Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 2. února 2021

Příběhy slavných značek: OP Prostějov

Že se městem módy stane právě Prostějov, nebyla náhoda. Prostějov byl kolébkou textilního průmyslu vždy. Než vstoupil na scénu oděvní gigant OP Prostějov, měli hlavní slovo dva oděvní rivalové – Rolný a Nehera.

František Rolný pracoval mnoho let pro krejčovskou firmu Mandl. Přešíval uniformy a staré šaty. Postupně se osamostatňoval a získával i objednávky z ciziny. Krejčovská dílna se těsně před koncem 19. století změnila v podnik a František Rolný se stal prvním prostějovským „konfekcionářem“ české národnosti a nežidovského vyznání. Během krátké doby získal dvanáct tovaryšů a šest učňů, kterým kromě práce poskytoval také byt a stravu.

Druhý Baťa

Po jeho smrti uchopila otěže podniku jeho manželka Františka, které vypomáhal Rolného syn Arnošt. Když vypukla první světová válka, musel Arnošt na frontu, a tak vedení firmy bylo opět na matce. Ta se otáčela statečně. Podnik udržela díky státním zakázkám na šití uniforem. Po návratu z bojiště se Arnošt postavil do čela podniku a začal vyrábět kvalitní pánské i chlapecké oděvy ve třech velikostech, patnácti barvách a několika střizích za přijatelnou cenu: od sportovních a vycházkových až po klasické společenské obleky.
Jeho velkým inspirátorem byl Baťův zlínský podnik. Ve 30. letech zahájili oba podnikatelé společnou reklamní kampaň pod heslem „Obuv Baťa, oděv Rolný“ či „Baťa obouvá – Rolný obléká“.

Oděvní rival Nehera

Největším konkurentem a rivalem Arnošta Rolného byl prostějovský oděvník Jan Nehera. Ten se ve svých třiadvaceti letech rozhodl založit v Prostějově konfekční firmu. A protože šlo o vychytralého podnikatele, dovedl šikovně využít – nebo i zneužít – každou skulinku v mzdovém sazebníku a daňovém systému. Na rozdíl od konzervativního Arnošta Rolného zkoušel stále nové a nové podnikatelské postupy. Ať to byly množstevní slevy nebo pokuty za pozdní zaplacení, ke kterým přistoupil poté, co se sám vytrestal poskytováním úvěrů.

Svůj podnik pojmenoval Nehera – oděvní služba. Po Baťově vzoru jako jeden z prvních zavedl v Prostějově v roce 1934 pásovou výrobu konfekce. Pro své plány musel zakoupit nové tovární budovy a vybavit je potřebnými stroji. Ty ovšem nenakupoval jen tak, ale jezdil se svým technikem po Jižní Americe, Anglii, Belgii a Rusku, navštěvoval různé závody s pásovou výrobou a učil se, co je vše potřeba. Jeho nejpoužívanější slogan hlásal do světa, že „Nehera šije šaty dobře“.

Dva kohouti na dvorku

Oba podnikatelé nejen utěšeně rozmnožovali vlastní majetek, ale mysleli i na ty, kteří pro ně pracovali. Stejně jako Baťa měly firmy Rolný a Nehera například vlastní učňovskou školu a svým zaměstnancům poskytovaly byty, závodního lékaře, pojištění, penzi a další sociální zajištění.
Přesto šlo o největší konkurenty v oděvním průmyslu té doby. Vzájemně si přetahovali zaměstnance, jeden druhého žalovali kvůli klamavé reklamě, neustále mezi sebou soupeřili o prvenství a postavení na trhu.

A protože se za nic na světě nemohli shodnout, vedení obou firem sjednalo ujednání u Krajského soudu v Olomouci o tom, že na sebe nebudou v podnikání nijak útočit a že ani jedna z firem nebude ve své reklamě používat heslo „Největší továrna na oděvy“. Ale ani to nezabránilo vzájemným tahanicím, osočování a žalobám. Ale ať už byl konkurenční boj obou rivalů jakýkoli, oba byli hodni úcty. Oba vybudovali světově proslulé podniky. Doba ale dospěla do fáze, kdy už nebyl čas na plané spory. Nikdo si nemohl být jistý, jak bude probíhat další vývoj v Evropě a co všechno s sebou přinese druhá světová válka.

Desítky let byl Oděvní podnik Prostějov synonymem módy. Oblékal olympioniky, politiky i posádky aerolinek. (Foto Sludge D.)
Nástupový oděv pro muže na ZOH Turín (foto Národní muzeum)
Nástupový oděv pro ženy na LOH Athény (foto Národní muzeum)
Nejznámější výrobce dámské a pánské konfekce však dopadl neslavně. Neustál polistopadové změny. (foto Tomáš Adamec)
V roce 2010 skončil v konkurzu s dluhem přes 1,5 miliard Kč. (foto Výkumné centrum průmyslového dědictví)
Tak vypadaly dlouhé řady obleků v největší podnikové prodejně. (foto Tomáš Adamec)
Balicí automat je již minulostí. (foto Tomáš Adamec)
Malou Paříž vymazalo z mapy dlouholeté tunelování a záplava levného asijského zboží. Bývalou továrnu čekala v r. 2014 demolice. (foto Radoslav Řezníček)

Účinkuje: Jan Kovařík
Připravili: Jitka Škápíková, Světlana Lavičková

Autor filmu (Youtube) měl jistě k OP osobní vztah, proto se snažil tak důkladně vše dokumentovat. Tak to berme a omluvme i horší kvalitu filmu. 

 
Co dodat .... smutné. 

 

13 komentářů:

  1. Dobré je Hanička, že si to všetko spomenula! Dnes sa kupuje a predáva hlavne dovezený tovar, u nás je výroba skoro celkom zrušená. Obchody sú teraz vďaka korone pozatvárané, takže nakupovať sa dá iba cez internet... Ako dlho to potrvá ... je toho na nás až priveľa. Pá moja 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Vierko, levné zboží z Asie a vytunelování vedlo ke krachu toho podniku. ... Také občas něco koupím přes internet, nejen v době korony. Měj se hezky. ☺

      Vymazat
    2. Ja som teraz dosť často musela riešiť objednávky cez internet, zatiaľ je to v pohode, nik ma nedobehol a objednaný tovar mi prišiel v poriadku a načas. Ale topánky, sa takto kupovať nedadjú.
      Inak, šupla som tú moju NEslávnu morzeovku do konceptov, tak som zvedavá ako sa to prejaví na iných blogoch. U Teba však tá morzeovka "svieti" stále ...
      Čo sa týka blogu Diviznačka, tak skús k nej zájsť z môjho blogu (u mňa to funguje) a ulož si ju potom do rubriky "Kam nahlížím" - ten pôvodný odkaz odstráň. Snáď Ti to potom bude fungovať. Ale teraz som to skúšala a po kliknutí z Tvojej stránky sa na jej blog prenesiem a články tam má. Tak neviem. Pá. 🌞

      Vymazat
    3. Vierko, díky za odpověď. Teď jsem byla na Tvém blogu a zajímavé, Morseovka tam není, ale můj komentář je tu stále, nechápu.... Jinak k Diviznačce se dostanu od sebe, ale bude vždy bez článků. Tam je taky zádrhel. ... Je dobře, že se Ti daří nákupy přes internet, u nás to také funguje a já jsem už koupila i boty. Oblečení nebo boty vyzkouším a když to nesedí, pošlu zpátky a vždy mi peníze vrátili. Pokud je to solidní firma, vždy to funguje. Měj se a zase někdy. ☺

      Vymazat
  2. OP Prostějov jsem znala hlavně za socialismu, ta značka snad byla na všem. A byla kvalitní. Všechno z té doby zůstalo, jako po prvním použití. To se o dnešních výrobcích říci nedá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, výrobky z OP Prostějov byly kvalitní a je škoda, že to tak dopadlo. Tahle továrna oblékala tisíce, asi spíš milióny lidí.

      Vymazat
  3. Tento podnik dával práci lidem z širokého okolí a práci všech různých profesí. Pracovalo tam 20 tisíc lidí.Vzpomínám, když v půlce šedesátých let tam vypukl požár. Bylo to něco děsivého. Sledovali jsme to z okna školy. Co je tam dnes? Bylo několik verzí, ale nevím, která zvítězila. Jedna říkala, že tam bude výstaviště, jiná, že tam postaví jinou továrnu. Myslím, že je to zatím v řešení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji za info a vzpomínku. To byla asi největší továrna v širokém okolí a oblékala "celou" republiku. ☺

      Vymazat
  4. Ahoj Hani, tak jsem se poptala a tady je odpověď.
    Jsou tam sklady. Smutný konec slavného OP. Pracovali tam oba moji rodiče.

    www.vgpparks.eu/cs/properties/czech-republic/vgp-park-prostejov/?
    fbclid=IwAR1rBuQmTBSJpKI2mz3fmhfchCnsLKfLCgXNozH0bSKv9igpddSDI5xlRL4

    Pokud máš FB, zde je odkaz s odpověďmi:
    https://www.facebook.com/groups/754227844650087/permalink/5112640695475425/?comment_id=5114409668631861&notif_id=1612556976832704&notif_t=group_comment&ref=notif

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Remi, za ochotu a čas. Podívám se na to, ale FB nemám. Dík, ☺

      Vymazat
  5. Poutavé vyprávění, snaha být nej se promítlo ve zdraví podnikatelů. Škoda OP Prostějov a Makyty Púchov, byla to záruka kvality a elegance. Těch šatů, kostýmů, kabátů, bund a také obleků, vždy kvalitní. Dnes aby jeden pohledal.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výstižně jsi to napsala, Marti. Škoda takových podniků a výrobců, byla to kvalitní výroba, bohužel, vše padlo a je to jen historie. ☺

      Vymazat
  6. Oba pánové dávali práci i krejčím, kteří pro ně šili doma. Můj tchán pro ně šil. Je škoda, že to naše nová garnitúra porevolučních vládců beztrestně nechala rozkrást. Jen těch švadlen co v OP přišlo o práci.Materiály v té době sice nebyly na světové úrovni (tesil), ale práce byla perfektně odvedená.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Jablunkovské šance - unikát, o němž se moc neví

  V minulém článku jsem trochu představila Jablunkovský průsmyk , který většina lidí zná jako místo, kterým projížděla vlakem či autem na Sl...