Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 28. června 2021

Ambra není jen výraz z křížovkářského slovníku


S výrazem "ambra" jste se možná setkali při luštění křížovek. Svého času byl populární román Věčná ambra, ale to je něco jiného. 

To, o čem je tento článek, má správný název  "Ambra šedá".  Je to voskovitá hmota, která vzniká v těle vorvaně. Možná budete překvapeni, jak je ceněná a svému nálezci může přinést  opravdové bohatství.

Odborně vysvětleno, ambra šedá je voskovitá substance, která vzniká v trávicím traktu vorvaně. Ozubený kytovec váží v průměru 50 tun a denně spořádá potravu rovnající se třem procentům jeho hmotnosti. Protože do svého jídelníčku řadí kromě olihní a chobotnic také krakatice i různé druhy korýšů, je od přírody vybaven ochranným mechanismem.

Uvnitř těla velryby se vytvoří jakýsi sliz, který obalí tvrdé a ostré schránky zkonzumovaných živočichů a tak vnitřní orgány vorvaně zůstanou neporušené. Vzniklá hmota žaludek mořského obra ovšem dráždí, a tak musí po nějaké době z těla ven. Prostě přírodní proces. Než si vyvrhnuté ambry všimne člověk, nadnášejí ji vlny oceánu.

Vorvaň Foto: Willyam Bradberry, Shutterstock.com

Vzácná surovina však musí ještě několik let schnout. Až poté ji odborníci rozemelou na prášek a následnou destilací promění v tekutinu. Ambra je ceněná také pro své fixační schopnosti, dodá vůni hloubku. V parfému ji však každý nesnese - někomu z ní může být dokonce fyzicky špatně. Je velmi živočišná a má velkou sílu. Ale záleží samozřejmě na ostatních ingrediencích, s nimiž se kombinuje.

Právě na pláži ji pak mohou objevit náhodní kolemjdoucí, kteří se během pár chvil promění v opravdové milionáře. Za necelý kilogram nevábně vonící hroudy připomínající obyčejný kámen inkasují klidně milion korun (podle kvality).

  

Na snímku šťastný nálezce. Pokud vás tedy ještě čeká dovolená, nezapomeňte být ve střehu – především u pobřeží Irska, Velké Británie nebo Thajska.

To zase tak nedostupná místa nejsou. Třeba do Thajska jezdí dost Čechů na dovolenou. Spousta Thajců se živí rybolovem, no proč ne, když mají přístup k moři. 

Jeden z rybářů tam našel poklad. Každý si pod tím slovem představujeme něco jiného, ale pan  Naris Suwannasang nalezl hroudu ambry, ale ta byla!! 

Úlovek vážil  neuvěřitelných 100 kilogramů. Řeknete si, no a co, vorvaň je obrovský, tak musí mít i nadměrný výměšek. Jenže tento nález přinesl i komplikace. Hned se vyrojilo pár zájemců o koupi a jeden rybáři nabídl 960 tisíc thajských bahtů za kilogram, což je v přepočtu zhruba 700 tisíc korun. Když si to spočítáte na váhu 100 kilogramového nálezu, je to pěkná sumička, navíc pro rybáře, který žije ve skromných podmínkách. Na tuto chvíli čekal celých 60 let svého života.
Jak to probíhalo? Rybář u pobřeží viděl něco, co připomínalo kámen, jenže zkušený rybář hned věděl, že to je ambra. A teď rychle, protože kdo zaváhá .... nemá ambru. Rychle svolal své bratrance, aby mu pomohli náklad dopravit domů. Tam nález zkoumali.

 https://img.blesk.cz/img/1/full/6692098_.jpg

Každý znalec ví, že čerstvá ambra hrozně páchne, ale co čekat, když je to výměšek vorvaně? To nemůže vonět. A mít stokilovou ambru, to musí být odér. Jenže pozor. Zápach ambry postupně slábne a mění se v příjemné zemité aroma, jak říkají znalci. Proto je tahle hmota využívaná při výrobě parfémů. S tím kdysi přišli Arabové a takový parfém není zrovna levný. I když se dnes používají syntetické materiály, stále je o ambru velký zájem, není nad pravou surovinu. A za takovou jsou mnozí výrobci ochotni velmi štědře zaplatit. A v to pan Naris Suwannasang právě doufá.

Zároveň se i trochu bojí, protože se toho chopí znalci a jde o to, jak bude kvalita ambry ohodnocena. Pokud to bude jak se říká 1. jakost, nálezci by mohlo kápnout až 700 000 Kč v přepočtu. A to celé x 100! Pro rybáře, který si vydělá zhruba 15 tisíc Kč měsíčně, je to nepředstavitelné jmění.
Nálezce má obavu, aby nenaletěl. Hledá spolehlivého odborníka, který by určil férovou cenu. Jenže to může chvíli trvat a rybář  se bojí, že mezitím mu ten výměšek někdo ukrade, proto zapojil i policii.
Jak je vidět, ani s výměškem to není jednoduché. Najdete ambru a zrovna lehké spaní nemáte. Přejme panu rybáři, aby nakonec byl v balíku.
Zdroj: idnes, Pro ženy, T. A. Skoupý

10 komentářů:

  1. Zajímavý článek o vzácné ambře. Já bych na tom nezbohatla, protože jsem nevěděla, jak vlastně vypadá a ten zápach by mne určitě odradil. Zase jsem o něco chytřejší, díky. Přeji hezké dny, pá 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Evi, mě to také zaujalo, protože našinec o tom moc nemůže vědět. Ale ty parfémy jsou značkové a drahé.
      Měj se hezky. ☺

      Vymazat
  2. Křížovky neluštím a název slyším poprvé.Kdyby byl doma manžel,hned bych se ho zeptala.On luští jednu křížovku za druhou.Já jsem ráda,že jsem o něco chytřejší,to jsem vůbec netušila.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem kdysi hodně luštila, poslední roky už ne. Jsem ráda, že sis početla.
      Měj se hezky. ☺

      Vymazat
  3. Mám ráda vůně se stopou ambry, věděla jsem o ní jen to základní s r je fakt drahá 😀.
    Děkuji za info, Haničko a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, Heli, že se v tom vyznáš, ale drahé ty vůně určitě jsou. To má dlouhou historii, s tím, myslím, začali už kdysi Arabové.
      Také se měj hezky a dnes pozor na bouřky. ☺

      Vymazat
  4. Mám rada túto vôňu. Pri učive vonné látky (kozmetičky a kaderníčky) sa mi týmto vždy podarí zaujať žiačky.
    Pááá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danka, jsem ráda, že patříš mezi znalce, díky, že jsi to napsala. Žačky mají zajímavé učivo a věřím, že takové téma si budou pamatovat i bez biflování.
      Ještě jednou díky. ☺

      Vymazat
  5. Hanko, zajímavé povídání. ♥

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...