Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 11. června 2022

Kosmatice - smažený černý bez v těstíčku

 

Bez černý je léčivá rostlina, kvete od května do června, tedy právě nyní.

 Černý bez

Kromě plodů se dají z bezu využít i listy. Ale nejen na sušení a následnou přípravu čaje. Naše babičky květy bezu, neboli kosmatici, smažily. Je to lahůdka, která si zaslouží pozornost i dnes.

 

Chutná krása
Květy černého bezu mají tvar velkých bílých plochých trsů. Právě z těch největších se v Čechách a na Moravě tradičně (prý už od starověku) připravovaly smažené kosmatice – v těstíčku osmažené bezové řízky.

Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Smažené kosmatice jsou vynikající nasladko i naslano, ale je to sezonní záležitost, tak si je nenechte ujít. Květy bezinek rychle odkvetou.

Co budeme potřebovat?

  • květy černého bezu
  • 2 vejce
  • 1/4 l mléka
  • sůl
  • hladká mouka
  • olej na smažení
    • skořicový cukr

Jak na to?

Květy sbíráme až plně rozvité, dokud na nich ještě nejsou plody. Trháme je s delší stopkou, abychom květy mohli snadněji namáčet.

Hned po přinesení domů květy opláchneme, ale jen tak, abychom se zbavili nečistot a případného hmyzu, dávejte pozor ať nesmyjete všechen pyl. Po omytí necháme oschnout  a mezitím si připravíme těstíčko.

V mléce rozšleháme vejce se špetkou soli. Pak vmícháváme hladkou mouku. Mělo by nám vzniknout těstíčko, zhruba jako na palačinky.

 

Teď už jen stačí květ chytnout za stonek a ponořit do těstíčka, tak aby se všechny malé kvítky hezky obalily.

 

 Smažíme na rozpáleném tuku a následně necháme na ubrousku okapat přebytečný tuk. 

Pokud chcete, můžete během smažení na jedné straně, odstříhat stopku, ale dá se odstranit až na talíři, po usmažení z obou stran.

Oblíbený recept s pivem

4 porce: 12 květů černého bezu
1 vejce
50 g mouky
1 dl piva
5 lžic slunečnicového oleje
pepř, sůl

Květy musejí být čerstvé, utržené těsně před použitím. Odstřihněte je nůžkami tak, aby měly delší stopku.
Květy pečlivě operte (zbavte případného hmyzu) a opatrně osušte. Připravte si řídké těsto z hladké mouky, piva, vajec a soli. Místo piva můžete použít mléko. Těsto opepřete a mírně našlehejte. Potom celý trs uchopte za dlouhý stonek (proto musí být dlouhý) a namočte do těsta. Řízky krátce osmažte na rozpáleném oleji dozlatova, potom dlouhý stonek odstřihněte a řízek obraťte, aby se mohl opéct i z druhé strany. * Podávejte s vařenými novými brambůrky, případně s bramborovou kaší. Řízky můžete pokapat troškou tatarské omáčky. Zprudka osmažená sousta se musejí jíst ihned, dokud jsou správně křupavá.

Zdroj: lidovky.cz, prozeny.cz, svetvemne.cz

4 komentáře:

  1. Tak to už jsem roky neměla - krásný návrat do babiččiny kuchyně.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takové připomenutí starého receptu, to je fakt a zkusím to doma udělat.
      Měj hezký den, Helenko. ☺

      Vymazat
  2. Babička i maminka tento recept zařadila občas do jídelníčku,nám to nechutnalo vůbec.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, připomínáš mi cibulovou omáčku, kterou moje babička pravidelně vařila a každý to "z povinnosti" snědl. Nikdy se nedozvěděla, že nám to vůbec nechutnalo. Černého bezu jsme měli v okolí dost, problémem byla velká prašnost v ovzduší, takže bylo nutné květy vybírat. Ale chuť bezu je příjemná, hlavně limonáda, smažený bez jsme také měli, ale že bychom se po tom utloukli, to také ne. Řízek je lepší, žeee? Ale chtěla jsem to na blogu mít.
    Díky a přeji krásný, ještě stále úplňkový čtvrtek. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...