Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 22. dubna 2021

Robert Lacey: Koruna. Fascinující příběh britské královské rodiny - Poslech do 18. 5.

Nejdéle vládnoucí britská panovnice

Královna Alžběta II. slaví své 95. narozeniny, před několika dny ji opustil manžel Philip. Při té příležitosti sledujte osudy královny Alžběty II. a nechte se vtáhnout do každodenního dění uvnitř Buckinghamského paláce. V desetidílné četbě na pokračování uslyšíte Helenu Dvořákovou. Poslech do 18. 5.

Britský historik a autor četných biografií Robert Lacey ve své knize Koruna (The Crown) líčí osudy britské královské dynastie v letech 1947 až 1955.

Bylo to období, kdy se Velká Británie těžce vzpamatovávala z druhé světové války a kdy se rozhodovalo o budoucí podobě a vlastně i existenci samotné monarchie.

Autor ve svém díle oživuje mnoho historických postav a událostí, seznamuje čtenáře s dějinnými souvislostmi a zároveň popisuje skutečný život v Buckinghamském paláci či sídle tehdejšího ministerského předsedy Winstona Churchilla na Downing street č. 10.

Dozvíme se, jak vypadal život budoucí královny v jejím raném dětství a mládí, kdy žila téměř obyčejným životem společně se svými rodiči a mladší sestrou. Autor detailně popisuje způsob výchovy a vzdělávání malé princezny, období jejího dospívání i vztah s budoucím manželem Philipem Mountbattenem.

Usedla na trůn v pouhých šestadvaceti letech, po předčasné smrti svého otce, krále Jiřího VI., a musela se teprve učit, jak se stát skutečnou panovnicí a zajistit stabilitu země. 

Dozvíme se, jak vypadal život budoucí královny v jejím raném dětství a mládí, kdy žila téměř obyčejným životem společně se svými rodiči a mladší sestrou. Autor detailně popisuje způsob výchovy a vzdělávání malé princezny, období jejího dospívání i vztah s budoucím manželem Philipem Mountbattenem.

Přelomová korunovace

Přelomovým okamžikem Alžbětina života je její korunovace v roce 1952. Na tuto významnou událost britských dějin pohlížíme společně s autorem z mnoha úhlů pohledu. Stáváme se pomyslnými svědky této slavnostní události i pozdějšího královnina obezřetného a zodpovědného přístupu k vladařským povinnostem.

Velice zřetelně v tomto kontextu vystupuje postava ministerského předsedy Winstona Churchilla, který byl královně velkou oporou jak v politických, tak soukromých záležitostech. Do jisté míry ztělesňoval spojnici mezi minulostí a současností monarchie.

Soukromý život za zdmi Buckinghamského paláce

Autor si všímá i toho, jak panování ovlivnilo Alžbětin soukromý život, její vlastní rodinu, manželství s Philipem či výchovu  jejich děti. Královna se během své vlády mnohokrát dostala do situací, kdy musela upřednostnit roli panovnice před vlastními touhami, pocity i názory. Velmi silně si tento rozpor uvědomila, když došlo k milostnému vztahu mezi její mladší sestrou princeznou Margaret a leteckým plukovníkem Peterem Townsendem. Případný sňatek člena královské rodiny s rozvedeným člověkem mohl ohrozit staletí trvající vazby mezi korunou a církví.

Stejnou situaci o mnoho let dříve zažil i Alžbětin strýc Eduard VIII., který raději abdikoval, než by se vzdal lásky k rozvedené ženě.  Právě toto rozhodnutí převrátilo život jeho bratrovi Jiřímu, který se musel nečekaně ujmout vlády, a o šestnáct let později i samotné Alžbětě, jež na trůn nastoupila po smrti svého otce.

Kniha The Crown nabízí mnoho podnětů k zamyšlení. Při její četbě se vyjevují zejména rozpory mezi odpovědností členů královské rodiny k vlastní zemi a jejich osobním štěstím a svobodou.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Gabriela Albrechtová

 

21. dubna 1926 se v Londýně narodila Elizabeth Alexandra Mary, česky Alžběta II. Věděli jste, že britská panovnice nashromáždila až 5000 klobouků?

Jako malá měla princezna pozoruhodný domeček pro panenky. Stál ve skrytém koutě zahrady a měl dvoutřetinovou velikost normálního domu. V koupelně byly dokonce kohoutky s teplou vodou a v ložnici funkční telefon. Od dětství provází Alžbětu II. i láska ke koním. Když se královna už po své devadesátce projížděla před zraky svých poddaných na koni, jen nevěřícně zírali.

Do letadla nastoupila princezna a vystoupila královna

S princem Filipem si padli do oka během víkendu, kdy třináctiletá Alžběta s rodinou navštívila univerzitu pro královské námořnictvo. Byla chřipková epidemie a princezny se nemohly zúčastnit bohoslužby v kapli. A tak přišel královské dívky bavit princ Filip, jakožto jediný zdravý.

Když zemřel její otec Jiří VI., letěla Alžběta se svým manželem do Afriky. Letový záznam psaný pilotem jasně ukazuje, že Alžběta II. vstupovala na palubu jako princezna, ale na konci letu již vystupovala prakticky jako královna. 2. června 1953 byla slavnostně korunována.  

(Jan Kovařík, Monika Valentová) 

 

10 komentářů:

  1. Krásnou knihu o životě královny Alžběty jsem četla asi před pěti lety. Jmenuje se Lilibet a můžu ji doporučit.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za komentář, věřím, že ta kniha, co uvádíš je dobrá a možná i lepší než tahle. Já teď kvůli očím knihy zatím nečtu. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Haničko moc zajímavé. 95 let, to je panečku požehnaný věk. A pořád s noblesou.Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Leni, je to nejdéle vládnoucí panovnice a vzhledem k jubileu jsem ji zařadila na blog. Ať jí zdraví slouží!
      Měj se hezky. ☺

      Vymazat
  4. Docela ráda bych si to poslechla.Helena Dvořáková má velice příjemný hlas a já si občas pouštím audioknihy.
    Na Netflixu je i seriál Koruna a také bych se ráda podívala.
    Hani,měj hezký den a celý víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to, Jitko, jak píšeš. Já si to pouštím po částech. Audioknihy nebo prostě poslech sem zařazuji pravidelně.
      Co se týče Heleny Dvořákové, tak uvedu, že ona v roce 2018 těžce onemocněla, jak jsem se dočetla, měla ochrnutí půlky jazyka a diagnózu chemodektomu, nádoru na nervu. Nakonec verdikt lékařů zněl: rakovina lymfatického systému (zdroj extra.cz). Přeji jí tedy hlavně zdraví a štěstí!
      Měj Jituš, příjemný víkend. ☺

      Vymazat
  5. Hanko, užívám si dnešní sobotní odpoledne vyhrazené tvému blogu. Je zde plno zajímavostí, prostě "kaleidoskop"☺ ♥ ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Marti, tak vítej a moc děkuji. To by sis k tomu zasloužila dobrou kávu a kus dortu. Potěšilo mě to a o pestrost se snažím. Díky ☺ ♥ ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...