Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 11. listopadu 2022

1918: 11. listopadu v 11 hodin 11 minut

 

Píše se 11. listopad a co je důležitější pro dnešní připomenutí, než tato událost? Ano, v kalendáři máme Den válečných veteránů. Po naší vlasti je docela dost památníků 1. sv. války. I v malých obcích, kde bychom to ani nečekali. Možná v tu dobu zazní sirény, někde budou slyšet kostelní zvony a zastupitelé jistě položí kytici k místnímu památníku/pomníku. Odvysílají se televizní šoty a v místních listech vyjde zpráva s fotkou, která bývá zabrána tak, aby nebyl pohled na celkový počet účastníků. Pamětníci už nejsou, čas to zařídil. Teoreticky snad pravnuci, ovšem ti padlí vojáci byli v tak mladém věku, někdy chlapeckém, že vlastní rodinu neměli. Často jezdíme kolem památníků obou válek a u toho z 1. světové války se obvykle objeví svíčka a nějaká "maličkost" - o Dušičkách. Musím však pochválit, že pomník byl opraven, i písmo je zlatě obtaženo, patrně ke 100. výročí války. Do roku 1939, kdy začala ta druhá, se jí říkalo "Velká válka". 

Každý máme možnost zapálit svíčku u pomníku, třeba i jindy, jen tak symbolicky. 

https://www.irozhlas.cz/sites/default/files/styles/zpravy_otvirak_velky/public/uploader/2019-06-06t103840z_1_191111-101616_ako.JPG?itok=CpnwHAJc 

Vlčí máky na počest veteránů.

Můj dědeček z mamčiny strany bojoval v 1. světové válce, byl na straně čs. legií v Rusku a co vím, dostal se do Omska. To je na Sibiři, přes kterou vedla magistrála. Jen toho sněhu, mráz na Sibiři v nevytopených vagónech a jídla také nebylo nazbyt. O hygieně ani nemluvě. Tohle mám ověřeno. Jak to tam s ním potom bylo dál, nevím, protože příslušníci našich legií to na sibiřské magistrále neměli jednoduché, kdo navštívil Legiovlak, mohl se něco dozvědět.  Moje babička (dědova žena) mi více tehdy nepověděla a kdoví, kolik toho věděla, je otázkou, jak se ti dva o této anabázi spolu bavili, protože tahle dvojice se vzala až dlouho po válce. Děda měl tedy to štěstí, že se z války vrátil.

Hřbitov válečných veteránů v Lodnýně

Hřbitov válečných veteránů v Londýně.

 Ležící němečtí vojáci v popředí pálí z obranných pozic v zákopech na útočící Francouze.

    • Příměřím z Compiègne mezi státy Dohody a Německem byla ukončena první světová válka.
    • Císař Karel I. podepsal abdikační listinu. Téhož dne opustil Schönbrunnský zámek ve Vídni. Rakousko-Uhersko se rozpadlo.
    • Portrét 
    • Císař Karel I., poslední císař rakouský, král český

    Příměří z Compiègne bylo příměří uzavřené mezi Státy Dohody a Německou říší na konci první světové války. Vstoupilo v platnost 11. listopadu 1918 v 11 hodin pařížského času. Tím byly ukončeny boje na západní frontě války.

      Ve vagónu z Compiègne se toho událo spoutu. Přiblížíme vám jeho historii. 

    Vagón z Compiègne

    Příměřím z Compiègne dosáhly Dohodové státy vítězství, zatímco Německá říše jím de facto doznala svoji porážku, ačkoliv formálně nekapitulovala. Předchozím vyjednáváním o příměří reagovalo Německo opožděně na program čtrnácti bodů prezidenta Spojených států amerických Woodrowa Wilsona z ledna 1918. I přesto, že příměří ukončilo boje první světové války, trvalo ještě šest měsíců, než byla během Pařížské mírové konference přijata Versailleská smlouva, která znamenala definitivní mír a faktickou kapitulaci Německa.

    Kresba ukazující vyjednávání o příměří v železničním voze v Compiègneském lese.  

    Příměří zahrnovalo celkem 35 podmínek.

  •   

    Američtí vojáci 64. pluku oslavují příměří, 11. listopadu 1918

    Tradici připomínání mrtvých bojovníků z 1. světové války založil britský král Jiří V. rok po skončení bojů.

    Ve Velké Británii a v Kanadě mu říkají Rememberance Day - Den vzpomínky, ve Spojených státech je to Den veteránů, ve Francii a Belgii připomínají den podepsání příměří, které ukončilo válku - tedy Armistice.

    Vlčí mák 
    Na paměť padlých i v dalších válkách, kterých bylo víc, než vlčích máků na flanderských polích, si lidé připínají na klopy kabátů a sak symbolický červený květ.

    Na padlé vojáky vzpomínají v belgickém městě Ypry každý den. V Meninské bráně s deskami jmen padlých na flanderských polích troubí poslední večerku. Na stěnách monumentální stavby jsou jména 54 896 vojáků bez hrobů. Od roku 1928 se zde každý večer v osm hodin zastaví provoz a šest místních hasičů ve slavnostních uniformách zatroubí večerku. Tradice se dodržuje denně s výjimkou čtyř let druhé světové války. 


    Tak tomu říkám uctění památky padlých! Podívejte se.

    Den vzpomínky na padlé vojáky připadá na 11. listopad, zástupci dohodových mocností Francie a Velké Británie podepsali smlouvu o zastavení palby s Německem. Příměří se pak třikrát prodlužovalo až do ledna 1920.

  • 11. V roce 1914 začala první světová válka. Byl to konflikt, kterého se účastnily i mimoevropské státy. Na jedné straně bojovaly státy Dohody, na druhé tzv. Trojspolku. Poprvé zde byly použity některé zbraně, např. tanky nebo jedovaté plyny. Tento konflikt přinesl velké ztráty na mnoha lidských životech z řad vojáků i civilistů. Válka skončila 11. listopadu 1918 příměřím. V tento den se uctívá památka válečných veteránů. V tento den se uctívá památka válečných veteránů. 14.   
  • Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni Na flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. 
  •  Vlčí mák jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům. 
Den veteránů
Symbol dne veteránů
 
Znáte Legiovlak? Nádraží Přeštice je dvaatřicátou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Široké veřejnosti bude Legiovlak v Přešticích přístupný zdarma od úterý 8. až do neděle 13. listopadu. Ve všední dny od 8 do 16 hodin a o víkendu od 9 do 16 hodin. Od 15. listopadu pak bude v Nýrsku.
Zdroj: Wikipedie, irozhlas.cz, YouTube

2 komentáře:

  1. Hani Legiovlak jsme navštívili v roce 2018, kdy byl u nás několik dní při příležitostí 100. výročí Rumburské vzpoury. S vnukem, který se hodně zajímá o historii jsem tam byla dokonce dvakrát. Jinak ještě vím, 11.11. v 11 hodin, se načíná Svatomartinské víno a pečou se Svatomartinské husy. Přeji Ti krásné dny. Teď už nic pro nás...myslím to víno a husy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, to jsi hezky napsala. Rumburskou vzpouru znám a podle toho si tedy Rumburk pamatuji ☺. V těch zvycích se podle všeho spojily dvě tradice - jednak svatomartinské zvyky a pak konec světové války, vlastně podepsání příměří, protože válka okamžitě všude nekončila.
      My jsme si tedy na svatomartinské menu zašli a víno jsem měla taky, ale byl to svařák na náměstí. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Staříč - arboretum a krajinou k přehradě Olešná

Do miniarboreta, které založili manželé Ivana a Radek Holubovi ze Staříče, jsme nahlédli ZDE . To označení mini už tady není úplně namístě. ...