Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 21. července 2022

Dovolená v Jeseníkách: Zámek Bruntál

 

Zámek Bruntál byl v době naší dovolené prvním místem, které jsme navštívili. Byla jsem tam už potřetí, ale když já i v Louvru byla třikrát! 😄
Zámek je nejvýznamnější kulturní památkou bruntálského regionu, navíc jako málo kulturních památek má otevřeno i v pondělí (do konce září), což je skutečně světlá výjimka. Tady poznáte, že si průvodci návštěvníka váží a věnují se mu, ne jako v Českém Krumlově, ale tam je nával, to zase chápu. Tomu, kdo chce vidět hezký zámek, prohlídku si užít a nemusí davy, návštěvu Bruntálu doporučuji.
 
Zámek se nachází v centru města Bruntál a obklopuje ho rozlehlý zámecký park. Na zámku je expozice s původním mobiliářem a cennými nástěnnými rokokovými malbami, tím patří k nejvýznamnějším objektům svého druhu ve Slezsku
 

Do Bruntálu se dostanete vlakem, autobusem a samozřejmě autem: 

  • z Jeseníku: do Bělé pod Pradědem odbočte směr Bruntál a do Videl pod Pradědem, zde do Vrbna pod Pradědem, za Vrbnem p.P. doprava na směr Světlá Hora, Bruntál
  • z Opavy (Ostravy): přes Velké Heraltice a Horní Benešov
  • ze Šumperka (vých. Čech): přes Rýmařov
  • z Olomouce (Brna): přes Šternberk-směr Opava, za Horní Loděnicí doleva přes Dětřichov nad Bystřicí, Lomnici a Valšov. 
  • Bruntál byl kdysi královským městem podle horního práva, založení spadá podle uničovské listiny, vydané králem Přemyslem Otakarem I., již před rok 1223. Středověký stavební komplex byl obehnán hradební zdí, sledující půdorys dnešního zámku. 
  •  
  • Bruntálský zámek, jak je vidět na modelu,  je vystavěn na neobvyklém půdorysu kruhové výseče.

    Je to vlastně trojúhelník s vypouklou průčelní stranou obrácenou k městu. Stejný půdorys měl už původní středověký hrad, který tu v polovině 15. století vyrostl v severozápadním rohu tehdejších městských hradeb, a právě takové umístění na omezeném prostoru si vyžádalo projekt o netradičním půdorysu.

    Od zbytku města byl oddělen půlkruhovou hradbou a příkopem. Když hrad získali do svého majetku páni z Vrbna, navštívil je sám císař Rudolf II., to musela být událost... Páni z Vrbna si však reprezentační sídlo představovali jinak, než byl tento hradní komplex, a tak se začalo s náročnou přestavbou na zámek.

    Na západě a severu tvořilo jeho opevnění část městských hradeb, které vznikly současně s hradem. Celek byl chráněn příkopem a parkánem i ze strany města. Založení hradu současně s městem bylo vyloučeno. Archeologové dokládají osídlení této plochy ve druhé polovině 13. století.

     
    První zmínku o hradu v Bruntále nacházíme až roku 1506. Poté do Bruntálu přesídlili páni z Vrbna. Přestavba hradu je datována do roku 1556. Za Hynka staršího z Vrbna byl postaven nový palác a s mnoha dalšími úpravami se hrad postupně měnil v renesanční zámek.  

  • Hlavní vstup do zámku je vymezen portálem, nad ním je kartušový štít. V linii římsy je zlatými římskými číslicemi vyveden letopočet 1869.
    Na mřížoví balkonu jsou umístěny pozlacené iniciály C A připomínající Karla Alexandra Lotrinského, velmistra řádu a stavitele zámku, kterému patří i kamenný erb nad vchodem.

  •  
    Východní křídlo zámku

    Dnešní zámek leží na základech gotického hradu z konce 15. století, který byl přestavěn ve stylu severské renesance v 2. polovině 16. století.

    Za třicetileté války utrpěl zámek velmi vážná poškození, byly tu úvahy o jeho demolici, to se ale nakonec nestalo a v roce 1766 začala poslední velká přestavbou zámku. Jen pro představu, to je v době vlády Marie Terezie. Do svého vlastnictví ho po bitvě na Bílé hoře získal Řád německých rytířů. Byl jeho majetkem do roku 1945.

    Řád se pustil do rozsáhlé rekonstrukce, při níž už sídlo získalo víceméně dnešní podobu originálním způsobem spojující renesanční a barokní prvky. Dokonce sám císař Josef II.  na zámek zavítal roku 1778. Řád německých rytířů potřeboval udělat dojem, protože brzy poté své centrum přesunul do Vídně a Bruntál byl vybrán za sídlo velmistra Řádu. Pravda ovšem je, že každý velmistr osobně tu příliš často k zastižení nebyl a nechával se zastupovat místodržitelem.


    Jezírko v zahradě za zámkem.

    Hodinová věž zámku

    Je to dominanta bruntálského zámku, kterou  je vidět na nádvoří, je zakončena cibulovou bání. Jak vidět na snímku, jedná se o osmibokou hodinovou věž vysokou 61 metrů a dokončenou v roce 1608.

    V hodinové věži zámku se v současnosti nachází lovecká zbrojnice. Evžen Rakouský byl znalec, sběratel a milovník zbraní. Údajně vlastnil největší sbírku zbraní v Rakousku, kterou od něj baron Johannes Popper-Pohragy odkoupil v roce 1918.

    Sám sebe považoval za vojáka a byl hrdý na svou nejvyšší dosaženou vojenskou hodnost polního maršála. III. Zemské střelecké slavnosti v Bruntále, konané ve dnech 15. – 25. srpna 1907, se uskutečnily pod patronací velmistra Řádu německých rytířů arcivévody Evžena. Toho brzy představím zvlášť.

     
    Arkádové ochozy na nádvoří 

    Nádvoří zámku

    Arkáda je stavební článek architektury tvořený obloukem, který nesou dvě svislé podpory, pilíře nebo sloupy. Řada oblouků nesených sloupy nebo pilíři tvoří sloupořadí. Někdy se jako arkády označuje i arkádová chodba či podloubí, z jedné nebo obou stran oddělená sloupy.

    Arkádový systém je  tvořen jednoduchými sloupy s dříky bez kanelování zakončenými dórskými hlavicemi. K této výstavbě došlo v druhé polovině 16. století za majitelů zámku pánů z Vrbna, jak již bylo výše zmíněno.


    Studna na nádvoří 
  • Při úpravách zámku za velmistra Evžena Rakouského byl vybudován mřížový kryt studny na nádvoří, vytvořený z původních renesančních dílců olomouckým uměleckým zámečníkem Janem Lesendou. 18 metrů hluboká studna se v nezměněné podobě dochovala dodnes.
  • Letopočet na studni
     
    Zámek Bruntál: Sídlo rytířských velmistrů  
    Natáčely se tu filmové pohádky Císař a tambor a Zlatník Ondra. Dnes tu také sídlí regionální muzeum.
    Pokračování
    Zdroj: internet, fotografie vlastní

12 komentářů:

  1. Zámek je krásný.Děkuji za procházku v místecj,kde to neznám.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, zámek je opravdu krásný, ale asi moc lidí o tom ani neví.
      Děkuji a přeji příjemný pátek. ☺

      Vymazat
  2. Hani, to je moc krásný zámek. Škoda že je to od nás tak daleko, tak že by to bylo na ubytování. Tam by se mi moc líbilo. Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Jaruš, že od vás je to dost daleko, myslím, že ani spojení vlakem by nebylo přímé, bylo by několik přestupů. To by chtělo ubytování v Jeseníkách a pár dní poznávat...
      Děkuji a také přeji krásný den. ☺

      Vymazat
  3. Hani,tak tady na zámku jsme nebyli.Líbí se mi a nejvíc arkádové ochozy.My jezdili na hory vždy na podzim a dělali jsme hlavně výlety po kopcích.Možná byl zámek v tu dobu už zavřený.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já, i když jedu na hory, snažím se v okolí navštívit, co se dá. Podzim je na hory příjemný, vždy záleží na počasí. Tento zámek je do konce září otevřen i v pondělí, což jinde nebývá, pak podle návštěvních hodin na první červené fotce.
      Děkuji a také se měj co nejlépe. ☺

      Vymazat
  4. Zámek je fakt nádherný, ale je to trochu z ruky. Díky za hezké fotky 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mohu potvrdit, že zámek je nádherný, brzy bude pokračování - z interiérů. Z ruky ano, ale napíšu to trochu trefně: kolikrát jsem já jela do Prahy jen na otočku, jedna cesta 3 hod. Pendolinem + vlak k Pend., takže na trati asi 7 hodin za den a stálo mi to v Praze za to. Ovšem, jel by takhle pražan někam tak daleko na otočku?
      Děkuji a brzy budou fotky možná i hezčí. ☺

      Vymazat
  5. Hanko, opět zajímavé informace z historie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti, možná z Bruntálu ty zajímavější ještě budou. Brzy. ☺

      Vymazat
  6. Hani, o Bruntálském zámku jsem věděla asi jen to, že je stavěn do trojúhelníku. Ráda jsem si přečetla víc. Arkádová nádvoří mám moc ráda, tohle je opravdu hezké....
    Děkuji a přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bruntálský zámek podle mne poněkud doplácí na svoji polohu, ale za návštěvu opravdu stojí. Mám pokračování o interiérech zámku a to bude neméně zajímavé.
      Děkuji a přeji pátek plný pěkných zážitků, Helenko. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".