Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 5. června 2021

Šicí stroj a druhy chapačů

 
Pokud šicí stroj vybíráme, je dobré už předem o stroji něco vědět. To ale i v případě, že doma už stroj máme. Co je chapač a jaký pro šicí stroj požadovat? V čem je rozdílný CB (kyvný) chapač oproti rotačnímu chapači? Jaké výhody má mít rotační chapač u šicího stroje oproti CB? Bavíme se tady o domácích šicích strojích.
 
Druhy chapačů

Chapač je zařízení umístěné pod stehovou deskou, kde se tvoří z horní a spodní nitě steh. Je to, obrazně řečeno, srdce stroje. Protože typ chapače je pro mnoho švadlenek při rozhodování o koupi nového stroje zásadní.
Do strojů se montují převážně dva druhy chapačů. Pokud si nejste jisté, který chapač ve svém stroji máte, poznáte to celkem jednoduše. Když vidíte vodorovně ležící cívku pod stehovou deskou, jedná se o chapač horizontální a rotační. Pokud k cívce přistupujete přes nějaká odklápěcí dvířka z přední či boční strany stroje, pak to bude chapač vertikální. Zda je kyvný nebo rotační poznáte podle toho, zda jím lze pouze pohybovat doprava a doleva (kyvný), nebo otáčet dokola (rotační). U každého typu chapače jsem se pokusila přidat video, kde můžete vidět, jak právě ten který typ funguje.

1) Chapač kyvný C/B (vertikální)

 

Tento typ chapače je nejstarší a pro domácí šicí stroje nejběžnější typ. Většina mechanických šicích strojů staršího data i moderních šicích strojů má právě tento chapač. Je umístěný svisle pod stehovou deskou a běžně není vidět. Abyste se k němu dostali, musíte odsunout či odklopit přihrádku šicího stroje, odklopit dvířka, nebo dokonce vytáhnout kryt volného ramene.
Tento typ chapačů je konstrukčně řešen tak, že nerotuje, ale dělá pohyb z leva do prava. Tyto chapače jsou o něco málo hlučnější než chapače rotační a horizontální. Také neumožňují šít vyšší rychlostí a používání většího množství stehů. Další nevýhoda, která je ale podstatná jen pro opravdové profesionály, kteří chtějí využívat široké stehy je možnost nastavení šíře stehu jen do cik caku 5mm. To ale není tak důležité, cik cak do 5mm je standartní.  Jejich výhodou je možnost používání silnější nitě, nejsou náchylné na nastavení vyššího napětí horní nitě na stroji a nejsou tak náchylné na seřizování chapače při častých změnách síli nití.  Šicí stroje s tímto chapačem bychom spíše řadili mezi stroje jednoduché, s dostatečným počtem stehů, které zcela stačí na běžné šití, opravy oděvů, prošívání silnějších materiálů jako montérky, slabá kůže, koženka a bez nároků na stehy speciální. Tyto stroje se dají přirovnat spíše ke strojům, na které byly zvyklé naše maminky a babičky, kde využívaly nižší rychlosti šití a měly pouze zhruba do 15-20 typů stehů. Stroje s CB kyvným chapačem jsou vhodné pro základní šití a pro začátečníky díky své jednoduchosti a menších nároků na obsluhu, jako je čištění a jsou více mechanicky odolné

  

Upozornění: Video je chybně označeno, toto je KYVNÝ CHAPAČ

Výhodou těchto chapačů je možnost používat silnější nitě. Nejsou náchylné na nastavení vyššího napětí horní nitě na stroji a nejsou ani náchylné na seřizování chapače při častých změnách síly nití. Tento typ chapačů mají většinou stroje jednoduché, avšak velmi odolné.

Výhodou je také, že cívku spodní nitě vyměníte, i když máte rozešitou práci. Společně s cívkou je třeba při výměně spodní nitě vyjmout i cívkové pouzdro. To lze případně rozebrat a jednoduše vyčistit.

Čištění a mazání kluzného prostoru kyvného chapače:

2) Chapač rotační horizontální

Tento typ chapače má většina elektronických strojů. Už podle názvu je jasné, že je uložen vodorovně se stehovou deskou. Bývá zakryt průhlednou destičkou a jednou z jeho velkých výhod je to, že dobře vidíte, jestli vám náhodou už nedochází spodní niť. Díky své konstrukci umožňuje u strojů použít stehy až do šířky 9 mm. Navíc je velmi tichý a stroje díky němu mohou šít i velkou rychlostí. Vedle desky bývá umístěn ořezový nožík. Pokud má stroj funkci automatického odstřihu, právě tento nožík umožňuje odstřih spodní a horní nitě. Steh vzniká tak, že chapač rotuje okolo cívky se spodní nití, kde se háčkem jedenkrát za oběh (když je jehla v dolní poloze) zahákne do horní nitě a převlékne ji přes cívku se spodní nití. Jehla táhne nit nahoru a chapač do strany.

Pokud máte v rotačním horizontálním chapači kovové cívky, s velkou pravděpodobností se jedná o chapač magnetický, který zabraňuje povyskočení pouzdra. Jeden z nejlepších chapačů má značka Janome, kde tento patentovaný chapač perfektně drží a umožňuje šít bez poruch a zaseknutí nitě.

Rotační chapač při šití rotuje, nekývá se tedy ze strany na stranu jako CB chapač, a je proto méně náchylný k případným vibracím nebo zaseknutí. V případě potřeby se dobře čistí.

Při výměně spodní nitě vytahujete pouze cívku, bez pouzdra. 

Užitečné rady pro začátečníky + kyvný a rotační chapač na videu:

Stejně jako není možné říct, který stroj je nejlepší, není to možné říci ani o chapačích. Každý totiž umí něco jiného a je proto montován do různých typů strojů. Většina z nás si v průběhu své šicí kariéry vyzkouší šití na více strojích (beru to podle sebe), ale pokud se rozhodnete pro koupi nového, musíte se rozhodnout, jaký stroj - chapač zvolíte. Ani s jedním nešlápnete vedle. Pro šití v domácnosti to bohatě stačí.

 🙂

 zdroj: steh za stehem, šicí stroje, YouTube

4 komentáře:

  1. Hani,moc děkuji za tento příspěvek.Šicí stroj mě provází od dětství.Babička byla švadlena a já už jsem první výtvory na stroji šila ještě jako dost malá na panenky.A po mnoho let se šití stalo pro mě velkým koníčkem.Zrovna včera jsem si na sebe upravovala pár věcí.Co je chapač jsem nevěděla.Mám chapač kyvný.Moc zajímavý příspěvek.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky jsi to, Jituš, napsala. Tady mi už více lidí napsalo, že byli z rodiny, kde někdo byl krejčí nebo švadlena. To byla určitě výhoda, to si myslím já. Maminka také šila, i když byla mzdová účetní, ale po ní mám vztah k šití. Také upravuji věci a o šicí stroje se zajímám. Mám možnost šít na dvou strojích s různými chapači, ale s kyvným jsem prostě sžita.
      Měj také hezkou neděli. ☺

      Vymazat
  2. Moc pěkně popsané.Mám dva šicí stroje.Ten první(starožitný)jsem měla jako vůbec první "nábytek" v nové bytě před mnoha mnoha lety.Převážně šiji na novém.Jsem moc ráda,že jsem se dověděla novinky.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Evi, těch novinek tady bude postupně víc, už to mám promyšleno. Já jsem začínala na staré Minervě, ještě šlapací a až později jsme pořídili elektrický s více programy.
      Také přeji krásnou neděli. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...