Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 16. října 2023

Gratinované brambory

 

Nedávno jsem uvedla recepty z brambor, protože lilek brambor (jak se botanicky nazývá), je hlíznatá plodina, která sice pochází z Jižní a Střední Ameriky, ale v Evropě zdomácněla a my doma jsme "bramboroví". 

https://9cd6798a02.clvaw-cdnwnd.com/2f321738b610eea3a1145c34a22fbcc9/200001553-7678076782/lilek-brambor-solanum-tuberosum.jpg?ph=9cd6798a02

Dnešní recept je trochu sváteční, někdo řekne luxusní, jistě ho neděláme denně. Vybrala jsem video s p. Paulusem, který je šéfkuchařem na Envelopě v Olomouci, protože jeho videa jsou jasná, mnohé tam vysvětlí a předvede. Oblíbila jsem si ho proto, že na rozdíl od některých jiných kuchařů nemusí své předvádění opepřit snižováním druhých nebo vulgaritou, hlavně se od něho mohu přiučit a pak uplatnit ve své kuchyni. To pro vysvětlení. 

______________________________________________________

Gratinované brambory se podávají jako luxusní příloha třeba ke steaku, s lehkým salátkem je však můžete servírovat i samostatně. Jejich příprava je snadná, stačí vám brambory, smetana, česnek a koření, vše lehce povařte, poté zapečte v troubě a je hotovo. Gratinované brambory můžete obohatit třeba anglickou slaninou (to děláme doma) nebo použít úplně jiný druh tvrdé zeleniny, např. celer nebo cuketu, ale i brokolici. Dobrý je tam parmezán.

 
Suroviny:
Na přípravu gratinovaných brambor potřebujete tyto základní suroviny: brambory, sladkou smetanu, česnek, čerstvý tymián, sůl. 
 
 
Postup je vysvětlen na videu - pokud se hned nespustí, zkuste restartovat. 
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. 
 
Do hrnce vlijte smetanu, osolte, přidejte nasekaný tymián a prolisovaný česnek a promíchejte. Do vroucí smetany vložte brambory a několik minut vařte. Přendejte do zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 35 – 40 minut (ze začátku můžete péct pod pokličkou nebo alobalem). 
 
Jsou skvělé ke grilovanému masu, ale můžete to jíst jen tak jako večeři.
Jsou skvělé jako příloha ke grilovanému masu, ale klidně si je můžete dát jen tak, jako levnou večeři.

Více na https://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/3465/gratinovane-brambory-se-slaninou.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
Jsou skvělé jako příloha ke grilovanému masu, ale klidně si je můžete dát jen tak, jako levnou večeři.

Více na https://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/3465/gratinovane-brambory-se-slaninou.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
Jsou skvělé jako příloha ke grilovanému masu, ale klidně si je můžete dát jen tak, jako levnou večeři.

Více na https://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/3465/gratinovane-brambory-se-slaninou.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy

U nás je v oblibě vepřová kotleta nebo krkovička, tady pan Paulus doporučuje:
 
" Kotletu bych určitě dělal zvlášť. Můžete ji udělat na steakový způsob. Osolte, opepřete, do dlaně si nakapejte trochu oleje a maso v rukách promněte aby bylo lehce rovnoměrně naolejované. Rozpalte pánev a bez dalšího oleje dejte maso zatáhnout. Z každé strany tak 2-3 minuty. Podle tloušťky masa. Jak bude hotovo, tak maso zabalte do alobalu každý kus zvlášť spolu s kousíčkem másla a dejte do již vypnuté rozehřáté trouby, ve které jste předtím dělal gratinovane brambory, maso dopéct. Tak na 10 minut. Brambory vám venku mezitím dojdou a vy můžete servírovat." 
 
Možná i vás napadlo, jakou smetanu použít:
" Použijte tu na šlehání, brambory jsou pak výrazně lepší ;-)"
 
 https://img.youtube.com/vi/WaU-RjDtfFk/maxresdefault.jpg
 Zdroj: Roman Paulus - Kulinářská Akademie Lidlu
 

10 komentářů:

  1. Hanko, také jsem bramborová. Ty se mi nikdy nepřejí právě proto, že mají tak široké uplatnění. My.mame dneska jen sýr na pánev a brambory šťouchané sypané pažitkou a petrželkou. Včera jsme měli krkovičku s pečenými bramborami. Ty gratinované si také někdy uděláme. Hezký den a k blížícímu se obědu dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, však víš, že už naši předkové říkali - zemáky a zelé živobytí celé. Takže u nás brambory jako příloha vedou. 😀
      Ať vám ty "gratinovačky" chutnají a přeji už hezký čtvrtek.

      Vymazat
  2. Brambory dělám na mnoho způsobů. Zapékané mám moc ráda, ale tento recept neznám a tak asi vyzkouším. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě výhoda, Jari, že brambory jde dělat na mnoho způsobů. U nás jsou v oblibě bramborové placky.
      Přeji hezké dny. ☺

      Vymazat
  3. Brambory na všechny možní způsoby, to je moje nej příloha. Tuhle také určitě vyzkouším, díky za tip 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je u vás podobné jako u nás - brambory nej příloha. 😀
      Přeji, aby vám "gratinovačky" chutnaly.

      Vymazat
  4. Také jsem bramborová.Máme teď krásné žluté brambory od pána vedle z vesnice a pár nám jich dal i manželův bratr a já si dám jenom na bramboru lučinu a je to pochoutka.Podobné zapečené brambory dělám,mám hodně ráda i šťouchané.Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jestli máte možnost mít soukromě vypěstované brambory, určitě je to rozdíl. Ale abych si nestěžovala, v Globusu prodávají vždy na podzim brambory a cibuli ve větším balení 10 kg i více. Tak jsme si pytel brambor koupili a za týden jeli pro další - brambory žlutomasé, velmi chutné, zkrátka spokojenost. A levné, to nesmím zapomenout.
      Ať se Ti daří, Jituš. 😎

      Vymazat
  5. Hani, gratinované brambory dělám celkem často, někdy jako přílohu, někdy, jak píšeš, jen tak k večeři. U nás k nim určitě můžeme přidat i další zeleninu, skvělé jsou třeba s brokolicí a parmazánem.
    Manžel v sobotu přivezl brambory od našeho letitého dodavatele, mohu je otestovat :o)
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Ty jsi příkladná kuchařka, tak určitě s bramborami od letitého dodavatele bude velká spokojenost a chuťové pohárky si přijdou na chuť. ☺
      Přeji úspěšný čtvrtek.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Do Strakonic na křižácký hrad

Slyšeli jste někdy o křižáckých hradech? Víte, že takový byl i u nás? Jsou to Strakonice!  Strakonice - to není jen Švanda Dudák se svým me...