Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 21. března 2024

Přivítejme jaro u rybníků v Poodří i s volavkami

Ať je to astronomicky jak chce, když přijde 21. 3., máme zafixováno, že přichází jaro a my se konečně můžeme zase  těšit na hřejivé dny plné slunce. Pokud se u vás podle tradic vynáší Morena (bohyně zimy a zimního slunovratu), tak už je jistě vynesena a voda ji odplavila. Snad z tohoto příspěvku to jaro zavoní. Kde je pro vás začátek jara nejkrásnější?

Nacházíme se v místě pověsti o propadlém mlýně. U Studénky je několik rybníků, které na sebe navazují a celá oblast je nazvána Poodří, kde velmi zdatně meandruje řeka, která jako jedna ze tří našich řek odvádí vody z našeho území do moře - konkrétně Odra ústí do Baltského moře. 

 
Chráněná krajinná oblast Poodří je na rozloze 81,5 km². 
  • niva řeky Odry a jejích přítoků
  • luční aluviální porosty, lužní les se zastoupením dřevin
  • stará ramena vodních toků, trvalé i periodické tůně
  • druhově pestrá flora i fauna, tahové zastávky vodních ptáků
  • přirozené říční procesy meandrujících toků (Wikipedie)
  
U Studénky je každoročně záplava sněženek. 
 
  
Letos na začátku března už i petrklíče kvetou. Já vím, je to prvosenka jarní.
 
  
  
Sasanka hajní. 
 
  
Kotvice je přírodní rezervace poblíž Studénky v okr. Nový Jičín pod Správou CHKO Poodří. Rezervaci tvoří rybníky Nový rybník a Kotvice s přilehlým okolím - je to na mapě.
 
Značka zeleného dalekohledu na mapě označuje místo ptačí pozorovatelny.

   
U Kotvice je sněženek opravdu požehnaně. 
 
   
Je to vytrvalá pozemní bylina s cibulemi.
 
  
Kde můžeme vidět volavku popelavou na hnízdě? U rybníků v Poodří. 
 
  
Hnízda volavek u Kotvice. Je to velký brodivý pták, který se  živí zejména rybami. Hnízdí většinou v koloniích na stromech, po řadu let na stejném místě. Jen zcela výjimečně zahnízdí v nižších keřích nebo dokonce v rákosí. Na inkubaci vajíček, kterých se ve hnízdě během března či dubna objevuje 2 až 5, i na péči o mláďata se podílejí oba rodiče.
Volavka popelavá dorůstá 84–102 cm, v rozpětí křídel měří 155–175 cm a dosahuje hmotnosti mezi 1–2 kg. Jejím nejnápadnějším znakem je dlouhý štíhlý krk a dlouhé končetiny, které ji umožňují pohybovat se i ve větších hloubkách.

 

  
Lesní porost u Kotvice.
 
   
Rybník Kotvice je z velké části vypuštěný a nabízí útočiště vodnímu ptactvu. 
 
  
Bývalý mlýnský náhon u Kotvice.
 
  
Sýkora koňadra. 
 
  
Sasanka hajní.
 
  
Mlýnský náhon. 
 
  
Na vypuštěném rybníku Kotvice jsou kachny a čejky chocholaté.

  

  
U řeky Odry. 
 
  
Rybník Pod Fojty a husa velká. 
 
  
Rybník Fojtovka. 
 
Rybník Velký Svárov. 
 
  
Tahle řeka ústí do moře - Odra. 
 
  
Fialka (violka vonná) patří k vůbec nejstarším používaným léčivým bylinám, její vůní se léčily bolest hlavy, nespavost a návaly vzteku, bývala účinným afrodiziakem pro ženy, dnes se využívá především jako podpůrný lék proti kašli, revmatismu či stresu.
 
  
Svárov je dvojrybník - Malý a Velký. 
 
  
U Odry už kvete blatouch bahenní. 
 
  
Víte, že prvosenka je léčivá rostlina? Čaj z květů byl používán k posílení nervů a proti kašli. Prvosenka se běžně používá proti bronchitidě, zánětu plic, chřipce, revmatickým bolestem, atd. V homeopatii se rostlina používá při onemocnění ledvin a neuralgiích.
 
  
Betonový můstek s letopočtem, podkovou a dobovými mincemi. 
 
   
U řeky Odry. 
 
  
Tato řeka tvoří v krajině, kterou protéká, četné meandry. Tady je hezky viditelná zákruta řeky. 
 
Páchník hnědý je brouk délky kolem 30 mm. Samice kladou kolem 30 vajíček do dutin starších listnatých stromů (duby, buky, lípy, jilmy a další). Vylíhlé larvy zde prodělávají 3–4letý vývojový cyklus a před zakuklením měří až 10 cm. Dospělý brouk posedává ve slunečných dnech na kmenech stromů a vydává charakteristický zápach (staré kůže), který mu dal české rodové jméno. Živí se odumřelou dřevní hmotou. Vykazuje především soumračnou či večerní aktivitu. Létat dokáže jen na krátké vzdálenosti.
Petřvaldík je část obce Petřvald v okrese Nový Jičín. Býval zde mlýn, ke kterému vedl vodní náhon.
 
   
Řeka Odra a vesnice Petřvaldík. Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé.
 
  
Rameno potoka Bílovka a činnost bobra.
 Všem přeji krásné jaro! 🌷 🍀 🌼

14 komentářů:

  1. Hanko, krásně jsem se s tebou prošla na místech, která neznám. Fotky jsou moc hezké, sněženek je opravdu velká úroda a volavky jsem volně v přírodě ještě neviděla. Měj se hezky, zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuju... Od vás to jsou místa vzdálená, ale jistě máte něco podobného blíž. Letos jsem viděla snad nejvíce sněženek v životě a volavky také takhle poprvé. Ve městě moc ptáků není, to se musí vyjet a Poodří je toho důkazem. 👍
      Také posílám pozdrav a přání pohodové neděle. ☺

      Vymazat
  2. Hani, krásné fotky👍👍 a já se díky nim prošla v krásné, časně jarní přírodě.
    Volavky v přírodě jsem viděla poprvé v roce 2002, kdy jsme po povodních jeli k sestřenici do Litoměřic a na polích před městem, která byla podmáčená a mnohdy ještě plná vody, byly volavky. Pro mně naprosté zjevení. Pak jsem měla ještě štěstí u Novozámeckého rybníka, který je vyhlášenou ptačí rezervací.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, vy hodně cestujete, pak je možné vidět víc, než obvykle. Ty záplavy změnily některá místa a třeba tady se hodně rozmnožilo jmelí. Volavky možná nejsou až tak vzácné, my občas projíždíme kolem Těrlické přehrady a jen z hráze občas volavku zahlédnu. Tak počítám, že jich tam bude víc. A Poodří je CHKO, takže tam mají klid, i když dost turistů ta místa navštěvuje.
      Přeji Ti klidnou neděli. 👍

      Vymazat
  3. To jsou moc krásná místa. Tam by se mi, coby milovnici přírody, opravdu moc líbilo. Škoda, že je to tak daleko a teď se k cestování od nás dál, už nedostanu. Sama bych ani tak daleko nejela a manžel už nemůže kvůli zdravotním problémům. Nemůžu vidět vše a tak děkuji za hezké fotografie, kde se můžu tou nádherou potěšit. Přeji Ti krásné jarní dny v pohodě a hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, věřím, že pro Tebe by to Poodří bylo lákavé. Je pravda, že je to daleko, ale u vás je podle fotografií také krásně, tak je dobře, že si to můžeme vynahradit jinde a na blozích se jen podívat na fotografie. 👍
      Přeji i Tobě krásné jaro a hlavně přeji zdraví. ☺

      Vymazat
  4. Moc hezký příspěvek, Hani! Hotová oslava jara! Krásné fotky!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, jsem moc ráda, že se Ti můj jarní příspěvek líbí. 👍
      Také zdravím a přeji neděli jak vyšitou. ☺

      Vymazat
  5. Hani,krásné jarní fotografie.Pro mě je jaro,když začnou kvést petrklíče.Mám to tak od děství.Zatím nevykvetly.Zítra se tam zase pojedeme podívat.Nejsou ani fialky.
    Volavek máme v okolí rybníků hodně,ale na hnízdě jsem ji ještě neviděla.
    Měj hezký den i víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, Ty to dovedeš posoudit, když pravidelně vyjíždíte do přírody a podle fotografií vidím, jak krásná místa navštěvujete. No aby ne, když jste v Českém ráji, to si ani představit neumím. ☺ Máte tam všechno, a my tady plesáme nad pár petrklíči!! ☺ ☺ ☺
      Ať se daří a také počasí aby přálo. 👍

      Vymazat
  6. Hani moc Tě po delší době zdravím. To jsou moc hezké jarní fotografie, obdivuju hlavně volavky. Petrklíčů je u nás plno, už jsem byla sbírat a ještě půjdu, pomáhají mě na moje věčně nemocné průdušky. Měj se dobře a ahoj, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, vítám Tě po delším čase. Děkuji za pochvalu příspěvku. Ty volavky jsou opravdu vzácné, u vás je petrklíčů plno, u nás až tak ne, občas člověk na nějaký jejich výskyt narazí, ale plné louky to nejsou.
      Přeji, aby ty nasušené bylinky Tvým průduškám pomohly a byla jsi spokojená a hlavně - zdravá! 👍

      Vymazat
  7. Pořád říkám jak je u nás krásně. Moc hezké jarní fotografie Hanko, tak ať nám to jaro už vydrží. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásná věta, Marti!! 👍 Moc děkuju, je v tom kus pravdy a člověk nemusí kolikrát jezdit příliš daleko, jen se musí umět dívat a jak se říká - těšit se z maličkostí. Také děkuji za pochvalu fotografií a přeji hodně jarní pohody. ☺♥

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 172. schůzka: Cesta Jana Husa na kazatelnu

 „Mistr Jan Hus, narozen v Husinci, městečku náleževším tehdáž dílem službou ke královskému hradu Husi, dílem přímo ke komoře královské, p...