Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 29. června 2021

Příběhy slavných značek: Rosenbaum

 

Dnes to bude o módě a jednom vyhlášeném pražském salóně. Slyšeli jste o značce Rosenbaum? Já ano, před léty jsem o tom četla v časopisu Vlasta. Tam šily, jak se tehdy říkalo, naše přední herečky a manželky situovaných mužů. Tak jako dnes mnozí lpí na značkovém oblečení a obutí. Ta značka měla zvuk. Levné to určitě nebylo, ale i tak pan Rosenbaum z malého salónu vybudoval elitní oděvní značku.
Značka ROSENBAUM působí na oděvním trhu od roku 1907.
 
Modely od Oldřicha Rosenbauma si za první republiky žádaly herečky, manželky diplomatů i podnikatelů. Lákaly je propracované detaily oděvů i jejich nápaditost.

V počátcích elitní oděvní značky ale stála malá firma, kterou ve Štěpánské ulici v Praze založila na v roce 1907 dámská krejčová Eliška Rosenbaumová. Její Módní salon pro dámy sídlil nejprve v Soukenické ulici v Praze 2.

A protože se dařilo, přesunul se postupem času na lukrativnější adresy: nejdříve na Václavské náměstí a později do Štěpánské ulice. V té době salon po matce Elišce v roce 1924 převzal její nejmladší syn Oldřich.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Old%C5%99ich_Rosenbaum_%281896-1991%29.jpg 

Oldřich Rosenbaum, rodným jménem Ullerich, po roce 1939 Ulric Royce či Oldric Royce (22. srpna 1896 Praha – 31. července 1991 New York), byl pražský, vídeňský a newyorský krejčí, zakladatel módního salónu v Praze Na příkopech. Narodil se  jako nejmladší ze šesti dětí v německojazyčné rodině pražského židovského obchodníka Adolfa Rosenbauma (1854–1901) a jeho manželky Elisabeth, rozené Taussigové, ovdovělé Steinové.

Cílil na módní elitu

Oldřich Rosenbaum se v matčině salonu vyučil krejčovskému řemeslu. A co se týkalo řemeslného provedení jeho výrobků, nebyl ochoten přistoupit na kompromis. Oldřichu Rosenbaumovi nestačilo mít salon v boční ulici a navíc měl ambici proniknout mezi českou módní elitu. A to se mu také podařilo.

 
Po matčině smrti přestěhoval salón do nově postaveného funkcionalistického Steinerova paláce na Národní třídu a přetvořil průměrný konfekční závod na jeden z nejvyhlášenějších, nejvyhledávanějších a především nejluxusnějších módních domů.

Příkladem byly salony "haute couture"

Provoz zavedl po vzoru francouzských salonů haute couture. Jeho zaměstnanci byli praví mistři svého řemesla, mnozí také sbírali zkušenosti z ciziny a měli umělecký talent. V roce 1928 Rosenbaum přivedl do svého závodu francouzského střihače Camilla Chastrusseho, který měl bohaté odborné zkušenosti z Anglie, Francie a Belgie, aby zaučil místní personál.

Styl firmy určoval sám majitel závodu, kolekci korigoval nebo dokonce sám navrhoval. Návrhy kreslil do předem připravených módních siluet nebo své kreace modeloval přímo na manekýnách jako individuální umělecká díla.

Často se vydával do světa nejen hledat inspiraci, ale také nakupovat kvalitní a prvotřídní materiály. Vozil je hlavně z Itálie, Německa a Rakouska. Čtyřikrát do roka jezdil na módní přehlídky do Paříže. Pak se většinou odebral se svými návrháři na Riviéru a tam to, co na přehlídkách nakoukali, zpracovávali a připravovali vlastní kolekci.

Šaty pro jedinečné příležitosti

Rosenbaum přišel s jednou úžasnou vychytávkou. Nejen že vytvářel oděvy jako prototypy, ale evidoval, pro jakou příležitost byly dané šaty zhotovené a kde se v nich zmiňovaná dáma objeví.

Pro tento účel měla každá zákaznice v salonu svoji kartu spolu s ústřižky látek, z nichž se pro ni šilo.

Dvakrát ročně pořádal Modelový dům Rosenbaum přímo v salonu na Národní třídě pro vybrané klienty módní přehlídky s pohoštěním z těch nejvyhlášenějších pražských lahůdkářství. Vstup byl zdarma.

Expanze, arizace firmy…a znárodnění

Firma utěšeně rostla, a tak Oldřich Rosenbaum otevřel několik poboček a rozšířil sortiment o prodej kosmetiky a parfémů, hotových dámských oděvů, obchod s obuví, otevřel filiálku v Karlových Varech, obchod s prádlem a pobočný krejčovský závod na Staré Louce. Vyráběl i prádlo či klobouky a zabýval také kožešnickou výrobou.

Oldřich Rosenbaum zavedl provoz po vzoru francouzských salónů haute couture (foto Rosenbaum s.r.o.)
Značka Rosenbaum působí na trhu už od r. 1907 (foto Rosenbaum s.r.o.)

Ukázka současného modelu firmy Rosenbaum (foto Rosenbaum s.r.o.)

 

A pak přišla druhá světová válka. Rosenbaumův salon byl za protektorátu arizován – tedy předán do árijských rukou. Koupil ho důstojník německého wehrmachtu Hansulrich Pfenzing. Hlavní tým pracovníků salonu zůstal, což zaručilo kontinuitu práce i po válce.

Návrat do starých kolejí byl ale násilně přerušen znárodněním, salón byl začleněn do nově ustavených Módních závodů Praha, pak se stal součástí národního podniku Oděvní tvorby. V padesátých letech, kdy byla Oděvní tvorba zrušena, dostal závod nový název Styl. Ten v devadesátých letech zanikl.

Dnes se společnost Rosenbaum s.r.o. opět věnuje návrhům a výrobě dámské konfekce. Mají prodejny po celé republice, v našem kraji, jak jsem se dívala, v Ostravě a v Hlučíně.

zdroj: J. Škápíková, M. Šorelová, rosenbaum.cz, Wikipedie

Byly jste někdy na módní přehlídce?

6 komentářů:

  1. Opět úžasně zpracovaný kus historie. Značku znám, ale netušila jsem, že existuje do teď. To je nádhera! Musím si to vyhledat.
    Děkuji, Haničko a zdravím. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, za pochvalu článku. Podle odkazu ve zdroji značka stále existuje a mají tam i seznam prodejen.
      Měj se hezky ☺.

      Vymazat
  2. Hani, značku Rosenbaum znám, ale jen z minulosti. Líbí se mě, jak se dříve dbalo na kvalitní materiály a precizní vypracování.Dnes je oblečení mraky, ale hodně z toho na jedno použití...Snažím se kupovat si méně oblečení, ale kvalitní. Samozřejmě je to také o financích. A taky se mě líbí, když se ženy strojí jako ženy - např. když nosí šaty a ne jen rifle. Já jsem si zrovna dnes udělala radost, koupila jsem si nové lněné šaty. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, máš pravdu s těmi materiály a vypracováním. K tomu oblečení žen ti řeknu, že já když se dostanu někam dále z našeho kraje, vidím, že ženy se oblékají jinak, toho si všiml i přítel - více žensky, nosí tam sukně a šaty, u nás ani v létě moc ne. Nevím, čím to je. A ty šaty Ti schvaluji, přeji, aby se v nich výborně chodilo.
      Měj se hezky. ☺

      Vymazat
  3. Hanko, dnes je plno ke koupi, ale nekvalitní. Kde jsou ty doby, kdy se na vše dbalo. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, když si objednáš oblečení, ještě hrozí, že nafocené je to krásné, přijde balík a hrůza, některá "francouzská móda" přímo hadry, ani na doma. Zlaté OP Prostějov apod. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".