Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 2. srpna 2023

Cuketový guláš s klobásou a další jídla z cuket

 

Dnes sáhneme po cuketě, někomu se jí možná na zahrádce hodně urodilo. Kdo nemá zahrádku, může si cukety koupit. Tak jsem to udělala já a vybrala si mladé cukety. Představte si, že počátky pěstování cuket a samozřejmě pak zpracování sahají až do doby sedmi tisíc let před naším letopočtem! To jsem se dočetla a těžko to ověříme. 
Je léto, můžeme vyzkoušet cuketový guláš s klobásou. A pokud si poslechnete audio, je tam více cuketových receptů. Například roláda i s postupem pečení na plechu nebo míchaná vajíčka s cuketou. Ten recept představuje kuchař p. Stupka a přidává řecký recept, kde základem je rýže a můžeme přidat olivy, zelené bylinky a samozřejmě cuketu. Připomene nám to třeba dovolenou v Řecku. 😎
Dobrá je i zapečená cuketa - vydlabaná a plněná masovou směsí, to doma dělávám. Zkrátka, kdo má zájem o jídla s použitím cuket a rád zkouší něco nového, zapne si poslech, jsou tam návody.
 
 
Náročnost snadné, Typ jídla oběd
Ingredience
  • 300g mladé cukety
  • 250 g žampiónů
  • česnek
  • 4 nožičky pikantní klobásy
  • 6 menších rajčat
  • 2 velké brambory
  • 2 chilli papričky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 velká cibule
  • polohrubá mouka
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • sůl
  • pepř

Cuketa pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.

Cuketám se také říká cukíny, oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.

https://img.primadoma.cz/w_2/1b/b8/column/1bb8a1a498ebd27dd480806a4b187be1_depositphotos_8889564_l-2015.jpg

Cukety jsou bohaté na některé vitamíny a minerální látky. Zajímavé jsou například obsahem vápníku, železa nebo hořčíku. Najdeme v nich také vitamín C, vitamín A a některé vitamíny ze skupiny B. Vzhledem k tomu, že má cuketa velmi nízkou kalorickou hodnotu, můžete si dopřát i větší porci jídla, kde bude tvořit jednu z hlavních ingrediencí.

Pozor! Hořká chuť prozradí nebezpečné toxiny.

Velmi dobré a zdraví prospěšné cukety se však mohou poměrně jednoduše proměnit v nebezpečnou až jedovatou potravinu. Přítomnost jedovatých toxinů prozradí výrazně hořká chuť. Ta může být buď v rámci celého plodu, ale například i pouze v části blíže ke stopce, odkud se bude dále šířit do zbývajících částí cukety. Předtím, než si tedy z cukety připravíte chutný pokrm, raději jí opatrně zkontrolujte, jestli není hořká. Pokud se totiž v cuketě budou vyskytovat toxické látky, může se to projevit nevolnostmi, průjmem, ale i závažnějšími obtížemi podle množství toxinů.

 
Celý postup je názorně předveden na videu.

Postup:
Ve velké pánvi rozpálíme sádlo na kterém podusíme do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli.
Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka asi 3 mm silná, přihodíme do pánve.
Papriky a papričky (třeba i feferony) nakrájíme na nudličky a přisypeme do pánve.
Žampiony očistíme, nožky odkrojíme a překrájíme na plátky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve.
Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině. Vyberte klobásu, která vám chutná.
Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená slupky.
Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme
Přidáme obě mleté papriky, zarestujeme, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut.
Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve, povaříme, dochutíme solí a pepřem.

Cuketa se v českých kuchyních objevila v 80. letech minulého století doslova v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále. 
Zdroj: hradec.rozhlas.cz, YouTube

14 komentářů:

  1. Hani, cukety mám vlastní a ráda je v kuchyni používám. Dělám polévku, nákyp, placičky s vločkami, grilovaná zelenina se bez nich taky neobejde. Moc ráda dělám ratatouille, což je vlastně tebou zmiňovaný guláš bez klobásy, mouky, sádla a jinak okořeněný.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já žasnu, co všechno s použitím cukety děláš! Nepochybuji, že to je dobré a zdravé, ale já bych s některým jídlem doma neuspěla.
      Děkuji za výčet jídel s cuketami a přeji příjemnou neděli, i když jsem dnes přišla v promočené bundě. 😀

      Vymazat
  2. Recept se mi líbí asi vyzkouším. Dneska jsem si přinesla cuketu z farmářského trhu, máme rádi cuketovou nádivku, takže už se těším. Měj se hezky, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ráda bych někdy váš farmářský trh viděla, znám tedy ten náš, ale srovnala bych tu nabídku zeleniny a potravin v hlavním městě. ☺
      S pozdravem "cuketám zdar" přeji pěkný zbytek neděle. 😀

      Vymazat
  3. Hani,díky za inspiraci.Cukety mi nosí syn,mají pěknou úrodu na zahradě a někdy už nevím,co s ní.Udělám guláš.
    Naštěstí manžel cuketu jí.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, pokud máš cukety od syna, dostaneš je čerstvé a asi mladé, na tom hodně záleží. Snad vám guláš bude chutnat, můžeš to ochutit podle své chuti. A dodatek, že to jí i manžel, je důležitý, přítel např. nejí syrové okurky. ☺
      Měj se dobře a hezký zbytek neděle přeji. 😀

      Vymazat
  4. Siamo nel pieno della stagione delle zucchine e continuiamo a mangiarle cucinate sempre in modo differenti.
    Grazie per le nuove ricette

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám Tě, Stephanie, cuketová sezóna vrcholí a ještě nějaký recept nabídnu.
      Děkuji a přeji pěkný srpen. 😊 🍀 🌞

      Vymazat
  5. Hani, já většinou cukety dostanu 😊
    A máme je rádi. Hodně dělám cuketové zelí. Dá se i buchta, na tu se chystám o víkendu. Polévky a i smažená, všechno mám vyzkoušené. Smazenou dělám málo, protože nerada obaluji😂 ale, když už, tak ji ani nesolim, není pak jak hubka 😁 Pozobávat ji pak, je dobrota😁
    Někde jsem četla recept na cuketovou hořčici, taky to může být zajímavé. Posílám pozdravy 😊🍀🌞 Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, vítám Tě zase po čase. ☺ Cuketové zelí nám chutná, buchty už téměř nepeču. Náš hodně zajímavých nápadů, určitě je výsledek dobré, tj. chutný. 😀
      Děkuji a také posílám pozdravy. 🍀

      Vymazat
  6. Hani, cukety máme rádi a připravuju z nich všechno možné, i tu hořčici jsem jednou dělala. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Ty jsi příkladný domácí typ, pro rodinu vše uděláš. 😊 🍀 🌞
      Přeji příjemný a úspěšný nový týden.

      Vymazat
  7. Fukcarinka - cuketu máme rádi na všechny způsoby,nejraději s těstovinami. Posypané sýrem,nejdříve však cuketu na proužky odkrajim škrabkou na brambory- pruhy, zpenim na oleji cibuli,česnek pokrajeny na tenké plátky, pridám na pánev k cibuli proužky cukety a opecu.Koreni pepř,sůl,tymián a kari, zakapnu sójovou omáčkou a tuto směs zjemnim kouskem másla,promícháme a navrším na uvařené těstoviny,posypu sýrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů, to mě zaujalo, to musí být dobré. Těstoviny máme rádi a s tím sýrem ... tohle vyzkouším, až koupím cuketu. Možná by to šlo i zapéct v misce simax, i s těmi těstovinami. Moc děkuji za recept a nápad. 😊

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 202. schůzka: Praha, defenestrace pořadové číslo 1.

 „30. dne měsíce července Léta Páně 1419 purkmistr a někteří konšelé Nového Města s podrychtářem, nepřátelé přijímání z kalicha, od obecnéh...