Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 7. prosince 2022

Perníčky a laskonky bez lepku, laktózy a vajec

 

Dnešní recepty jsou pro omezený počet strávníků, ale jsou mezi námi jedinci, kteří nějakou intoleranci mají. Poznala jsem to u kolegyně, která se dost dlouho trápila, stále nevypadala zdravě a pořád měla problémy, než jí přišli na to, že musí mít bezlepkovou dietu. Asi je to dědičné, protože na vyšetření pozvali i její tři děti a u dvou z nich to zjistili také. Tak začala vařit a péct na dvě party - pro manžela a syna normálně a pro zbytek rodiny bezlepkovou stravu. Musím potvrdit, že kolegyně se viditelně "spravila", celkově ožila. Tento příspěvek vkládám s předpokladem, že někomu se může hodit. 😉

Perníčky bez lepku, laktózy a vajec

 Videonávod přípravy je ZDE

100 g rostlinného másla
300 g jemně mleté bezlepkové mouky
1/2 balíčku kypřicího prášku do perníku
1 lžíce kakaa
2 lžičky perníkového koření
120 g třtinové šťávy
3 lžíce medu

Na vál nebo do mísy nasypeme bezlepkovou mouku, třtinovou šťávu, perníkové koření, kypřicí prášek, lžící kakaa, med a rostlinné máslo.

Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc odležet.

Z těsta vyválíme asi 3 - 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary a klademe dál od sebe na pečicí papír. Perníčky pečeme 5 - 7 minut při teplotě 175 °C.

Podle tohoto receptu jsou perníčky hned měkké.

Pokud nemáme intoleranci na vejce, můžeme do těsta přidat 2 vejce. Těsto trochu více nabyde.

Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným bílkem. Krásně se pak lesknou.

Perníčky můžeme nechat bez zdobení. Pokud chceme zdobit a zachovat zdravou variantu, pak použijme hořkou čokoládu. Tu rozehřejeme s kakaovým máslem. Zdobíme pomocí cukrářského sáčku nebo kornoutu.

Klasické zdobení bílou bílkovou polevou je možné, ale perníčky již nebudou splňovat variantu bez cukru.

***

Laskonky bez lepku a laktózy

 

 Videonávod ZDE
Těsto

3 bílky
250 g třtinové šťávy
120 g kokosu
20 g kakaa

Krém

100 g rostlinného másla
100 g rozpuštěné čokolády

Máslo a rozpuštěnou čokoládu vyšleháme do jemného krému.

Z bílků a poloviny třtinové šťávy ušlehejte sníh. Přimíchejte druhou polovinu třtinové šťávy, kokos a kakao.

Na plech položte pečicí papír a lžičkou tvarujte oválky. Pomoci si můžete i oválným vykrajovátkem, které po naplnění nadzvednete a pokračujete dál, až zaplníte plech.

Ideální je pracovat s formou na laskonky.

Na laskonky stačí tenká vrstva těsta. Těsto nabyde a laskonky budeme také plnit.

Troubu si předehřejeme na teplotu 120 °C. Sušíme těsto asi 20 minut. Upečené laskonky poznáme tak, že jdou pěkně nožem sundat z papíru. Pokud se ještě lepí, necháme je dosušit.

Vychladlé korpusy plníme krémem. Ideálně cukrářským sáčkem. 
Zdroj: ceskatelevize.cz

8 komentářů:

  1. Hani, díky za recepty. Bezlepková je naše Jani, takže vaŕím taky na dvě party, nebo i na víc. To by ještě šlo,bezlepkově pro ni vařím a peču dlouho, ale ona je už nějakou dobu i vegan, striktně to dodržuje a to je pak kombinace... Hlavně u toho pečení to není jednoduché - nejí med, vejce, máslo... Když to shrnu - u nás v rodině jeden dia, dva vegani z toho jeden ještě bezlepkový, jeden fitness trenér ten jí skoro pořád jen vejce maso rýži a zbytek rodiny je jakž takž normální o:), někdy je to na palici... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Leni, to Ti tedy povím... Opravdu si nejsem jistá, jestli bych já takhle byla schopna vařit nebo péct. S velkým otazníkem. Já chápu omezení zdravotní, když má někdo chorobu, ale dobrovolně nejíst ani med, vejce nebo máslo... Máš můj obdiv. Kdoví, jestli si takoví strávníci vůbec uvědomují tu "oběť", ale moc děkuji za tento komentář, který se k tomu výborně hodí.
      Přeji, ať se Ti daří a hlavně zdravíčko slouží. ☺

      Vymazat
  2. Tohle naštěstí řešit nemusím, ale věřím, že je spousta domácností, kde se takové recept hodí.
    Hani, přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já naštěstí to také nemusím řešit, ale moje maminka byla diabetik na inzulínu, takže jsme celá rodina omezovali cukr, což nám jistě neškodilo. My s přítelem i rodiny kamarádek, pokud vím, jíme všechno.
      Děkuji a také přeji pohodový čtvrtek. ☺

      Vymazat
  3. Ďakujem za recepty, rada vyskúšam ako celiatik :-)
    Pekné dni,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Adi, že Ti to možná přijde vhod, ale já to vyzkoušené nemám, protože peču normálním způsobem.
      Ať se daří. ☺

      Vymazat
  4. Jak píše i Helenka. Naštěstí toto řešit nemusím Hezké dny ti přeji Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, u nás nejsme také omezeni dietami, tyto recepty jsem vložila pro ty, kteří by to použili.
      Děkuji a také přeji hezké dny. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 199. schůzka: Je zaděláno na revoluci

 „Jest opravdu velice litovati, že zákony a duch onoho věku nejen dovolovaly, ale žádaly plápolavých obětí – i mrav sebeosvícenější vázán ...