Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 17. srpna 2021

Příběhy slavných značek: Prim

Kolik je hodin? To je asi častá otázka a hodinky potřebuje snad každý, protože náš denní program to vyžaduje, i když dnes hodně lidí je nahradilo mobilem. Patřím k těm, kteří hodinky na ruce nosí celý den. Proto jsem do článku zařadila i typy strojků a doporučení, jak se o hodinky starat - tím se však článek prodloužil. Naší značkou je Prim, kde kádr zdatných hodinářů vyrostl na výrobě granátů.
 
Tradice, emoce, hrdost. To jsou hesla, jimiž se řídí výrobce legendárních českých hodinek.

České země mají velmi dlouhou tradici ve stavbě rozličných časoměrných přístrojů - slavné astronomické hodiny Staroměstské radnice, uvedené do provozu v roce 1410, jsou ještě dnes v chodu s originálním strojem 👍.

Sériová hodinářská výroba ale v českých zemích začala už na konci 19. století díky filiálkám dvou německých výrobců: firmy Schlenker & Kienzle v Chomutově a Gustav Becker v Broumově. Od roku 1889 se píše historie hodinářské výroby ve východních Čechách. Toho roku založila dolnoslezská firma Gustav Becker v Broumově svoji filiálku na výrobu hodin. Závod byl v roce 1890 zapsán do obchodního rejstříku jako samostatný podnik a roku 1930 byl odkoupen firmou Junghans. V roce 1948 se pak stal součásti národního podniku Chronotechna.

Již v roce 1946 začal vznikat na troskách původních německých továren moderní hodinářský průmysl. Za tím účelem byl založen národní podnik Chronotechna se sídlem v Liberci. V Novém Městě nad Metují byl v roce 1949 otevřen pobočný závod národního podniku Chronotechna, který byl pověřen zavedením výroby českých náramkových hodinek.

Od roku 1969 nese tento závod jméno ELTON a stal se samostatným podnikem.

Po vzniku Československa u nás působilo i několik českých firem s malosériovou výrobou, například věžních hodin. Náramkové a kapesní hodinky byly doménou jen několika hodinářů, kteří je dělali v kusových sériích.

Místo hodinek granáty

 
 
Roku 1930 Beckerovu firmu odkoupila německá společnost Bratři Junghansové a po Mnichovu se továrna sloučila s mateřským závodem. V Meziměstí u Broumova Bratři Junghansové zřídili firmu Messap, kde se hodinky a budíky vyráběly v omezené míře.

Hlavní náplní výroby byly zapalovače do dělostřeleckých granátů. Messap ale byl důležitou kapitolou v rozvoji našeho hodinářského průmyslu. V provozech tam vyrostl kádr odborně zdatných nástrojařů a seřizovačů obráběcích automatů, kteří tvoří jádro každé hodinářské firmy.

Znárodněná Chronotechna

Po osvobození konfiskoval továrny Bratří Junghansů československý stát a po únoru 1948 se staly součástí nově vzniklého národního podniku Chronotechna. Tam můžete hledat začátek průmyslové hodinářské výroby u nás.

Po nástupu komunismu byli všichni výrobci budíků a hodin nejprve znárodněni nebo rovnou zrušeni. Většina byla začleněna do národního podniku Chronotechna, zřízeného roku 1946. Vzápětí byly založeny pobočky ve Šternberku a v Novém Městě nad Metují. Tam se postupně stěhuje výrobní zařízení a odborníci na hodinářskou výrobu.

Výroba hodinek Prim (foto ELTON hodinářská a.s.)






Prim letecké Automatic, muzeum Nové Město n. Metují (foto Ad. Rejha, Wikimedia Commons) 

Z primek Orlík se stal vývar

Nejdražší je model Prim Orlík z roku1965. Jeho prodejní cena, pokud na něj narazíte, je za 120 000 korun. Vyrobilo se jich jen 300 a byly určené pro armádu.“

„Nějaký plukovník ve zkušebních protokolech popisuje, jak hodinky zamrazil. Pak se mu nechtělo čekat, až rozmrznou, tak je hodil do hrnce a zapnul vařič. Když si na hodinky vzpomněl, tak voda vařila. Hodinky to přežily a pořád šly.“  Libor Hovorka, autor publikace o historii legendární značky Prim

Výborné byly vojenské potápěčské hodinky Orlík, kterých bylo vyrobeno jen pár set kusů a dnes jsou sběratelskou raritou. A také sportovní vodotěsné hodinky. S tímto typem hodinek v roce 1969 přeplaval František Venclovský kanál La Manche. 

Na bohatou historii navazuje dnes pokračovatel tradiční výroby náramkových hodinek, společnost ELTON hodinářská. Náramkové hodinky PRIM vyrábí stále v manufaktuře, která se nachází v původním areálu národního podniku ELTON. Nejde již o stotisícové série, ale o nádherné kousky, z nichž každý je díky vysokému podílu ruční práce originál. Výroba začíná u ocelové kulatiny, ze které je postupně ve specializovaných CNC centrech obrobeno pouzdro, korunka a další součástky. Většina hodinkových pouzder se v ELTONu vyrábí ze speciální nerezové oceli, díky patentované technologii ale zvládnou i výrobu pouzder třeba z bronzu, titanu nebo drahých kovů. Vše se musí následně ručně obrousit nebo vyleštit – podle toho, jak má povrch hodinek vypadat. Obdobným způsobem se na dalších strojích vyrábí z mosazi komponenty strojku. Věděli jste, že mechanické hodinky se skládají až ze 150 dílků, z nichž některé rozeznáte jen pomocí lupy? V ELTONu vyrábí součástky s přesností na tisícinu milimetru, proto je důležitá pečlivá kontrola každého komponentu. Všechny dílky se pak předají hodinářům, kteří jim následně vdechnou život.

Výroba vlastních mechanických strojků je nesmírně nákladná a náročná, proto ji zvládne jen několik málo manufaktur na světě. K výrobě mechanických hodinek PRIM MANUFACTURE 1949 je potřeba až 2 500 výrobních operací. Takto vyrobené hodinky jsou pak skutečným hodinářským klenotem. 

Pokud máte ve svém okolí milovníka krásných hodinek a české tradice, pak jsou pro něj hodinky PRIM tím pravým. Skutečně výjimečné jsou pak limitované edice, které jsou i zajímavou investicí, stejně jako hodinky z drahých kovů. 

Fanoušci českých značek, pro které ale není prioritou manufakturní strojek, mohou vybírat z hodinek nové řady PRIM AUTOMATIC. Osazení kvalitním švýcarským strojkem umožnilo optimalizovat cenu při zachování výjimečné kvality. Ostatní komponenty hodinek této řady jako je pouzdro, korunka, ručky nebo číselník, byly ovšem vyrobeny v manufaktuře ELTON hodinářská v Novém Městě nad Metují. Samozřejmostí u všech hodinek PRIM je také safírové sklo od českého dodavatele. Safír kryje dokonce i číselníky bateriových hodinek se švýcarským quartzovým strojkem. Novoměstští hodináři si zkrátka zakládají na tom, aby i levnější řady hodinek byly ve vysoké kvalitě a svému nositeli dělaly radost po mnoho let.

 

Po roce 1989 byl národní podnik Chronotechna privatizován. Po Sametové revoluci však nastaly změny a značka tak začala chátrat. Závod v Novém Městě nad Metují byl v roce 1994 nucen ukončit výrobu a po celou dobu montuje hodinkové strojky ze zásob dílů, až do doby, kdy slavná značka PRIM byla na českém trhu zapomenuta. Jednotlivé podniky Chronotechny (Elton) postupně nezvládaly neefektivní socialistickou výrobu a distribuci, byly rozkradeny a zbankrotovaly. Výroba vlastních strojků tak byla z ekonomických a technických důvodů ukončena v polovině devadesátých let a při výrobě hodinek PRIM se začaly používat výhradně zahraniční strojky.

Quartzový strojek

Zde je použit krystal jehož kmitočet řídí přesnost hodinkového strojku. Jde o strojky s bateriovým pohonem, které jsou velmi přesné a vykazující malé odchylky chodu. Životnost baterie závisí na mnoha faktorech užívání, obvykle bývá 2 roky.

Quartz – výhody:
1. Přesnost
2. Nárazuodolnost

3. Bezstarostnost při odložení hodinek (strojek je poháněn baterií)

Mechanický strojek

U mechanických strojků rozlišujeme manuální či automatický nátah. Strojek s manuálním nátahem je možné nátahnout pouze ručně pomocí korunky. Zatímco automatem nazýváme mechanický strojek natahující se za pomocí závaží umístěného na rotoru, které při běžném nošení hodinek svinuje pružinu tím, jak se otáčí přirozeným pohybem ruky. Proti přetažení je pružina opatřena tzv. kluznou spojkou. Automaty lze samozřejmě i ručně natáhnout korunkou.

Automat – výhody:
1. Úžasná historie mechaniky vyústěná v dokonalý stroj bez elektrické energie
2. Životnost strojku
3. Při odložení se zastaví v rámci rezervy chodu – odložením do automatického natahovače hodinek se Vám hodinky nikdy nezastaví

Funkce chronografu

Chronografická funkce je jednou z nejpopulárnějších hodinářských „komplikací“ neboli přídavných funkcí a její provedení bývá zajímavé i z estetického hlediska. Slovo chronograf doslova znamená „time writer“ neboli zapisovač času. Chronografy jsou hodinky s funkcí přesného měření zvolených časových úseků, tzn. že hodinky mají v sobě integrovanou funkci stopek. Chronograf se obvykle ovládá dvěma korunkami.

Chronografy mohou mít pohon jak quartzový, tak i mechanický s manuálním či automatickým nátahem. Mechanické chronografy jsou obecně vyšší, než jednoduché hodinky, protože komplikovaný strojek zabere v hodinkovém pouzdře více místa. Mechanický chronograf se nabízí každoročně v limitovaných sériích PRIM.

Tourbillon

Královská hodinářská komplikace – Tourbillon. Tourbillon je mechanismus, který kompenzuje (vyrovnává) vliv gravitace země na přesnost chodu hodinek. Jde o mechanický kotvový mechanismus umístěný uvnitř pohyblivé platformy se setrvačkou uprostřed a otáčející se kolem vlastní osy jedenkrát za jednu minutu a tím je zajišťována změna polohy setrvačky vůči zemskému jádru. Jde o jednu z tzv. komplikací vysoké hodinařiny – Haute Horlogerie. Vynalezl jej A. L. Breguet v roce 1795. Hodinky s tourbillonem nabízí pouze kvalitní hodinářské značky a je to vodítko pro prvotní posouzení kvality značky.

Značka PRIM se zásluhou firmy MPM-Quality v roce 2001 začala znovu prosazovat na českém trhu, ale také v zemích Evropské Unie, USA a Asie. To je PRIM od výrobce hodinek, který značku koupil v roce 2001 od bývalého výrobce Chronotechny a vlastníka značky a všech práv pro značku PRIM.

Spor o značku

Legendární hodinky provázejí v posledních letech i problémy. Na název značky si totiž dělá nároky ještě firma MPM-Quality, která hodinky pouze dováží z Číny a prodává je za výrazně nižší cenu. Elton, kde se hodinky vyrábějí, si totiž dostatečně neošetřil ochranné známky. Značku Prim poté od bývalé Chronotechny získala právě firma MPM-Quality. Elton má u evropského patentového úřadu značku Prim Manufacture 1949. A v tom je jádro sporu.

Výroba začíná u zpracování kovových tyčí. Obvykle se hlavní část hodinek, takzvaná "základna", frézuje z oceli, ale na objednávku se vyrábí i z drahých kovů - zlata či platiny. Hodinky vyrobené kompletně z těchto materiálů bývají dražší než auto, platinové hodinky stojí až milion korun.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PÉČE O HODINKY:

1) udržujte hodinky čisté
2) pravidelně navštěvujte servis kvůli ověření vodotěsnosti
3) nechte si pravidelně vyčistit automatický strojek a vyměnit olej (provádí se v rámci celkové údržby, co 2-5let)
4) snažte se vyhýbat silným nárazům
5) hodinky zbytečně nevystavujte příliš teplé nebo slané vodě
6) u quartzových hodinek hlídejte životnost baterie

U hodinek se držte pravidlem – nepřetáčet ručičkami do protisměru, nepřetáčet datum-den mezi 12 a 4 hod ranní (hrozí poškození strojku).

JAK PEČOVAT O AUTOMATICKÉ/MECHANICKÉ HODINKY?

RUČNÍ NATAHOVÁNÍ

Při běžném nošení se automatické hodinky natahují samy díky pohybu zápěstí. Pokud je však delší dobu nenosíte a zastaví se, budete před dalším použitím muset nastavit čas a hodinky poprvé natáhnout ručně. K tomu stačí otočit korunkou asi 20krát směrem k 12. hodině.

REZERVA CHODU A NATAHOVAČE

Každý automatický strojek má určitou rezervu chodu. Hodinky se musí nosit alespoň 8 až 10 hodin denně, aby se výrobcem stanovená rezerva chodu udržela na maximu. Pokud hodinky odložíte na delší dobu, nežli je jejich aktuální rezerva chodu, zastaví se a před dalším nošením je budete muset znovu nastavit. Odložíte-li například v pátek večer hodinky s rezervou chodu 28 až 42 hodin, v pondělí ráno vám již nepůjdou.

Pokud hodinky nenosíte každý den a chcete se vyhnout opakovanému nastavování času, můžete si pořídit tzv. natahovač. V něm se hodinky pohybují a tím průběžně natahují. V pátek večer je tak jednoduše uložíte do natahovače a nastavíte požadovaný rytmus. Hodinky se vám přes víkend natahují a v pondělí ráno jsou ihned připraveny k použití.

PRAVIDELNÝ SERVIS A ULTRAZVUKOVÉ ČIŠTĚNÍ

Mechanické strojky vyžadují pravidelnou údržbu a kontrolu v autorizovaných servisech – pouze tak lze zajistit přesný chod v povolené diferenci pro daný model nebo značku. V porovnání s quartzovými strojky jsou mechanické hodinky mnohem citlivější na různé faktory jako gravitace, nárazy při běžném používání, magnetismus, vibrace nebo změny teplot. Při větší odchylce chodu doporučujeme navštívit autorizovaný servis. Podobně jako u quartzových hodinek je dobré nechat i hodinky mechanické alespoň jedenkrát za 1-3 roky vyčistit pomocí ultrazvuku.

ULTRAZVUKOVÉ ČIŠTĚNÍ

Autorizovaný servis vám nejen vymění baterii a zkontroluje těsnění hodinek, ale také může vyčistit pouzdro a náramek v ultrazvukové lázni. Pro zachování atraktivního vzhledu hodinek je dobré nechat je takto vyčistit nejméně jednou za rok.

Ošetření ultrazvukem pomáhá nejen odstranit všechny nečistoty pouzdra a náramku, ale zároveň prodlužuje životnost hodinek, především pak jejich pohyblivých částí. Dvojnásob to pak platí pro náramek, neboť nečistoty, které se usazují uvnitř, mohou způsobit nadměrné tření jednotlivých dílků a jejich poškození.

Mechanické hodinky

Tento typ pohonu hodinek vyžaduje větší pozornost, než jiné mechanismy. Hodinky si vždy při natahování sundejte ze zápěstí dolů. Pravidelné servisní prohlídky by měly být u těchto typů hodinek samozřejmostí, ideálně každých 2 až 5 let.

Je třeba mít na paměti, že tyto typy hodinek jsou méně odolné vůči nárazům a otřesům a také mají menší přesnost než bateriové hodinky.

Mechanické hodinky vyžadují pravidelné natahování, automatické je třeba udržovat v chodu aktivitou, nošením. Rezerva při plném nátahu je minimálně 42 hodin, pak je třeba znovu je natáhnout nebo nosit. Plné natažení hodinek nezaručuje jejich celodenní nošení při sedavém zaměstnání nebo malé aktivitě, zkrátka záleží na pohybech ruky, na které hodinky nosíte.

Baterie quartz hodinky

VÝMĚNA BATERIE

Strojek quartzových hodinek je poháněn baterií, a není jej proto třeba natahovat. Zato je však baterii třeba pravidelně měnit, a to nejpozději po uplynutí doby životnosti. Ta bývá obvykle nejdéle dvouletá.

Baterii v hodinkách si vždy nechte vyměnit v autorizovaném servisu. Nikdy ji nezkoušejte vyměnit sami v domácích podmínkách. Životnost baterií je kolem 24 měsíců (nezapomeňte, že hodinky byly vyrobeny mnohem dříve, než jste si je zakoupili, a proto se může stát, že je baterie v hodinkách již déle). Výdrž je však závislá na různých faktorech, jako například na typu použitého strojku. Hodinky s chronografem spotřebují více energie, než hodinky bez něj. Nefunkční baterii dejte vždy odstranit co nejdříve. Pokud je uvnitř hodinek příliš dlouho, může způsobit vážné poškození mechanismu.

Ne nadarmo se říká, že něco "šlape jako hodinky". Přeji vám, ať všechno šlape. 😃

zdroj: J. Škápíková, M. Šorelová, J. Holoubek, KS, Elton hodinářská, deník, prim-hodinky.cz

12 komentářů:

  1. Některé primky jsou opravdu sběrateli ceněné. Můj otec má jedny přes padesát let a stále jsou funkční, mám dojem, že nebyly ani jednou v opravně. Měj se krásně, zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím tomu, je vidět, že jsme měli nebo máme kvalitní výrobky. To zase člověka potěší. Dnes můžeme pochybovat. Díky za postřeh a také zdravím. ☺

      Vymazat
  2. Moc zajímavé - ráda jsem si článek přečetla :)
    Měj se pěkně, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu i pochvalu článku.
      Ať se daří, Marie. ☺

      Vymazat
  3. Zajímavé a moc pěkné čtení, hlavně titěrná práce na šikovné ručičky :-) zajímavý a moc hezký blog líbí se mi. Děkuji za návštěvu mého blogu s pozdravem Ivet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Ivet, že se Ti článek líbí a děkuji hlavně za pochvalu blogu.
      Přeji pěkné letní dny. ☺

      Vymazat
  4. Hani, Tvoje příběhy značek mě moc baví ! Prim je nositel tradiční výroby krásných náramkových hodinek. O sporu o značku jsem četla, snad to dobře dopadne ve prospěch skutečného výrobce... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc jsi mě potěšila, že Tě "značky" baví ☺, moc děkuji. Je fakt, že to chce dobré právníky, přála bych to těm původním. Dnes je velká konkurence, ale Prim, to už je něco. Oni nevyrábějí jen náramkové hodinky, ale např. i budíky, nástěnné hodiny atd. ☺

      Vymazat
  5. Jsem ráda,že připomínáš značky na které jsem už skoro zapomněla.Hodinky už dávno nenosím ač jsem dostala asi před dvěma lety od vnučky a ty si beru,když jdu jako dnes k lékaři.Primky jsme měli po tatínkovi a prodali je jednomu známému sběrateli z města.Obdivuji hodináře,je to hrozně titěrná práce.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na hodinky zvyklá a nosím je i doma. Je to zvyk. Značky ráda připomínám a sama jsem překvapená, kolik našich českých značek je, troufám si říct, že dobrých 50 jich bude. Také zastávám názor některé věci prodat těm, kteří mají zájem nebo to sbírají. Hodináře také obdivuji, švagrová se původně učila za hodinářku, ale jak šel život, dělala jiné profese.
      Jitu, hlavně, aby to u lékaře dopadlo OK. ☺

      Vymazat
  6. Moc ráda jsem si přečetla další historii skvělé české firmy.
    Před pár lety si kamarád kupoval Primky, velmi mě překvapila cena, musím se příležitostně zeptat, jaké vlastně má. Tenkrát o tom mluvil, ale zapomněla jsem...
    Haničko, děkuji a přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, některé Primky jsou limitovaná edice, některé na přání zákazníka, bývají dost drahé. Jsem ráda, že tato firma dále existuje.
      Děkuji a přeji už úspěšný čtvrtek. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...