Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 17. června 2021

Hlas pro tento den: Cvrčilka říční

 

Vědecké zařazení: Pěvci 

 cvrcilkaslav

Cvrčilka říční (Foto

Cvrčilka říční je málo známý pták z příbuzenstva rákosníků. U nás žije, jak už název říká, podél řek a potoků, vždy tam však musí být křovinný nebo bylinný podrost. Jinak ji můžeme zastihnout i na mokrých lukách. 

Délka: 11,5-12,5 cm
Hmotnost: 15-23 g

U nás žijí celkem tři druhy cvrčilek a jejich zpěv nám připomíná hlasy rovnokřídlého hmyzu. Dříve se jim také říkalo rákosníci kobylkoví. Český název cvrčilky se začal používat až od poloviny 20. století.

Hlas cvrčilek je nápadný především v noci, kdy v přírodě utichá celá řada jiných hlasů. Pokud bychom měli to štěstí a dostali se do blízkosti zpívající cvrčilky říční, vidíme, že sameček obvykle vysedává na nějakém vyvýšeném místě, většinou to jsou suché stonky kopřiv nebo jiných bylin, a nápadně otáčí hlavou a přitom stále zpívá. Zdá se nám tedy, jako by při zpěvu měnil své místo.

Poslechněte si, jak o cvrčilce mluví  ornitolog Ludvík Mühlstein:

Pokud jde o hnízdění cvrčilek, jsou to ptáci nesmírně tajemní a neznámí. Je totiž otázkou štěstí najít hnízdo. Je u nás jen málo ornitologů, kteří viděli cvrčilky při hnízdění. Hnízdo bývá velmi dobře ukryto v trávě nebo jiné vegetaci a jeho nalezení je prakticky nemožné. Proto máme i málo informací o tahu našich cvrčilek. Vyplývá to i ze skutečnosti, že cvrčilky se poměrně obtížně chytají a počty okroužkovaných ptáků za celou dobu činnosti Kroužkovací stanice Národního muzea v Praze jsou velmi nízké. Teprve v posledních deseti letech, kdy si pomáháme při odchytu reprodukovaným zpěvem cvrčilek, se nám daří zvyšovat počty okroužkovaných ptáků. K samotnému odchytu používáme nárazové sítě, ale máme i spolupracovníka, kterému se daří chytat ptáky v noci za pomoci silné baterky přímo do ruky.

Základní údaje

Cvrčilka říční (Locustella fluviatilis). Menší než vrabec; svrchu nazelenalá, na hrdle a bradě s tmavým podélným čárkováním, na břiše světlá. Žije velmi skrytě ve vlhčích listnatých lesích s bylinným nebo křovinným podrostem, v křovinách na mokrých loukách, v porostech kolem vod atd. Potrava výhradně živočišná, především hmyz a další členovci. Hnízdo staví nízko nad zemí v keřích prorostlých trávou, kopřivách apod. Samička snáší 4 až 5 vajec a má rozhodující podíl na jejich inkubaci, o mláďata pečují oba rodiče. Do zimovišť ležících ve východní Africe jižně od rovníku odlétá již v srpnu, na hnízdiště se vrací v první polovině května.

autor: Jaroslav Škopek, videa Youtube
Zaposlouchejme se do monotónního cvrkotu jedné z nich. Je úžasné a geniální, jak se při dlouhém zpěvu dokáže nadechovat a nemá při tom potíže.
 

12 komentářů:

  1. Hani,to je milý ptáček s hezký názvem.Pohybuji se často u rybníků a nebo řeky,možná,že jsem ho zahlédla.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, vím, že býváš často v přírodě a hlavně - v čisté přírodě. Myslím, že tam máte velkou šanci tyhle opeřence zahlédnout.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  2. Tak momentálně mi to za okny cvrliká fakt hodně, ale tenhle fešák to asi není. K řece to od nás je přece jen ještě kousek...
    Haničko, děkuji a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, hlavně, že to u vás cvrliká, u nás za posledních pár let vymizelo dost ptáků, ani vrabce neuvidíš a kolik jich tady bývalo.
      Děkuji a také přeji hezký den. ☺

      Vymazat
  3. Moc ráda jsem si přečetla celý článek.Sice bydlíme uprostřed města,ale máme před domem malý parčík.Ptáčci mně budí každé ráno.Bohužel,už jsem ztratila přehled...Můj taťka znal snad všechny hlasy ptáčků,jenže já už v tom mám zmatek ☻
    Přeji nádherný víkend ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsou lidé, kteří jsou znalci, i můj otec k nim patřil. Hlavně, že máme k přírodě kladný vztah a aspoň pár ptáčků určitě poznáme.
      Také přeji příjemný víkend. ☺

      Vymazat
  4. Hani tímto příspěvkem jsi mě mimořádně potěšila, protože ráno, když se dostanu k rybníku, tak tento zpěv občas zaslechnu a netušila jsem komu ten monotónní zpěv patří. Teď už to vím. Cvrčilku jsem však na vlastní oči neviděla. Zřejmě hnízdí vzadu v místech mokřadů, kam se prostě dojít nedá a navíc za naším rybníkem Racek mají u jednoho z přítoků z lesa i divočáci kaliště a málokdo si tam dovolí jít, aby se nevystavil nebezpečí. Moc Ti děkuji za tento krásný, vyčerpávající příspěvek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, jsem moc ráda, že Tě můj příspěvek o cvrčilce zaujal. Je fajn, že máš možnost chodit často do přírody a na Tvém blogu často obdivuji Tvé znalosti, kromě fotografií. Jen buď na svých procházkách do přírody opatrná. Já Ti moc děkuji za krásná slova a přeji příjemné, brzy už letní vycházky do přírody. ☺

      Vymazat
  5. Hani, cvrčilku neznám, jen cvrčka...Děkuju za info o cvrčilce, má hezké jméno.Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na názvu cvrčilka je vidět, jak se náš jazyk mění i co se týká označení ptactva. Tento název se prý používá od poloviny 20. století.
      Děkuji, Lenko, za návštěvu a také zdravím ☺.

      Vymazat
  6. Hanko, neviděla jsem cvrčilku, ale možná slyšela u rybníku. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že některé druhy ptactva neuvidíme, jen slyšíme cvrlikání a nevíme, kdo ten zvuk vydává. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...