Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 9. listopadu 2023

5 receptů na svatomartinské rohlíčky

 

Ten čas neuvěřitelně letí. Ještě nedávno jsme si užívali babího léta a už to podle lidových tradic "straší sněhem". Doufám, že si tam toho "koně" pořádně přivážou. 11. listopadu si připomínáme svátek svatého Martina, který patří mezi nejoblíbenější světce. Díky svým slavným skutkům se stal jedním z prvních „nemučedníků“, které církev prohlásila za svaté, a dnes je známý hlavně jako patron kněžích, vojáků, jezdců, koní, podkovářů, vinařů, žebráků, domácích zvířat a úrody.

Svatomartinské rohlíčky se v minulosti připravovaly ze žitné nebo pšeničné mouky, vázaly se do tvaru zahnutého válečku a plnily se tím, co bylo zrovna dostupné. Mohla to být třeba hrušková nebo švestková povidla, ale také ořechy, mák, perník, tvaroh nebo dokonce mrkev. Děvčata pak jimi obdarovávala své milé a rohlíky se rozdávaly také čeledi, která opouštěla službu.

Na různých místech si pak svatomartinské rohlíčky získaly řadu lidových názvů. Říkalo se jim třeba martiny, martinské podkovy, rohy, roháče, vandrovnice nebo zahýbáky. Někteří si přitom jejich označení spojují se slavnostmi Bakcha, což byl bůh vína a opilství se dvěma růžky na hlavě, které údajně pekaře inspirovaly k výrobě podobného pečiva. Podle jiných mají martinské rohlíčky připomínat starověký roh k pití nebo rohy býka, který byl obětován bohům či svatému Martinovi.

Svatý Martin loni v Ostravě na Masarykově náměstí.
______________________________________

1. Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Pokud si chcete připravit klasický recept na svatomartinské rohlíčky, určitě vyzkoušejte nekynutou variantu s ořechovou náplní, která dokáže uspokojit téměř všechny mlsné jazýčky. Abyste si mohli upéct nekynuté svatomartinské ořechové rohlíčky, budete potřebovat dvě sady ingrediencí, konkrétně na přípravu těsta a poté na přípravu náplně.

Vybrala jsem video s p. Paulusem, který hezky vysvětluje, má příjemné vystupování a dodám, že jeho recept je na množství 10-15 rohlíčků podle velikosti. On to dělá z polovičního množství mouky než je v receptu pod videem.
 

Těsto:

  • 450 gramů hladké mouky,
  • 250 gramů másla,
  • 150 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 2 lžíce cukru moučka,
  • 4 žloutky,
  • špetka soli,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.

Ořechová náplň:

  • 175 gramů vlašských ořechů,
  • 125 gramů cukru moučka,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 2 bílky.

Pokud máte rádi svatomartinské rohlíčky nekynuté, čeká vás poměrně jednoduchá práce. V misce si nejprve smíchejte mouku, na kostky nakrájené máslo, smetanu, cukr, žloutky a sůl. Z těchto surovin pak zpracujte těsto, které bude nelepivé a bude pěkně držet. Toho docílíte hnětením rukou, ale můžete využít také kuchyňský robot. Jakmile bude hotovo, zabalte těsto do folie a nechte jej v lednici půl hodiny odpočívat.

Mezitím se pusťte do přípravy náplně. Do misky vložte namleté ořechy, cukr, vanilkový extrakt a bílky. Vše smíchejte dohromady, aby vám vznikla jednolitá lepivá hmota. Odpočaté těsto si pak rozdělte na pět dílů, které vytvarujete do podoby koule. Každou z nich následně rozválejte tak, aby bylo těsto tlusté zhruba 3 milimetry. Snažte se přitom zachovat kulatý tvar, který pak nožem rozdělíte na 6 stejně velkých trojúhelníků.

Do každého trojúhelníčku (na základnu) pak vložte trochu náplně, stěny potřete trochou rozšlehaného vajíčka, těsto srolujte a ohněte do tvaru rohlíčku (půlměsíce). Jeho okraje nezapomeňte stisknout mezi prsty, aby se těsto na koncích nerozlepovalo. Jednotlivé svatomartinské rohlíčky pak položte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a potřete je vajíčkem. Poté je pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba po dobu 15 minut. Až budou hotové, posypte je cukrem.

____________________________

2. Kynuté svatomartinské rohlíčky
 

      
 
Šéfkuchař R. Paulus je na videu peče z plundrového těsta. 🥐 V jeho video návodu uvidíte, jak těsto správně zpracovat, nakrájet i jak z něj překvapivě snadno vytvarovat úhledné rohlíčky plněné makovo-ořechovou náplní (tu se nebojte vyměnit třeba i za povidla, pokud je máte raději). K tomu všemu vám bude stačit jen hodina na kynutí a zhruba 30 minut k pečení. 
Kdo by chtěl plundrové těsto zkusit, sledujte video, ale tam je spotřeba másla 400 g - recept je na máslové croissanty: 
Suroviny: - 400 g másla - 180 g plnotučného mléka - 180 g vody - ½ kostky (21 g) čerstvého droždí - 600 g hladké mouky + na pomoučnění - 60 g krupicového cukru - 12 g soli
Na rohlíčky by stačila poloviční dávka všech surovin. 
 
_______________________________________

Byli byste raději, kdyby byly vaše svatomartinské rohlíčky kynuté, protože zkrátka milujete chuť a vůni kynutého těsta? Žádný problém! Záleží pak jen na vás, zda je dochutíte klasickou ořechovou náplní (v našem případě s trochou rumu), nebo zvolíte třeba sladká povidla.

Těsto:
  • 350 gramů hladké mouky,
  • 50 gramů cukru krupice,
  • 90 gramů másla,
  • 200 mililitrů mléka,
  • 20 gramů droždí,
  • 1 lžíce vanilkového cukru,
  • 2 žloutky,
  • špetka soli,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.
Ořechová náplň:
  • 200 gramů vlašských ořechů,
  • 150 gramů cukru moučka,
  • ½ lžičky skořice,
  • 1 lžíce rumu,
  • 1 bílek.

Abyste si připravili ty nejlepší svatomartinské kynuté rohlíčky, nejprve vložte do mísy mouku, cukr a sůl. Vše společně promíchejte, uprostřed vytvořte důlek a do něj přidejte dvě třetiny vlažného mléka spolu s rozdrobeným droždím. Tyto ingredience pak promíchejte s troškou mouky, aby vzniklo velice řídké těstíčko, mísu zakryjte potravinářskou folií nebo třeba ubrouskem a nechte vše zhruba 25 až 30 minut odpočívat.

Jakmile kvásek vzejde, přidejte do něj zbylé mléko, rozpuštěné zchladlé máslo, žloutky a vanilkový cukr. Pomocí mixéru s hnětacím hákem připravte těsto, které bude krásně hladké. Potřebovat k tomu budete zhruba 10 až 15 minut. Když bude hotové, nechtě ho zhruba hodinu a půl kynout. Mezitím si připravte ořechovou náplň, a to tak, že smícháte mleté ořechy s cukrem, skořicí, rumem a jedním bílkem, takže vám vznikne lepivá hmota. 

Vykynuté těsto pak rozdělte na 4 díly, z nichž každý rozválíte na tenkou placku a rozdělíte na 6 trojúhelníčků. Každý pak ještě pomocí válečku mírně protáhněte do délky a naneste na něj trochu ořechové náplně, ale ne úplně do kraje. Následně rohlíčky opatrně smotejte a vložte na vymazaný či pečicím papírem vyložený plech. Nechte je ještě 20 minut kynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba po dobu 15 minut (dozlatova). Poté je ozdobte cukrem. 

__________________________

3. Svatomartinské rohlíčky ze zakysané smetany

Chcete-li recept nějakým způsobem ozvláštnit, vyzkoušet můžete svatomartinské rohlíčky se zakysanou smetanou, které se vám budou doslova rozplývat na jazyku. K nim se pak bude hodit i výborná tvarohová náplň do svatomartinských rohlíčků, ale fantazii se samozřejmě meze nekladou, takže je může doplnit také náplní ořechovou, makovou nebo třeba jablečnou. 

   

Těsto:
  • 400 gramů hladké mouky,
  • 250 gramů másla,
  • 1 kelímek zakysané smetany,
  • 1 sáček vanilkového cukru,
  • špetka soli,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.
Tvarohová náplň:
  • 1 kostka tvarohu,
  • 1 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 lžíce cukru krupice,
  • rozinky,
  • mléko.

V míse si nejprve smíchejte mouku, změklé máslo nakrájené na kostky, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a špetku soli. Z těchto surovin vypracujte hladké těsto, které pak zabalíte do folie a necháte v lednici zhruba 30 minut uležet. Mezitím si připravte náplň, a to tak, že tvaroh smícháte s vajíčkem, cukrem, vanilkovým cukrem a rumem, načež přidáte také rozinky (a dle potřeby trochu mléka).

Odpočaté těsto si pak rozdělte na tři díly, z nichž vytvarujete koule, které na pomoučené ploše rozválíte na zhruba 2 až 3 milimetry silnou kulatou placku. Tu jako koláč rozdělte na 8 stejných dílů. Na okraj trojúhelníku pak dejte trochu tvarohové náplně, jeho delší strany potřete rozšlehaným vajíčkem a rohlíčky opatrně zarolujte. Poté je vytvarujte do tvaru půlměsíce a zpevněte konce, aby náplň při pečení nevytekla ven.

Hotové rohlíčky vložte na plech, který bude vymazaný nebo vyložený pečicím papírem, a potřete je rozšlehaným vajíčkem. Poté plech dejte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte rohlíčky zhruba po dobu 20 minut, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu. Když je pak vytáhnete, posypte svatomartinské rohlíčky s tvarohem ještě trochou moučkového cukru.

____________________________

4. Svatomartinské rohlíčky z listového těsta
 

  

Hledáte na svatomartinské rohlíčky recept, který bude velice jednoduchý a nebudete tak muset trávit čas přípravou těsta? V tom případě zkuste použít těsto listové, které zakoupíte v každém supermarketu. To pak můžete doplnit o jakoukoliv z výše popsaných náplní, ať už jde o mák, tvaroh, ořechy nebo třeba povidla. Skvělé jsou ovšem i rychlé svatomartinské rohlíčky s jablky či s pudinkem.

Jablečná náplň:
  • 2 jablka,
  • 40 gramů vlašských ořechů,
  • 2–4 lžičky třtinového cukru,
  • trocha skořice,
  • vajíčko na potření.

Listové těsto si nejprve rozválejte na kruhový plát silný 3 milimetry. Nakrájejte ho na větší trojúhelníky a na každý z nich vložte trochu náplně. Tu vytvoříte tak, že smícháte nastrouhaná jablka s cukrem (dle chuti), mletými vlašskými ořechy a trochou skořice (vše můžete mírně podusit). Každý trojúhelník pak srolujte, vytvarujte do podoby rohlíčku a na krajích trochu smáčkněte. Poté vložte rohlíčky na plech, potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova na 180 °C.

Maková náplň:

  • 100 gramů mletého máku,
  • 100 mililitrů mléka (teplého),
  • 1–2 lžíce cukru moučka,
  • 1 lžíce perníkového koření,
  • 1 lžíce rumu.

Do mísy nejprve vložte mouku, na kostky nakrájené změklé máslo, jogurt a špetku soli. Vše pak smíchejte, až vám vznikne jednolité těsto, které dáte zhruba na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím si nachystejte náplň, a to tak, že v misce smícháte mák s rumem, cukrem, perníkovým kořením a teplým mlékem.

Po vyndání z lednice těsto rozdělte na tři stejné části, z nichž vytvarujete koule. Ty pak rozválejte do kruhu a nakrájejte je na souměrné trojúhelníčky. Na každý z nich k základně trojúhelníku naneste lžičku náplně a rohlíček zarolujte. Pokud chcete, aby náplň vyčuhovala ven, nechte okraje otevřené. Pokud ne, uberte trochu s náplní a okraje rohlíčků smáčkněte.

Všechny připravené rohlíčky postupně vkládejte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem, lehce pocukrujte a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Tam je nechte péct asi 10–15 minut, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu. 

Není každý na sladké a tak mě napadlo zařadit i netradiční slanou variantu rohlíčků z listového těsta, šunka, sýr, kečup, vejce... co máte, mohou být malé i větší. 

_____________________________

5. Svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta

Velice oblíbené jsou také tvarohové svatomartinské rohlíčky, které jsou po upečení krásně nadýchané a vláčné. Skvěle se do nich proto hodí povidlová náplň, ale opět je můžete připravit na mnoho různých způsobů.

Těsto:

  • 300 gramů hladké mouky,
  • 70 gramů cukru krupice,
  • 250 gramů tučného tvarohu,
  • 1 Hera,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 1 žloutek,
  • 1 bílek,
  • vajíčko na potření,
  • cukr na ozdobu.
Náplň:
  • švestková povidla.
  •  
    Maková náplň: v misce smícháte mák s rumem, cukrem, perníkovým kořením a teplým mlékem.
  • 100 gramů mletého máku,
  • 100 mililitrů mléka (teplého),
  • 1–2 lžíce cukru moučka,
  • 1 lžíce perníkového koření,
  • 1 lžíce rumu.

Pokud si chcete připravit tvarohové svatomartinské rohlíčky s povidly, v míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Poté přidejte tvaroh, Heru a žloutek a všechno důkladně rukama uhnětejte, aby vzniklo hladké těsto, které necháte chvíli odpočinout. To pak rozdělte na dvě části, z nichž vyválíte tenké kruhové placky a rozdělíte je na 8 stejných trojúhelníčků.

Každý trojúhelníček pak naplňte povidly (v místě základny) a těsto srolujte. Následně každý rohlíček ještě ohněte tak, aby vznikl půlměsíc, a rohy můžete trochu smáčknout. Všechny pak vyskládejte na připravený vymazaný plech (nebo vyložený pečicím papírem), zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat. Troubu si pak předehřejte na 170 °C, rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte je zhruba 20–25 minut dozlatova. Po vyjmutí je nechte trochu vychladnout a podávejte posypané cukrem. 

Zdroj: radimejak.cz, internet

6 komentářů:

  1. Takový domácí svatomartinský rohlíček by nebyl marný,ale u nás se péct dlouho nebude. Raději mám své "nové koleno", když zátěž,tak při pravidelném cvičení.Hani,přeji pohodový víkend 🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, máš pravdu, na prvním místě je zdraví a přeji, aby nové koleno fungovalo na 1*. Rohlíčky si můžeme upéci kdykoli.
      Přeji úspěšný lázeňský pobyt. ☺

      Vymazat
  2. Samé dobroty,nějaký recept si opíšu.Loni jsem pekla s oříškovou náplní a letos budu sýrové rohlíčky,včera mi dala recept sestra.O víkendu jsem pozvaní na oběd k synovi a tak sladké určitě bude.
    Hani,díky a měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, Jituš, že jste si oběda užili a rohlíčky jsou pečivem, které si můžeme upéci během celého roku. Dá se zvolit i náplň naslano.
      Přeji příjemně prožitou neděli. ☺

      Vymazat
  3. Musím se podívat, podle jakého receptu je vlastně peču :o)
    Ale těsto se zakysanou smetanou nebo tvarohem je moc dobré a dá se využít i když nebude Martina :o)
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to těsto (jak píšeš), je výhodné tím, že má celoroční platnost a nemusí se dělat zrovna na Martina.
      Přeji příjemný nedělní večer. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...