Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 5. února 2021

Toulky českou minulostí: 5. schůzka: Nejstarší zemědělci – první revoluce dějin

Konečně začali lidé využívat přírodu se vším všudy, co tehdy nabízela. Byl položen základní kámen budoucím řemeslným profesím. A začal se rozvíjet obchod.

Jakmile vzklíčilo první zrno, cílevědomě zahrabané do země, jakmile vzešla první, sice ještě skromná, nicméně člověkem předvídaná úroda a byla sklizena - rozhodující impuls byl tady. Vyvolal nekonečný řetězec proměn. V dějinách člověka nastal moment, který znamenal vykročení na cestu k budoucímu ovládnutí přírody.

Vědomým „ochočením“ obilí přestali být lidé příživníky přírody a stali se jejími svéprávnými partnery. Tím, že semleli první hrst mouky, tím, že přestali výhradně kořistit a začali i vyrábět, učinili vlastně zásadní, i když bezděčné rozhodnutí — přimět postupně přírodu k službě člověku...

Bylanská sila

Obilné jámy - to je taková archeologická lahůdka. Nejstarší zemědělci si je totiž vymazávali každoročně hlínou a vypalovali - tím způsobem silo dezinfikovali a vysušili — ty tenké vrstvičky výmazů jsou vidět ještě dnes. Ano, a archeologové mají tím pádem k dispozici skvělou datovací pomůcku... jakýsi pravěký kalendář.

Sečtením vrstev v obilní jámě lze totiž odhadnout dobu, po jakou byly osady v určité době osídleny. Jedno z nejstarších sídlišť mladší doby kamenné u nás stálo v Bylanech, nedaleko Kutné Hory. Tam se dochovalo v obilních jámách maximálně čtrnáct výmazů. To znamená: po čtrnácti letech se zřejmě zdejší rolníci přestěhovali zas o kousek dál.

Období vynalézání

Objev číslo 1: Keramika. Na počátku byla koule. Vlastně úseč koule. Čtvrtina koule představovala misku, polovina až tři čtvrtiny hrnec nebo zásobní nádobu. Hrdla vyšších nádob byla kónicky rozšířena, na způsob váz. Keramika byla dílem... a snad i objevem... žen. V každé rodině se hrnce vyráběly samostatně... Tolik, kolik bylo potřeba. Používala se hlína, která byla v bezprostředním okolí. Přidávalo se do ní ostřivo, to byla zpočátku řezanka, později kamínky, písek, slída... Zručnost hrnčířek byla veliká. Modelovat a zdobit se muselo rychle, protože hlína rychle zasychala.

Novinka číslo 2: Domy. No tak domy... spíš: velkodomy. Životnost těchto domů byla na tu dobu dlouhá - asi dvacet let. Konstrukčně nevynikaly nějakých zvláštními architektonickými finesami. To ne, stavitelům dělala problémy příčná vazba krovu a zavětrování, zpočátku ani nedokázali spojit napevno tři trámy v jednom bodě.


10 komentářů:

  1. Tak jsem to pročetla,zajímavé,to budu muset tady za někým,kdo by mohl něco vědět a zeptat se.Ale kdo tady je takový,to nevím,možná budou něco vědět Rajchmanovi v muzeu. No ,teď je to stejně na nic,nikam se nemůže,snad se to uvolní a pak jedině za nimi,ti by mohli.Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, chtěla jsem tě na to upozornit, když je to u vás. Pokud máte muzeum, tak asi jedině tam by mohli vědět, jinak v Nymburce. ☺

      Vymazat
    2. Jsem sama zvědavá,co se dozvím.No,po pravdě,je tu jedno místo,kam jsem za celých 14 let vstoupila jen jednou. Šli jsme na obačejnou procházku,ale já na tom místě viděla celý film,cítila jsem všechno,víckrát jsem tam nebyla. Spadá to ještě do období keltské doby.V jednom životě jsem byla v ní,možná proto. Všichni se my tenkrát smáli,ale moje reakce jim nakonec vehnala strach do tváří.

      Vymazat
    3. Maruško, já bych se vůbec nedivila po tom, co jsem našla. Dám Ti několik odkazů, které se shodují v tom, že v té vaší oblasti bylo prastaré osídlení, tak se podívej:
      https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/archeovyk_nymbursko20080504.html

      Tady v bakalářské práci mezi těmi obcemi jste i vy, ale je to delší, musíš hledat:
      https://docplayer.cz/69028959-Univerzita-pardubice-fakulta-filozoficka-praveke-osidleni-na-nymbursku-eliska-cerna.html

      Z minulosti Rožďalovic:
      http://rozdalovice.eu/historie-mesta/z-minulosti-rozdalovic/

      Na netu je toho víc, všude se shodují, že je tam doloženo osídlení z mladší doby kamenné jako nejstarší a je uvedena Husova ulice, patrně tam byl učiněn nějaký nález. Podívej se na to.

      Vymazat
  2. Jsem Podolačka:-)Tohle už všechno vím a tu bakalářskou práci znám,co se týče Rožďalovic,tak historii taky znám i některá místa.Pro mě je důležité to období Keltů a nejhorší je,že na to místo se prostě bojím,vím,že bych se tam dozvěděla víc.Snad ještě není ta správná doba.Je zvláštní,že k dubu je to v pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavě o tom píšeš. Já tu vaši oblast neznám, ale jsem překvapena, kolik archeologických vykopávek tam máte. Ale je fajn, že tu vaši historii znáš a zajímá tě to. Věřím, že ještě něco zjistíš. To ti fakt přeji. ☺

      Vymazat
  3. Kaleidoskop je opravdu pestrý a Toulky jsou zpracované přehledně a přístupně. Celkově zajímavý blog. Když zde popisujete nejstarší dějiny a přitom se vám líbí některé mé články, možná by vás zaujala i moje série Genetická historie lidstva (https://milasko.blogspot.com/2019/10/geneticka-historie-lidstva-5-sireni.html), která trochu koresponduje s tím, o čem tu píšete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu blogu. Genetickou historii lidstva jsem si našla a prostuduji si to. Je to hodně zajímavé, ale chce to čas k pochopení. Díky. ☺

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Děkuji, Marti... Tím pravěkem se prokoušeme a brzy pak budou i keltové a Velká Morava. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...