Máte rádi brynzu? Na oslavu jsem vybrala recept na slané chuťovky k vínu nebo k pivu. Říká se jim brynzovky a tak je jasné, co bude jednou z důležitých ingrediencí.
Ačkoliv je u nás brynza spojována především s našimi východními sousedy, její původ je sporný. Samotné slovo "bryndza" totiž pochází z rumunštiny a na Slovensko ho přinesli migrující Valaši (= etnická skupina původem z rumunského Valašska). Článek k Valachům najdete ZDE.
Tento sýr
je oblíbený i v dalších karpatských zemích. Je to výrazný solený sýr,
který se vyrábí z ovčího mléka. Brynzu znám od dětství, maminka občas dělávala pomazánku na chleba. Jen s ohledem na pravopis: bryndza je slovensky, brynza česky.
Teď už se můžeme s chutí pustit do pečení!
Budete potřebovat:
na těsto:
- 1/2 l hladké mouky
- 1/8 másla
- 20 dkg brynzy
- 1 vejce
- sůl
na potření:
- rozšlehané vejce
- kmín (na posyp)
- sezam
Postup:
- Vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme malá kolečka.
- Potřeme vejcem, posypeme kmínem a seznamem a pečeme do růžova.
- Slaná chuťovka potěší návštěvu nebo zpříjemní rodinné posezení.
Super, to nemůžu ukázat muži, jinak už nebudeme dělat nic jiného. :D
OdpovědětVymazatTo je sice možné, ale jíst stejné věci by ho taky dlouho nebavilo. 😉
VymazatHanko, díky za recept. To určitě udělám, máme rádi slané tyčinky z lískového těsta, tak bude změna a určitě skvělá. Měj se hezky 😀😉
OdpovědětVymazatSlané tyčinky z listového těsta - dobrá klasika, s tím si poradí i starší děti. Ono by se to dalo tou brynzou posypat, podle mne taky dobrá možnost.
VymazatHani,za recepty děkuji a brzy vyzkouším.Brynzu mám moc ráda s haluškama a tak ráda vyzkouším něco jiného.
OdpovědětVymazatMěj se hezky
Jituš, brynza je výborný sýr, my ji používáme od mého dětství. S haluškami to je klasika, dobrá je pomazánka a teď i tyčinky.
VymazatAť vám chutná, přeji pěkný páteční večer. 😉
Hani, děkuju za inspiraci. Slané zobání mám moc ráda, recept si ukládám. Hezké dny přeju, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, slané zobání je příjemné, nemusí být všechno ve sladké podobě. Přeji, aby vám to případně také chutnalo, možná by stačilo koupené listové těsto (tyčinky) brynzou posypat a je to ještě rychlejší.
VymazatMěj příjemnou neděli. 👍
Hani, brynzu většinou sníme - milujeme halušky, dělám z ní pomazánku. Takové tyčinky by u nás měly velký úspěch. Děkuji za inspiraci a přeji hezký den. Helena
OdpovědětVymazatHelenko, ty jistě přijdeš i na další využití brynzy. Já doma halušky nedělám, ale občas si je dám v restauraci. Pomazánka na chleba je moc dobrá.
VymazatDěkuji a přeji klidnou neděli plnou odpočinku. 👍