Léto a rybíz patří k sobě. V zahrádkách našich rodičů a babiček měl rybíz své nazastupitelné místo a byl součástí každé zahrádky. U nás doma jsme ho také měli. Rybíz obsahuje celou škálu vitamínů a minerálních látek, i když asi nepatří mezi nejpopulárnější ovoce.
Černý rybíz navíc obsahuje rutin, důležitý pro naše cévy. Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol. Také je významná jeho antioxidační aktivita a s tím související antikarcinogenní účinky a schopnost zhášet volné radikály. Zesiluje účinek vitaminu C. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří pohanka obecná. Dále se rutin vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Rybíz je základem ovocných dobrůtek, od šťáv a sirupů, přes klasické marmelády, pečené čaje až po zavařeniny, likéry a vína. Rybíz se také dobře zamrazuje. Kdo má rád rybíz, nemusí ho využít jen na bublaninu. Co takhle vyzkoušet zámecký koláč?
Dezert je ozdoben sněhovou čepicí. Rybízový koláč se peče podle starého
receptu, který babička autorky získala od Rothschildů, kteří obývali
zámek v Šilheřovicích ve Slezsku - na snímku. Je to náhoda, ale zrovna včera bylo výročí, co zemřel velký podnikatel A. S. Rotschild a dnes je tu koláč, který je s touto rodinou spojen. Prostě, v našem kraji zanechal stopy a jistě nemalé...
- 210 g hladké mouky
- 140 g studeného másla
- 2 žloutky
- 6 polévkových lžic sladké smetany
- plný talíř rybízu
- 6 bílků
- 250 g cukru moučka
Postup
Těsto vytvoříme tak, že hladkou mouku, máslo, žloutky a smetanu smícháme v robotu. Jde o to, aby se máslo nerozehřálo a nerozpouštělo ještě před pečením. Takže stačí pár otáček v robotu a získáme pevné těsto. Výsledná konzistence bude podobná jako u lineckého těsta.
Do dortové formy dáme pečící papír, který jsme si předem namočili a zmačkali. Lépe se s ním pak pracuje. Papírem vyložíme dno i stěny formy. Okraje odstřihneme.
Do připravené formy dáme těsto, které vytlačíme i malinko do krajů. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200–210 stupňů po dobu 20 minut.
Na upečený korpus nasypeme nejprve rybíz a poté překryjeme ušlehanou pěnou bílků s cukrem. Pěnu uhladíme a dále pečeme ve vyhřáté troubě na 200–210 stupňů, dokud pěna nezrůžoví a lehce nezpevní.
Hani, koláč vypadá lákavě a je jednoduchý. Určitě vyzkouším, díky 😉
OdpovědětVymazatVěřím, že se Ti, Evi, ten koláč určitě podaří a bude chutnat. ☺
VymazatZakousla bych se hned,připomnělo mě to rýžový nákyp,který maminka dělala právě se sněhovou čepicí.
OdpovědětVymazatMám rybíz ráda a červený se na koláče výborně hodí. Stejně je zajímavé, že mnohé vzpomínky na maminku nebo babičku máme spojeny s jídlem, že? 😉
VymazatHani, tenhle koláč miloval můj tchán. Už s námi bohužel není, ale občas ho peču. Adam na ovocné dezerty není, ale Terka tu lásku k němu zdědila asi po dědovi :o)
OdpovědětVymazatDěkuji za připomenutí, rybíz je sice už sklizený, ale v mrazáku ho je dost.
Měj hezký den. Helena
Každý má, Helenko, v oblibě nějaký jiný dezert nebo koláč. U nás se třeba neujaly ty, které mají želé polevu, ale bublanina ano. Určitě se vyplatí vaše zásoby v mrazáku.
VymazatDěkuji a také přeji hezký den. ☺
Rybíz mám v koláčích a nebo i v bublanině ráda.Mladí nás zásobují rybízem,dávám ho mrazit a tenhle koláč určitě na víkend vyzkouším.Přijde návštěva.
OdpovědětVymazatHani,měj hezký den a celý víkend
Jituš, pokud máš takový zdroj, jak uvádíš, je to výhoda, jen je potřeba větší mrazák. Pokud budeš koláč dělat, přeji, aby se Ti podařil a hodně chutnal. Třeba ho i vyfotíš.
VymazatDěkuji a hezký víkend přeji vám všem. ☺
Koláč vypadá nádherně. Rybíz máme rádi, ale už rybízové koláče dělám spíše jen tehdy, když mají přijet mladí, protože nám ta zrníčka z rybízu lezou pod náhrady a ani "corega" gel to nezachrání.
OdpovědětVymazatJaruš, ta zrníčka jsou asi příčina, že někdo takové bobulové ovoce nemá rád. Kdysi jsme rybíz i zavařovali a to mi nechutnalo, tam mi to vadilo. Ale na bublaninu je to dobré, tam se zrníčka ztratí.
VymazatAť se vám tam na severu daří. ☺