Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 5. května 2022

Kam i císař pán chodil pěšky


Dnes to bude jakýsi jazykový koutek - na blogu asi výjimečný. Týká se to nás všech a je tohle:

Doma to máme všichni a pokud někam přijedeme, zajímáme se o to. Proč? Většina turistů poznává město pěšky, s mapou v ruce nebo v mobilu. A ta správná mapa má kromě pamětihodností označené i ony důležité prostory, kam i samotný císař pán chodil pěšky.

Veřejné záchodky - cizincům toto české slovo může připadat nelogické, protože spojuje něco velikého s malým, a možná dokonce budou myslet, že jde o záchody pro děti. Není tomu tak, je to jen výsledek jedné ze specifik českého jazyka, častého a hojného využívání deminutiv – zdrobnělin.

Používají se i v případě méně plnohodnotných témat společenské konverzace jako je řekněme lidské vyměšování, a proto tedy v české řeči i ten smrádek a ty záchodky.

V Bibli kralické se tak zcela vyhnuli tomu, aby pojmenovali místo, kde musí zakončit vše, co do těla vejde, a jen napsali, že ven. V té době už na světě byl anglický water closet čili v překladu a počeštěno vodní klozet. Jeho mezinárodní zkratka WC se používá v celém světě, ale v Česku se preferuje slovo toaleta, která pochází z francouzského toilette, což původně označovalo něco úplně jiného.

Ač si mnozí myslí, že je slovo záchod od slovesa zajít, ve smyslu odejít někam dál od lidí a ulevit si, podle etymologického slovníku bylo na začátku řecké slovo hodós čili chodit, blížit se, od čehož vznikl všeslovanský výraz záchod, znamenající západ slunce čili jeho konec a pak i místo, kde končí tělesné potřeby. V Česku se slovo záchod používá od národního obrození a nahradilo starší pojmy chýše a domeček, od německého Häusl – dnes je počeštěný hajzl pejorativní pojem. Záchod bez splachování je suchý záchod, lidově kadibudka, od starého slova kadit, ve smyslu vykonání velké potřeby. Značka chemických záchodů TOI TOI stála u zrodu moderních kadibudek, kterým internet říká i toitoiky a toikadibudky.

Na českých hradech se můžete potkat s prevéty (z latinského locus privatus – soukromé místo), což jsou malé výklenky na arkýřích či otvory ústící rovnou do hradního příkopu. Počeštěné slovo prevít je dnes označení pro nečestného člověka. Při turistických prohlídkách hradů se můžete setkat se slovem výsernice, ale jazykovědci upozorňují, že toto slovo nenacházíme před rokem 2000, a tudíž jde pravděpodobně o nový výmysl.

Pokud si potřebujete v Česku odskočit, což je hezké metaforické označení, kterým se dotyčný vyhýbá přesnému popisu následujícího děje, raději se zeptejte na toaletu. S tímto slovem v Česku nejdřív dojdete tam, kam právě potřebujete. 
zdroj: cesky.radio.cz

8 komentářů:

  1. Hani, ty se opravdu pustíš do každého tématu. O té "výsernici " jsem někde na zámku také slyšela a zrovna jsem si říkala, že to je asi nesmysl, kteráý někdy někdo "plácl" a průvodci se toho chytili. Vím o tom, že jeden z nejstarších prevétů byl na hradě Lipý v České Lípě, kde pod ním tepla řeka Ploučnice, než byl její tok přemístěn jinam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, pustím se do všeho, k čemu získám nějaké podklady a toto téma není uzavřené. K tomu slovu si myslím, že to mohli "vymyslet" někteří průvodci, zažila jsem jich spoustu, hodně to jsou studenti na brigádě a mnozí se snaží odlišit od kmenových zaměstnanců. Dnes se hodně lidí zajímá o pikantnosti a pak se může stát, že mnohý návštěvník, spíše dětského věku, si z hradu pamatuje "výsernici", ale jinak nic.

      Vymazat
  2. Je to tak,první po čem pátráme, když dorazíme do cíle výletů je WC. Téma,kterému se mnozí vyhnou,ale bez WC v dosahu je ouvej. Fascinuje mě vyměšování v knihách Vlastimila Vondrušky,kdy se vylévaly výkaly z okna a ještě hůře vyprazdňování probíhalo na ulici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, také mám okoukáno, že lidé na zájezdech (na krátké i dlouhé vzdálenosti) se pídí po WC a člověk by měl i trochu sledovat své stravování mimo domov. To, co popisuješ z knih VV, je typický středověk, pak není divu, jak se šířily různé epidemie, viz černá smrt.

      Vymazat
  3. Zajímavé počtení, Hani!
    I tyhle zařízení mají svou historii.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, opravdu i tohle má svou historii a na některých zámcích začali v posledních letech návštěvníkům ukazovat toalety a koupelny, lidi to zajímá. Např. při prohlídce zámku Lednice.
      Měj pěkný pátek, Helenko. ☺

      Vymazat
  4. Já jsem slyšel, že zkratka WC je od anglického slova uvychcat. Kadibudky jsem jako malý zažil u tetu v Kovářově i u strejdy Standy ve Vesci. Výměšky se zasypávaly nehašeným vápnem. Místo toaletního papíru tam byl denní tisk a někdy i nějaké časopisy k přečtení. Ale těch much kolem - tím pádem i pavučin se svými číhajícími obyvateli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, to, co uvádíš ke zkratce WC je vtip. Kadibudky ještě někde existují, ale dnes spíše chemické záchody na některých akcích.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...