Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 16. září 2022

100 let Baníku Ostrava. Seriál o historii a legendách fotbalového klubu: 2. díl

 

 https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/facebook/public/images/02626860.jpeg?itok=0RU1pBKZ

Druhý díl našeho seriálu k 100 letům Baníku Ostrava vás zavede do prvních let existence klubu pod názvem SK Slezská. Přicházející fotbalisté tehdy dostávali čísla podle toho, v jaké době do mužstva přišli. Číslo jedna patřilo jednomu ze zakladatelů Arnoštu Haberkiewiczovi, číslo 60 Františku Losovskému, číslo 76 Bedřichu Losovskému a číslo 120 Václavu Losovskému, tedy třem bratrům.

https://www.fanshopfcb.cz/cache/img/5120e28ee27c140a7abc5f0e9cf03078-w800-367SAMOLEPKA%20100LET.PNG

2. díl: První roky ostravského Baníku: Za výhru věnec buřtů a za gól desetikorunu

Druhý díl našeho seriálu k 100 letům Baníku Ostrava vás zavede do prvních let existence klubu pod názvem SK Slezská. Přicházející fotbalisté tehdy dostávali čísla podle toho, v jaké době do mužstva přišli. Číslo jedna patřilo jednomu ze zakladatelů Arnoštu Haberkiewiczovi, číslo 60 Františku Losovskému, číslo 76 Bedřichu Losovskému a číslo 120 Václavu Losovskému, tedy třem bratrům.

„Otec Bedřich, starší bratr František – ten hrál na beku a ještě mladší Václav, ten hrál v útoku s tátou,“ jmenuje osmasedmdesátiletý Bedřich Losovský mladší trojici bratrů, kteří váleli za SK Slezská ve 20. a 30. letech 20. století. Bratrské klany a či rodič a syn v barvách klubu, to tehdy nebyla výjimka. František, Bedřich a Václav Losovští každopádně zanechali v klubu stopu.

„Táta bydlel na Kamenci kousek vedle starého Petra Křižáka, který byl zakladatelem Slezské. A táta se dostal do dorostu a potom do prvního mužstva. Ovšem když poznal mámu, tak ta ho zlanařila do Viktorie Zárubek. Takže ve Slezské zůstal František, tátův starší brácha a Václav, mladší bratr. Táta už pak hrál za Zárubek,“ vzpomíná Bedřich Losovský.

Bedřich Losovský tedy přestoupil do jiného ostravského klubu ze Zárubku, tam se Losovský přiženil, ale bratři zanechali v Slezské slušnou stopu, hlavně ten nejstarší.

Přesně podle dobové ročenky ke 40 letům Baníku František Losovský jako obránce odehrál 182 utkání a dal v nich 31 branek, Prostřední Bedřich Losovský má bilanci 25 duelů a 9 gólů a nejmladší Václav tři zápasy. V prvních letech za Slezskou hráli převážně obyvatelé hlásící se k polské národnosti. Losovští před rokem 1950 a změnou příjmení byli také psáni Losowski.

Svého otce ani dva strýce na hřišti v dresu prvního týmu nepamatuje, vše zná z vyprávění. „Já jsem se narodil v roce 1943 a to už táta nějak nehrál, jen si sem tam zahrál za staré pány,“ vzpomíná. Každopádně nějaké historky z otce dostal. „Když měl náladu, tak jsme se o tom bavili. A zaujalo mě třeba, jak je honorovali za vítězný zápas, za branku. Sponzoroval je tehdy ostravský řezník Skulina a za vyhraný zápas dostali všichni věnec buřtů kolem krku a kdo dal branku, tak dostal deset korun, což byly velké peníze,“ usmívá se Losovský.

Bedřich Losovský se sám fotbalu příliš nevěnoval. Sport ho ale bavil a provázel celý život. „Nejdříve jsem dělal atletiku, fotbal, hokej, tenis a zůstal jsem u toho, který mi šel nejméně, což byl tenis. Atletika byla dřina, hokej mě nějak nebavil a když mě někdo narazil na hrazení a měl jsem střeva až v krku, tak jsem od kontaktních sportů upustil a věnoval se tenisu,“ usmívá se Bedřich Losovský, který při studiu Vysoké školy báňské v hodině tělocviku při lekci juda zlomil nešťastnou náhodou tělocvikáři zápěstí.  
 Zdroj: ostrava.rozhlas.cz

8 komentářů:

  1. Zajímavý článek. Jen je škoda že fotbal je všeobecně prorostlý korupcí. Dříve to ti fotbalisti dělali s láskou ke sportu, dnes jde většinou o velké peníze...Měj krásný víkend Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotbal a mnoho jiných odvětví je "prorostlý korupcí". To je průvodní jev dnešní doby, ne? Tento fotbalový klub v těchto dnech slaví kulaté sté výročí, dalšího takového se současné generace už nedočkají, tak by asi bylo dobré to teď oslavit a připomenout. Právě pro vzpomínku a obdiv těch prvních, kteří k tomu přistupovali s láskou a srdcem.
      Také přeji příjemně prožitý víkend. ☺

      Vymazat
  2. Láska dovedla přetáhnout úspěšného fotbalistu do jiného klubu? Tož, dobrá manažerka,ani o tom potuchy neměla. Indiáni Havířov - Suchá mají 100lete výročí založení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti - ano, pozorně jsi četla ☺. Je fajn, že i Indiáni si takové krásné výročí připomínají, děkuji, že jsi mi to napsala. ☺

      Vymazat
  3. Baník Ostrava je známý klub.Já se o fotbal vůbec nezajímám,ale manžel samozřejmě.
    Hani,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, nevím, jaký klub máte ve vašem městě, čemu fandíte vy, ale srdce Ostraváků většinou "bije pro Baník". Nemusím být žhavá fanynka, ale na blog si tento seriál dám.
      Děkuji a přeji hezky strávený víkend. ☺

      Vymazat
  4. O fotbal jsem se nikdy nezajímala, ale samozřejmě, že tento klub existuje vím. U nás v rodině fotbalu ani nikod nefandí a vlastně ani hokej nás k obrazovce či na stadion nedostane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V prvé řadě děkuji za komentář k fotbalovému tématu. Předem je mi jasné, že to nemůže mít velkou odezvu, což mě ale neodradí, abych si to na blog vložila. Baník zná většina republiky, to si myslím, každý může mít jiný názor. Ovšem 100. výročí je něco, co mnohé kluby ještě neprožily. To už je "něco". Škoda, že jsi nenapsala, jakému sportu u vás v rodině fandíte nebo s jakým sportem je vaše město spojeno? ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...