Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 15. ledna 2023

Čočková bramboračka se sušenými houbami

 

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i čočková a bramborová.

V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak.

Ingredience
  • 4 brambory
  • hrst sušených hub
  • 200 g červené čočky
  • 200 g drobnozrnné čočky
  • máslo
  • cibule
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • česnek
  • drcený kmín
  • bobkový list
  • sůl
  • sušená saturejka
  • majoránka
  • sušená saturejka 1 lžička

S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.

Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt“. Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.

Možná to bylo také tím, že byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Proto se přinášela často na stůl již ráno, aby dodala na dlouho energii mužům, ženám i dětem, kteří se pak vydávali pracovat celý den na pole.

Postup:
Sušené houby dejte do misky a zalijte je 200 ml vroucí vody. Nechte 10 minut odstát. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte pokrájenou mrkev a řapíkatý celer.
Zarestujte a pak přidejte nasekaný česnek a ještě krátce zarestujte společeně s drceným kmínem a bobkovými listy.
Když se koření a česnek rozvoní, zalijte 1,5 litrem vroucí vody a zamíchejte.
Do hrnce přidejte sušené houby i s nálevem a na kostky nakrájené brambory. Přisypte červenou i drobnozrnnou čočku, osolte, opepřete a dochuťte saturejkou. Vařte 15 minut.
Nakonec polévku dochuťte promnutou majoránkou a nasekaným libečkem.

https://cdn.administrace.tv/2022/08/07/hd/f9471380296741300f8521a8d04ebb1d.jpg

Složení polévky procházelo obměnami po celý rok. Zatímco na podzim a v zimě to byly spíše hutnější polévky luštěninové a zeleninové, v jarních měsících, kdy už zásoby docházely, se do polévek přidávaly první jarní bylinky a planě rostoucí zelené natě, které zároveň doplňovaly vitamíny a minerály, které člověk po zimě potřebuje.

Jak polévka pomáhá tělu

Makrobiotici, kteří mají polévku ve svém každodenním jídelníčku, ji velmi cení pro to, že organismus zahřívá, uvolní, dodá mu potřebnou energii a cenné minerální látky i vitamíny na celý den.

Dalším pozitivním přínosem je, že organismus zavodní a snědené množství polévky se započítává do celkového denního pitného režimu.

Lidské tělo ocení na polévce i to, že je teplá. Organismus lépe tráví potraviny, které nejsou studené.

Dobrou chuť!

Poznámka: Všimli jste si bílého talíře s polévkou a třeba si říkáte, že by se hodilo servírovat na lepší talíř? Kdysi byly tyto talíře rozšířené, vypadají obyčejně, ale v muzeu projevili zájem právě o takovou sadu starých talířů, pár kusů mi zůstalo. 

Zdroj: hradec.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Hani, u nás se podobným polévkám říká "husťačky", protože opravdu stačí kousek pečiva a člověk je sytý.
    Polévka je grunt a u podobných už není zapotřebí žádný špunt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, myslím, že husťačky do zimního období patří a v několika posledních letech pozoruji kolem sebe "návrat" k polévkám. Byly totiž doby, kdy zejména ženy polévku odmítaly a někdo pak to řešil tak, když ty nebudeš, ani já si polévku nedám. Dnes mohu říci, že mnozí jdou právě na polévku. 👍

      Vymazat
  2. Hanko, také občas dělám husté polévky a tenhle recept se mi líbí. Asi u nás brzo na stole bude 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fajn, Evi, třeba vám ta polévka zachutná, nebo budeš trochu improvizovat. 👍

      Vymazat
  3. Polévky máme skoro denně a občas obdobnou. Jen ty houby mě u vás nesednou ,nebo je Hanko při konzumaci vybereš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V prvé řadě, Marti, velká pochvala, protože jako jediná jsi na ty houby zareagovala. A je to pravda. My na houby nechodíme, tedy je ani nesušíme, já tradiční houby nejím, ale občas jen pár žampionů pod maso, to ano. Přítel je ze Šumavy, oni houby sbírali, ale tady si odvykl. Trochu sušených hub dostal od sestry, tak jsme to vařili napůl - já tedy bez hub. Ale vím, že spousta lidí miluje houby, tak jsem recept na blog dala.
      Děkuji a hlavně chválím ten postřeh. 😀

      Vymazat
  4. Hani, i u nás se polévky vaří hodně, hlavně v tomto období. Střídám jich celkem hodně, ale ráda přidám i tuto.
    Děkuji a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že právě taková hustá polévka je vhodná pro toto zimní období. Pořád se dá improvizovat.
      Tak přeji, Helenko, ať vám chutná a také přeji pohodové úterý. 👍

      Vymazat
  5. Ahoj Hani, já vařím polévky pořád, všichni je mají rádi. Střídám vždycky jednu masovou a po ní zase zeleninovou... Děkuju za inspiraci, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, my také polévky střídáme, zrovna dnes jsme udělali první velký nákup v novém roce a tak jsme nakoupili hrách, čočku, i žebro na polévku/y. Zeleninu také nezanedbáváme, máme květák i kedlubny na kedlubnové zelí.
      Děkuji a přeji, ať se daří. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...