Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 10. dubna 2021

Zaniklá Karviná - Poslech ke knize Karin Lednické: Šikmý kostel

Nedávno jsem na blogu uveřejnila poslech kapitol z knihy Šikmý kostel od spisovatelky Karin Lednické (1. díl). Překvapilo mě, kolik bylo  kladných ohlasů, blogerky i z jiných krajů psaly, že buď knihu četly nebo ji mají objednanou v knihovně. Asi každý zná spíš svůj kraj a ten náš poznamenala těžba uhlí. Kniha mě  inspirovala k tomu, abych  přiblížila tuto oblast těm, kteří  četli nebo budou číst "Šikmý kostel" . A možná nejen jim.  Není to vždy veselé čtení. Lidské osudy knihy se odehrávají v místech, která jsou dnes již vysídlená, ale tehdy to tam žilo a lidé do Karviné přicházeli za prací. Neměli lehké podmínky, tady byl kraj tvrdé práce, což poznamenalo osudy nejen knižních hrdinů, ale hlavně mnoho generací obyvatel. Udělat si správnou představu o kraji a lidech nabízí nejen kniha, ale i na mém blogu budou postupně informace o Karviné - pohled do její historie.

Proto se vydejme do zaniklé Karviné. S univerzitním pedagogem fyzickým geografem Janem Lenartem poputujeme krajinou, v níž žili, pracovali a umírali původní obyvatelé zaniklé obce Karvinná, krajinou, pro niž je dominantním rysem pocit vykořenění, ale která se zároveň znovu hlásí o ztracené pozice.

Vyhledáme zbytky novorenesančního zámku Solca z roku 1873, projdeme se ulicemi Karvinné, které už nikomu neslouží, zažijeme atmosféru opuštěného evangelického hřbitova, vystoupáme na věž šikmého kostela sv. Petra z Alkantary, zastavíme se u dolů Gabriela a Barbora a vystoupáme ke kapli Nejsvětějšího srdce Ježíšova, připomínající důlní tragédii v roce 1894. Poznámka: Důl ČSA již ukončil těžbu.

Jak vznikl název města, podle čeho? 

Název lze odvodit od staroslovanského karw – býk (karwa – kráva). V tomto případě tedy Karvinná – místo k pasení krav. Ještě za první republiky se jméno psalo Karvinná, současný název Karviná zvítězil ve veřejné soutěži na pojmenování přesídleného města složeného z více obcí.

 
Tak vypadalo město, které už není. Pohled na původní Karvinnou. (foto Deník) 
 

autorka: Eva Lenartová

 

2 komentáře:

  1. Hanko, moc hezké přiblížení života z historie našeho regionu, na druhou stranu smutné.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, člověk by měl svůj region poznat do hloubky a k tomu historie vybízí. Osudy lidí v našem regionu byly poznamenány těžkými pracovními podmínkami a zejména objevením uhlí. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...