Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 10. června 2021

Recept na "nejlepší" palačinky podle cukráře Josefa Maršálka

 

Palačinky asi umí každá žena, která si říká hospodyňka. Řeknete si, proč  sem dávám palačinky, nic na tom není. Každá máme  svůj osvědčený recept, já je dělám tak, jak jsme to dělávali  doma u rodičů. Běžný postup, ale to moje teta si docela užívala přípravu palačinek, že jsem se kolikrát usmívala. Oddělila bílky a žloutky a dělala sníh, který pak opatrně vmíchala. Neumím popsat to, jak ona ty svoje palačinky dovedla prodat - to prostě nešlo odmítnout. Ráda vzpomínám na naši sousedku - poznala jsem ji už jako starou paní v pokročilém věku, která si dělávala palačinky á la Jiřina Šejbalová (kdysi oblíbená herečka). Tehdy to viděla v televizi. A jak o tom dovedla mluvit, že byste hned dostali chuť. No, ale pan Maršálek - ten by jim dal! 

Každá doba, jak to tak sleduji, má svého kuchaře, který je v kursu. Bylo to i v Receptáři nebo v časopisech. Dnes frčí Josef Maršálek, možná se zviditelnil soutěží "Peče celá země". Teď více než TV poslouchám rádio a pan Maršálek je tam pravidelně a radí a radí... 

Tak ho nechme promluvit, když je odborník.


Jestli si rádi k snídani, svačině nebo večeři občas rádi uděláte palačinky, pak byste měli zkusit ty od Josefa Maršálka. Za léta své praxe vychytal ten správný poměr surovin, aby se vám povedly. Recept na jeho palačinkové těsto pochází z Francie, z oblasti Bretaně.

Ingredience:
  • 300 ml tučného mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 vajíčka velikosti M (dohromady 100 g)
  • 30 g cukru
  • 2–3 g soli

Postup:

Všechny suroviny na těsto vložte do hlubší mísy. Pro jejich dokonalé spojení poslouží nejlépe barový nebo ponorný mixér. Děláme lité těsto a základním požadavkem je, aby v těstě nebyly žádné žmolky. Směs tedy dokonale rozmixujeme.

Kdybychom na míchání těsta použili metlu, tvořily by se nám na palačince při smažení bubliny, které by praskaly a vytvářely v placce malé dírky.

Metla není dobrým pomocníkem při přípravě palačinkového těsta, protože do hmoty všlehává vzduch. A také nepoužíváme žádný kypřicí prostředek, protože těsto je tenké a pečeme ho na rozpálené pánvi.

Těsto krouživým pohybem nalijeme na rozpálenou pánev s rozehřátým přepuštěným máslem a smažíme z obou stran.  

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii. V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Stal se mimo jiné porotcem připravované cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače nebo diváky.

autor: Patrik Rozehnal

18 komentářů:

  1. Hani, palačinky dělám, sladké s džemem nebo tvarohem a slané plněné zeleninou. Ale ještě víc než já je dělá nejmladší syn. Je to dobrota. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je fajn, že děláš palačinky s různou náplní, i ty slané. A také je dobře, že jsi to naučila syna, asi to dělá rád. ☺

      Vymazat
  2. Závidím, že to můžete jíst. Já raději sladké obědy apod. ne. U nás se dělali palačinky bez cukru v těstu. Chutnalo mi to s marmeládou nebo raději jablka v tom těstě se skořicí a cukrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak po pravdě my doma sladký oběd nemíváme, možná tak 2x do roka. Máš pravdu, maminka mě doma vedla k tomu, že cukr nedávat do těsta, když je pak sladká náplň. Každý má svůj oblíbený způsob.

      Vymazat
  3. Palačinky máme rádi, sladké i slané. Pan Maršálek je teď v kurzu, ale on opravdu umí a je to sympaťák. Přeji hezké dny, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že pana Maršálka je teď hodně vidět, tedy já ho slyším pravidelně z rádia. Měj se hezky, Evi ☺

      Vymazat
  4. Já je dělám stejně jen nepřidávám cukr. Zkusím příště cukr přidat...Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně - od maminky jsem slyšela - nedávej cukr, může se to připalovat. A také aby to nebylo příliš sladké. Zkus přidat méně cukru, pokud nejste zvyklí. ☺

      Vymazat
  5. Pana Maršálka moc neznám na ten pořad jsem nekoukala ač peču ráda.Palačinky už moc nedělám,ale dokud jsem hlídala vnoučata,tak jsem je dělala často.Ale dvě palačinky jsem měla o víkendu u dcery.Naplněné ovocem a navrch šlehačka.Jsem ráda,že jsem chytřejší.Šlehám těsto metlou a už vím,že nemám.
    Přes léto tolik nepeču a už jsem se rozhodla až bude mít manžel chuť na sladké,upeču mu palačinku.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, u Tebe na blogu jsem viděla, jaké dobroty děláš ☺. Je jasné, že vnoučata palačinky mívají rády, ale máš dobrý nápad s tím, že palačinka může pomoct při chuti na sladké. Ať se to tedy povede! ☺

      Vymazat
  6. Dověděla jsem se novinky,i když peču palačinky hrůzu let. ecept mám jiný a ty bublinky při pečení se mi líbí.Asi to bude tím,že jsme jim říkali amolety ☺☺☺☺☺ Zítra bych je mohla jen tak udělat vnukovi.
    Přeji krásný večer ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, máme to podobně, jen já určitě nedělám palačinky tak často. Bublinky mi nevadí, ale tohle jsou ty francouzské palačinky - určitě tenší než ty, co děláme tady. Přeji, aby vnukovi chutnaly ☺.
      Přeji pěkný den. ☺

      Vymazat
  7. Aj ja pečiem palacinky veľa rokov, ale rada vyskúšam aj od pána Maršálka. Často ho sledujem v TV na Mňam...
    Ja milujem zapečené palacinky, moji chlapi s javorovým sirupom alebo nuttelou :-)
    Pekný víkend Hani,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty, Adi, pečeš hodně, jak vidím na blogu. Určitě máš svůj recept a s javorovým sirupem to neznám. Tak vyzkoušej a ať vám chutná!
      Také přeji pěkný víkend ☺.

      Vymazat
  8. No, musím přiznat, že máslo do těsta nedávám...Zato ho šlehám metličkou :o)
    Nejsem profík, ale nikdy nezbyly :o)
    Haničko, děkuji za poučení a přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děláme to asi podobně, dělám to tak, jak jsme to dělali u rodičů. Hlavně, že chutnají ... Pan Maršálek dělá francouzské tenké palačinky, u nás se lidově říkalo "amolety".
      Měj se hezky, ☺.

      Vymazat
  9. Palačinky má rád manžel,dělám je často, cukr nedávám, pouze mouku, mírně přidám sůl, špetičku a pak pozórrrr - rum. Míchám metličkou a přiznám se, palačinku maximálně jednu, víc ani ránu. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, máš pravdu, my tady děláme spíš ty české, já dávám hlavně pozor, aby tam nebyly žmolky mouky, vše dobře rozmíchat a také nedávám cukr, náplň je většinou sladká. Trochu rumu neuškodí, moje babička vždy při smažení přidávala - prý do těsta pak nejde tolik tuku. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...