymazatTak to chápu, u nás byly borůvky vždy ovocem č. 1, protože byly vzácné. Dělám ale koláč z kynutého těsta s drobenkou, pak ještě podobný se švestkami. Tyto koláče jsou výborné. ☺
OdpovědětVymazat